Omlet z tuńczykiem – przepis z pomidorem lub serem
Sprawdźcie, jak przygotować omleta z tuńczykiem i dodatkiem sera lub pomidorów. Z czym podawać to danie i jak je przyprawić? Poznajcie przepis na aromatycznego omleta z tuńczykiem lub serem.
Omlet z tuńczykiem i pomidorem
Nietypowy omlet z tuńczykiem przygotujecie z 3 jajek, 1 pomidora, 120 g (puszki) tuńczyka, 80-100 g tartego sera cheddar, połowy cebuli, garści szczypiorku, 2 łyżek mąki i pieprzu. Jajka wbijcie do miski, dodajcie obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, cheddar, szczypiorek, mąkę, pieprz i tuńczyka. Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła, wlejcie masę i smażcie omlet do ścięcia. Na dużej patelni wystarczy smażyć go z jednej strony, a jeżeli użyjecie małej, to po ścięciu spodniej warstwy przełóżcie omlet na drugą stronę i smażcie go jeszcze przez 2 minuty.
Omlet z tuńczykiem – przepis z serem
Na jeden omlet z tuńczykiem i serem potrzebujecie 3 jajka, puszkę tuńczyka, 100 g sera cheddar, pół czerwonej cebuli, garść siekanego szczypiorku, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i pieprz. Jajka wbijcie do miski i roztrzepcie, a następnie dodajcie odsączonego z zalewy tuńczyka. Dodajcie posiekaną cebulę, połowę szczypiorku, starty ser, mąkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie i przelejcie masę na rozgrzaną patelnię, a gdy omlet zetnie się od spodu, odwróćcie go na drugą stronę. Gotowy posypcie resztą szczypiorku.
Do omleta z tuńczykiem możecie dodać przyprawę do ryb, odrobinę chili, szczyptę rozmarynu lub odrobinę ziół prowansalskich. Omlet możecie serwować samodzielnie, w tortilli lub na kanapkach na ciepło. Podawajcie go ze świeżymi warzywami – pomidorkami koktajlowymi, rukolą, ogórkiem lub papryką.
Komentarze (0)