Składniki
4 sztuki
4 łyżki
50 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bajgle przetnij na pół i umieść na 4 minuty w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Krok 2
W międzyczasie suszone pomidory rozetrzyj w mikserze razem z majonezem. Zapieczone bajgle posmaruj przygotowaną pastą - sprawi ona, że kanapka nabierze delikatnego kremowego smaku z nutą suszonych pomidorów .
Krok 3
Pomidory i cebulę pokrój w plastry.
Krok 4
Na posmarowane kromki ułóż liście sałaty rukola, połóż kawałki łososia. Na rybie umieść krążki cebuli i kilka kaparów. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki . Przekrój na pół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bajgiel z wędzonym łososiem
Bajgle to bułeczki w kształcie oponek, o miękkiej skórce i sprężystym, delikatnym środku. Szczególnie popularne są w Nowym Jorku – wiele osób uważa, że to właśnie w tym mieście wypieka się najsmaczniejsze bajgle na świecie. Istnieją nawet rankingi miejsc, w których są najlepsze. Z czym się je podaje? Z wieloma dodatkami – spróbuj np. bajgli z wędzonym łososiem. Zrób do nich pastę z majonezu i suszonych pomidorów, które dobrze podkreślą smak ryby. Zamiast nich sprawdzi się także klasyczny dodatek do łososia, czyli koperek. Połącz majonez z serkiem śmietankowym i koperkiem, a również otrzymasz pyszną pastę. Do kanapek dodaj także liście rukoli albo innej sałaty o wyrazistym smaku, na przykład radicchio. Pasować będzie także delikatnie słodka czerwona cebula oraz pomidor. Bajgle podgrzej przed przyrządzeniem kanapek – lekko ciepłe będą smaczniejsze, ale sprawdzą się również na zimno. Podaj je na śniadanie albo podwieczorek. Można je zaserwować także na obiad, koniecznie na ciepło z zupą kremem. Sprawdź ten przepis na bajgle z łososiem.