Przepisy na Piknik
60 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (60) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Piknik
Piknik to świetna okazja do tego, by spędzić dzień na świeżym powietrzu. Warto zabrać ze sobą koszyk z prowiantem. Co do niego zapakować? Sprawdzą się przede wszystkim przekąski: owoce, ciastka, orzechy. Jeśli planujesz zjeść również obiad, spakuj piknikowe przystawki. Upiecz np. wytrawne muffinki o smaku pizzy. Połącz ciasto z dodatkami: pikantną kiełbasą chorizo, mozzarellą, parmezanem. Dopraw suszoną bazylią, oregano albo ziołami prowansalskimi. Składniki dowolnie zmieniaj. Rozdziel surowe ciasto na części i przygotuj dwa warianty smakowe. Do drugiego dodaj np. oliwki, kabanosy albo paprykę. Dobrą piknikową przekąską będą także mini-kanapki. Przygotuj je na dowolnym rodzaju pieczywa. Do zjedzenia w plenerze nadawać się będą kanapki zawinięte w tortille. Nadziej je farszem inspirowanym sałatką Waldorf. Składa się ona z selera, jabłek oraz orzechów włoskich. Dodaj do nich rodzynki i majonez. Całość zawiń ciasno w tortille i przekrój je na mniejsze kawałki. Jeśli planujesz podać kanapki z bagietki, zrób je w oryginalny sposób. Zamiast przekrawać bułkę na pół, podziel ją na mniejsze kawałki i wydrąż z nich środek. Przy pomocy folii spożywczej umieść w nich dowolne dodatki, np. szynkę parmeńską, rukolę i mozzarellę. Dodaj też suszone pomidory, salami, ser pleśniowy albo kawałki pieczonego mięsa. Na kawałkach pity podaj mini-szaszłyki. Zrób je z piersi kurczaka i pomidorków koktajlowych. Następnie na kawałkach pieczywa wyłóż masę z serka wiejskiego, ogórków i pora. Na każdej powstałej w ten sposób kanapce, połóż szaszłyk. Na piknikową przystawkę nadawać się będą różne sałatki. Zielone szparagi zawiń w plastry szynki dojrzewającej, np. serrano albo szwarcwaldzkiej. Grilluj na patelni, aż warzywa zmiękną, ale wciąż pozostaną chrupiące. Następnie ułóż je na liściach botwinki, połącz z rzodkiewką oraz delikatnym sosem. Do przekąsek dobrze będą pasowały gęste dipy oraz pokrojone w słupki świeże warzywa. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii i wybierz swój ulubiony. Życzymy smacznego.