Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem
łatwe
2077 osób zapisało

Składniki
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź.

Krok 2
Majonez połącz z jogurtem oraz musztardą i wymieszaj. Buraki pokrój na połówki, ser pokrój na mniejsze kawałki a orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 3
Sałatkę możesz serwować na dwa sposoby: albo wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przełóż do salaterki, lub ułóż warstwowo np. w małych słoiczkach. Układaj wtedy kolejno: kasze, sos majonezowy, rukolę, buraki oraz orzechy. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Zamiast marynowanych buraków możesz użyć zwykłych, upieczonych w domowym piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na sałatkę, spróbuj prostego, ale dość niecodziennego połączenia. To kasza gryczana z delikatnym kozim serem i marynowanymi burakami, udekorowana liśćmi rukoli. Kasza gryczana ma wyrazisty smak, więc jeśli wolisz łagodniejsze dania, użyj kaszy gryczanej niepalonej. Ma jaśniejszy kolor i brak jej charakterystycznego dla ciemniejszej odmiany posmaku. Do sałatki użyj buraków marynowanych, sprawdzą się także pieczone. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą wersję, pokrój je w plastry i polej niewielką ilością oliwy. Przygotuj także sos majonezowy z musztardą oraz jogurtem naturalnym. Dopraw go do smaku. Do słodkich buraków i łagodnego sera pasować będzie dość ostry sos, dlatego najlepiej użyć do niego pikantnej musztardy. Składniki układaj w niewielkich miseczkach warstwowo albo przygotuj jedną, dużą porcję. Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem będzie stanowiła świetne drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także przekąskę na przyjęcie. Spróbuj, jak wspaniale smakuje.