Przepisy na Piknik
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Piknik
Piknik to świetna okazja do tego, by spędzić dzień na świeżym powietrzu. Warto zabrać ze sobą koszyk z prowiantem. Co do niego zapakować? Sprawdzą się przede wszystkim przekąski: owoce, ciastka, orzechy. Jeśli planujesz zjeść również obiad, spakuj piknikowe przystawki. Upiecz np. wytrawne muffinki o smaku pizzy. Połącz ciasto z dodatkami: pikantną kiełbasą chorizo, mozzarellą, parmezanem. Dopraw suszoną bazylią, oregano albo ziołami prowansalskimi. Składniki dowolnie zmieniaj. Rozdziel surowe ciasto na części i przygotuj dwa warianty smakowe. Do drugiego dodaj np. oliwki, kabanosy albo paprykę. Dobrą piknikową przekąską będą także mini-kanapki. Przygotuj je na dowolnym rodzaju pieczywa. Do zjedzenia w plenerze nadawać się będą kanapki zawinięte w tortille. Nadziej je farszem inspirowanym sałatką Waldorf. Składa się ona z selera, jabłek oraz orzechów włoskich. Dodaj do nich rodzynki i majonez. Całość zawiń ciasno w tortille i przekrój je na mniejsze kawałki. Jeśli planujesz podać kanapki z bagietki, zrób je w oryginalny sposób. Zamiast przekrawać bułkę na pół, podziel ją na mniejsze kawałki i wydrąż z nich środek. Przy pomocy folii spożywczej umieść w nich dowolne dodatki, np. szynkę parmeńską, rukolę i mozzarellę. Dodaj też suszone pomidory, salami, ser pleśniowy albo kawałki pieczonego mięsa. Na kawałkach pity podaj mini-szaszłyki. Zrób je z piersi kurczaka i pomidorków koktajlowych. Następnie na kawałkach pieczywa wyłóż masę z serka wiejskiego, ogórków i pora. Na każdej powstałej w ten sposób kanapce, połóż szaszłyk. Na piknikową przystawkę nadawać się będą różne sałatki. Zielone szparagi zawiń w plastry szynki dojrzewającej, np. serrano albo szwarcwaldzkiej. Grilluj na patelni, aż warzywa zmiękną, ale wciąż pozostaną chrupiące. Następnie ułóż je na liściach botwinki, połącz z rzodkiewką oraz delikatnym sosem. Do przekąsek dobrze będą pasowały gęste dipy oraz pokrojone w słupki świeże warzywa. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii i wybierz swój ulubiony. Życzymy smacznego.