
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
8 plastrów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki przekrój wzdłuż na pół i opiecz chwilę w nagrzanym piekarniku. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i zgrilluj na patelni. Pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Majonez wymieszaj z ketchupem, czosnkiem drobno pokrojonym oraz sosem tabasco. Następnie posmaruj nim połówki pieczywa.

Krok 3
Na dolnych połówkach pieczywa rozłóż kolejno: rukolę, plastry mięsa, pomidory, cebulę oraz paprykę.

Krok 4
Wszystkie kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, przyciśnij lekko dłonią i zawiń w pergamin.


Dobra rada:
Zamiast wołowiny możesz użyć również innego pieczonego mięsa, np. karkówki lub indyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki na piknik
Szybkie, proste i smaczne – kanapki z tego przepisu będą godnym polecenia sposobem na przekąskę podczas rodzinnych wypraw lub pysznym śniadaniem. Ich podstawą jest ciabatta, którą włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika – będzie wtedy ciepła oraz chrupiąca, świetnie skomponuje się też z pozostałymi składnikami. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na ćwiartki, a następnie skrop dobrej jakości oliwą i grilluj przez chwilę na patelni. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie plastry. Co nada kanapkom wyrazistego smaku i scali wszystkie składniki? Pikantny sos – przyrządzisz go, mieszając ketchup, drobno pokrojony czosnek oraz wyrazisty sos tabasco. Posmaruj nim połówki chrupiącego pieczywa i nałóż na nie pokrojone warzywa, lekko orzechową rukolę oraz plastry wołowiny (możesz ją zastąpić np. karkówką lub mięsem z indyka). Smak kanapek urozmaici dodatek listków świeżej bazylii, które skomponują się z pomidorami, oraz serka topionego. Nie zapomnij o tym przepisie, planując następny piknik z rodziną. Smacznego!