Przepisy na Piknikowe przystawki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Piknik

68 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PiknikPiknik

Piknik to świetna okazja do tego, by spędzić dzień na świeżym powietrzu. Warto zabrać ze sobą koszyk z prowiantem. Co do niego zapakować? Sprawdzą się przede wszystkim przekąski: owoce, ciastka, orzechy. Jeśli planujesz zjeść również obiad, spakuj piknikowe przystawki. Upiecz np. wytrawne muffinki o smaku pizzy. Połącz ciasto z dodatkami: pikantną kiełbasą chorizo, mozzarellą, parmezanem. Dopraw suszoną bazylią, oregano albo ziołami prowansalskimi. Składniki dowolnie zmieniaj. Rozdziel surowe ciasto na części i przygotuj dwa warianty smakowe. Do drugiego dodaj np. oliwki, kabanosy albo paprykę. Dobrą piknikową przekąską będą także mini-kanapki. Przygotuj je na dowolnym rodzaju pieczywa. Do zjedzenia w plenerze nadawać się będą kanapki zawinięte w tortille. Nadziej je farszem inspirowanym sałatką Waldorf. Składa się ona z selera, jabłek oraz orzechów włoskich. Dodaj do nich rodzynki i majonez. Całość zawiń ciasno w tortille i przekrój je na mniejsze kawałki. Jeśli planujesz podać kanapki z bagietki, zrób je w oryginalny sposób. Zamiast przekrawać bułkę na pół, podziel ją na mniejsze kawałki i wydrąż z nich środek. Przy pomocy folii spożywczej umieść w nich dowolne dodatki, np. szynkę parmeńską, rukolę i mozzarellę. Dodaj też suszone pomidory, salami, ser pleśniowy albo kawałki pieczonego mięsa. Na kawałkach pity podaj mini-szaszłyki. Zrób je z piersi kurczaka i pomidorków koktajlowych. Następnie na kawałkach pieczywa wyłóż masę z serka wiejskiego, ogórków i pora. Na każdej powstałej w ten sposób kanapce, połóż szaszłyk. Na piknikową przystawkę nadawać się będą różne sałatki. Zielone szparagi zawiń w plastry szynki dojrzewającej, np. serrano albo szwarcwaldzkiej. Grilluj na patelni, aż warzywa zmiękną, ale wciąż pozostaną chrupiące. Następnie ułóż je na liściach botwinki, połącz z rzodkiewką oraz delikatnym sosem. Do przekąsek dobrze będą pasowały gęste dipy oraz pokrojone w słupki świeże warzywa. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii i wybierz swój ulubiony. Życzymy smacznego.