Sałatka z szynką konserwową i serem żółtym | Przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką i serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

46

363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 łyżki

200 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

7 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw do smaku.

Sałatka z szynką i serem - Krok 1

Krok 2

Szynkę, ser, ogórki oraz paprykę pokrój w cienkie paseczki. Natkę posiekaj.

Sałatka z szynką i serem - Krok 2

Krok 3

Pokrojone składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i całość wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami pietruszki.

Sałatka z szynką i serem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Taka sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

1

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 15.12.2023

    Bardzo fajna i szybka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynką i seremSałatka z szynką i serem

Szynka i ser wcale nie muszą wylądować na kanapkach. Zrób z nich sałatkę! Dodaj też konserwową paprykę i ogórka, a sukces gwarantowany. Taka sałatka, podana ze świeżym pieczywem, nada się doskonale na śniadanie lub kolację, a możesz też zapakować jej porcję do pojemnika i taki posiłek zabrać do pracy. Sałatkę z szynką i serem według naszego przepisu przygotujesz błyskawicznie. Zacznij od przygotowania kremowego, delikatnego sosu. Połącz ze sobą majonez z jogurtem naturalnym i następnie dopraw do smaku. Pokrojoną szynkę i ser oraz paprykę konserwową i ogórki połącz ze sobą i wymieszaj z sosem. Gotową sałatkę posyp posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem włóż sałatkę na kilka minut do lodówki – najlepiej smakuje kiedy jest schłodzona. Możesz zaserwować ją z dodatkiem chrupiących bagietek skropionych oliwą czosnkową. Pycha.