
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
8 plastrów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki przekrój wzdłuż na pół i opiecz chwilę w nagrzanym piekarniku. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i zgrilluj na patelni. Pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Majonez wymieszaj z ketchupem, czosnkiem drobno pokrojonym oraz sosem tabasco. Następnie posmaruj nim połówki pieczywa.

Krok 3
Na dolnych połówkach pieczywa rozłóż kolejno: rukolę, plastry mięsa, pomidory, cebulę oraz paprykę.

Krok 4
Wszystkie kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, przyciśnij lekko dłonią i zawiń w pergamin.


Dobra rada:
Zamiast wołowiny możesz użyć również innego pieczonego mięsa, np. karkówki lub indyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki na piknik
Szybkie, proste i smaczne – kanapki z tego przepisu będą godnym polecenia sposobem na przekąskę podczas rodzinnych wypraw lub pysznym śniadaniem. Ich podstawą jest ciabatta, którą włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika – będzie wtedy ciepła oraz chrupiąca, świetnie skomponuje się też z pozostałymi składnikami. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na ćwiartki, a następnie skrop dobrej jakości oliwą i grilluj przez chwilę na patelni. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie plastry. Co nada kanapkom wyrazistego smaku i scali wszystkie składniki? Pikantny sos – przyrządzisz go, mieszając ketchup, drobno pokrojony czosnek oraz wyrazisty sos tabasco. Posmaruj nim połówki chrupiącego pieczywa i nałóż na nie pokrojone warzywa, lekko orzechową rukolę oraz plastry wołowiny (możesz ją zastąpić np. karkówką lub mięsem z indyka). Smak kanapek urozmaici dodatek listków świeżej bazylii, które skomponują się z pomidorami, oraz serka topionego. Nie zapomnij o tym przepisie, planując następny piknik z rodziną. Smacznego!