Przepisy na Kanapki na śniadanie
57 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Kanapki na śniadanie
Kanapki to nie tylko szybka i prosta przekąska. Mogą stanowić również ciekawe, łączące w sobie wiele smaków, danie. W dodatku stwarzają one mnóstwo możliwości podania i dekorowania. W Danii kanapki zwane smørrebrød, to prawie danie narodowe. Serwuje się je np. ze smażonymi krewetkami, kawiorem, rybami, pieczenią, warzywami i sosami. Dodatków na nich jest tak dużo, że często jada się je nożem i widelcem. W Polsce kanapki podaje się zazwyczaj w prostej formie. Spróbuj to zmienić i przygotuj śniadanie w sposób bardziej wykwintny. Wybierz swój ulubiony rodzaj pieczywa: chleb mieszany, pełnoziarnisty, razowy, kajzerki. Kanapki przygotujesz także na ciemnym pumperniklu oraz obwarzankach i bajglach. Sprawdzą się też słodkie wypieki, takie jak brioszki lub croissanty. Na waflach ryżowych lub kukurydzianych zrobisz kanapki bezglutenowe. Do smarowania kanapek wykorzystaj pastę z soczewicy, łososia, jajeczną albo rybną, połóż na niej dodatki. Zamiast po popularną szynkę, sięgnij po pieczonego kurczaka albo wołowinę. Jajko na twardo zamień na sadzone albo po florentyńsku, czyli ugotowane w koszulce. Podaj je np. w formie francuskich tostów croque madame. Dobrze będą smakowały jajka usmażone z dodatkiem śmietany. Serwuj je z bruschettą, czyli włoską grzanką. Połącz z kiełbasą chorizo, boczkiem i serem gorgonzola. Lubisz kanapki na słodko? Spróbuj połączenia twarożku, miodu i fig. Jeśli zabierasz ze sobą kanapki do pracy lub szkoły, również możesz przyrządzić je z wieloma dodatkami. Zrób kanapkę w tzw. formie klubowej – trójkątne kawałki chleba przełóż kurczakiem, sałatą lodową i sosem. Urozmaicaj swoje przekąski warzywami i sosami. Oprócz pomidorów, ogórków i sałaty, uzupełniaj je młodym szpinakiem i jarmużem. Przygotuj do nich pikantną albo łagodną owocową salsę, sos ziołowy na bazie majonezu lub ketchup. Zainspiruj się naszymi propozycjami na śniadaniowe kanapki. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii i wybierz z nich swój ulubiony sposób na smaczną przekąskę. Życzymy smacznego!