Przepisy na Kanapki na śniadanie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kanapki na śniadanie

57 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki na śniadanieKanapki na śniadanie

Kanapki to nie tylko szybka i prosta przekąska. Mogą stanowić również ciekawe, łączące w sobie wiele smaków, danie. W dodatku stwarzają one mnóstwo możliwości podania i dekorowania. W Danii kanapki zwane smørrebrød, to prawie danie narodowe. Serwuje się je np. ze smażonymi krewetkami, kawiorem, rybami, pieczenią, warzywami i sosami. Dodatków na nich jest tak dużo, że często jada się je nożem i widelcem. W Polsce kanapki podaje się zazwyczaj w prostej formie. Spróbuj to zmienić i przygotuj śniadanie w sposób bardziej wykwintny. Wybierz swój ulubiony rodzaj pieczywa: chleb mieszany, pełnoziarnisty, razowy, kajzerki. Kanapki przygotujesz także na ciemnym pumperniklu oraz obwarzankach i bajglach. Sprawdzą się też słodkie wypieki, takie jak brioszki lub croissanty. Na waflach ryżowych lub kukurydzianych zrobisz kanapki bezglutenowe. Do smarowania kanapek wykorzystaj pastę z soczewicy, łososia, jajeczną albo rybną, połóż na niej dodatki. Zamiast po popularną szynkę, sięgnij po pieczonego kurczaka albo wołowinę. Jajko na twardo zamień na sadzone albo po florentyńsku, czyli ugotowane w koszulce. Podaj je np. w formie francuskich tostów croque madame. Dobrze będą smakowały jajka usmażone z dodatkiem śmietany. Serwuj je z bruschettą, czyli włoską grzanką. Połącz z kiełbasą chorizo, boczkiem i serem gorgonzola. Lubisz kanapki na słodko? Spróbuj połączenia twarożku, miodu i fig. Jeśli zabierasz ze sobą kanapki do pracy lub szkoły, również możesz przyrządzić je z wieloma dodatkami. Zrób kanapkę w tzw. formie klubowej – trójkątne kawałki chleba przełóż kurczakiem, sałatą lodową i sosem. Urozmaicaj swoje przekąski warzywami i sosami. Oprócz pomidorów, ogórków i sałaty, uzupełniaj je młodym szpinakiem i jarmużem. Przygotuj do nich pikantną albo łagodną owocową salsę, sos ziołowy na bazie majonezu lub ketchup. Zainspiruj się naszymi propozycjami na śniadaniowe kanapki. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii i wybierz z nich swój ulubiony sposób na smaczną przekąskę. Życzymy smacznego!