Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

heart
731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2077 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - Krok 1

Krok 2

Majonez połącz z jogurtem oraz musztardą i wymieszaj. Buraki pokrój na połówki, ser pokrój na mniejsze kawałki a orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - Krok 2

Krok 3

Sałatkę możesz serwować na dwa sposoby: albo wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przełóż do salaterki, lub ułóż warstwowo np. w małych słoiczkach. Układaj wtedy kolejno: kasze, sos majonezowy, rukolę, buraki oraz orzechy. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast marynowanych buraków możesz użyć zwykłych, upieczonych w domowym piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim seremSałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na sałatkę, spróbuj prostego, ale dość niecodziennego połączenia. To kasza gryczana z delikatnym kozim serem i marynowanymi burakami, udekorowana liśćmi rukoli. Kasza gryczana ma wyrazisty smak, więc jeśli wolisz łagodniejsze dania, użyj kaszy gryczanej niepalonej. Ma jaśniejszy kolor i brak jej charakterystycznego dla ciemniejszej odmiany posmaku. Do sałatki użyj buraków marynowanych, sprawdzą się także pieczone. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą wersję, pokrój je w plastry i polej niewielką ilością oliwy. Przygotuj także sos majonezowy z musztardą oraz jogurtem naturalnym. Dopraw go do smaku. Do słodkich buraków i łagodnego sera pasować będzie dość ostry sos, dlatego najlepiej użyć do niego pikantnej musztardy. Składniki układaj w niewielkich miseczkach warstwowo albo przygotuj jedną, dużą porcję. Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem będzie stanowiła świetne drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także przekąskę na przyjęcie. Spróbuj, jak wspaniale smakuje.