Przepisy na Kanapki na śniadanie
56 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Kanapki na śniadanie
Kanapki to nie tylko szybka i prosta przekąska. Mogą stanowić również ciekawe, łączące w sobie wiele smaków, danie. W dodatku stwarzają one mnóstwo możliwości podania i dekorowania. W Danii kanapki zwane smørrebrød, to prawie danie narodowe. Serwuje się je np. ze smażonymi krewetkami, kawiorem, rybami, pieczenią, warzywami i sosami. Dodatków na nich jest tak dużo, że często jada się je nożem i widelcem. W Polsce kanapki podaje się zazwyczaj w prostej formie. Spróbuj to zmienić i przygotuj śniadanie w sposób bardziej wykwintny. Wybierz swój ulubiony rodzaj pieczywa: chleb mieszany, pełnoziarnisty, razowy, kajzerki. Kanapki przygotujesz także na ciemnym pumperniklu oraz obwarzankach i bajglach. Sprawdzą się też słodkie wypieki, takie jak brioszki lub croissanty. Na waflach ryżowych lub kukurydzianych zrobisz kanapki bezglutenowe. Do smarowania kanapek wykorzystaj pastę z soczewicy, łososia, jajeczną albo rybną, połóż na niej dodatki. Zamiast po popularną szynkę, sięgnij po pieczonego kurczaka albo wołowinę. Jajko na twardo zamień na sadzone albo po florentyńsku, czyli ugotowane w koszulce. Podaj je np. w formie francuskich tostów croque madame. Dobrze będą smakowały jajka usmażone z dodatkiem śmietany. Serwuj je z bruschettą, czyli włoską grzanką. Połącz z kiełbasą chorizo, boczkiem i serem gorgonzola. Lubisz kanapki na słodko? Spróbuj połączenia twarożku, miodu i fig. Jeśli zabierasz ze sobą kanapki do pracy lub szkoły, również możesz przyrządzić je z wieloma dodatkami. Zrób kanapkę w tzw. formie klubowej – trójkątne kawałki chleba przełóż kurczakiem, sałatą lodową i sosem. Urozmaicaj swoje przekąski warzywami i sosami. Oprócz pomidorów, ogórków i sałaty, uzupełniaj je młodym szpinakiem i jarmużem. Przygotuj do nich pikantną albo łagodną owocową salsę, sos ziołowy na bazie majonezu lub ketchup. Zainspiruj się naszymi propozycjami na śniadaniowe kanapki. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii i wybierz z nich swój ulubiony sposób na smaczną przekąskę. Życzymy smacznego!