Wyszukaj dania i potrawy po składnikach | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SkładnikiSkładniki

Nie macie pomysłu na to, co zjeść? Nie musicie od razu zamawiać jedzenia z dowozem do domu albo wybierać się na eskapadę do sklepu. Dużo rozsądniej będzie na spokojnie przyjrzeć się zapasom produktów spożywczych, którymi dysponujecie w lodówkach, kuchennych szafkach i spiżarniach. W większości przypadków okaże się, że z ich pomocą przygotujecie fantastyczne dania główne lub przekąski. Sprytne gotowanie stanie się waszą domeną. Przejrzyjcie swoje jedzeniowe rezerwy i wróćcie do nas po wyborne pomysły.

Dla kogo?

Brak kulinarnego natchnienia może zdarzyć się każdemu, nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi. To całkowicie normalne, zwłaszcza jeśli zajmujecie się gotowaniem dla siebie i dla całej rodziny na co dzień. Dobrze mieć w zanadrzu warzywa w puszkach, które można przechowywać długo, a nadają się zarówno do sałatek, jak i dań gorących. Trochę mąki, trochę mleka i jajko lub dwa to podstawy różnorodnych naleśników i kluseczek, które są powszechnie uwielbiane. W ferworze zakupowym kupiliście warzywa, z którymi do tej pory nie mieliście do czynienia, i teraz jesteście w kropce? Wspólnie poradzimy sobie zarówno z fenkułem, kalafiorem romanesco, jak i ze skorzonerą.

Na jaką okazję?

Z jajkami kojarzą się głównie dania śniadaniowe. Z łatwością dopasujecie je do repertuaru potraw odpowiednich na kolację lub imprezę. Owoce najlepiej smakują solo? Być może, ale śmiało możecie dodawać je do warzywnych sałatek, wytrawnych grzanek i potraw mięsnych. Wiedzieliście, że owoców morza nie musicie zachowywać wyłącznie na specjalne okazje? Krewetki i kalmary to wdzięczny materiał, odpowiedni nie tylko na eleganckie przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Ważne jest zwracanie uwagi na to, jak przechowywać składniki – ryby, mięsa, wędliny, nabiał obowiązkowo w lodówce. Gdy jednak mowa o artykułach sypkich i nadających się do dłuższego magazynowania, w większości przypadków należy zapewnić im zaciemnione, suche i chłodne miejsce.

Dla urozmaicenia:

Posiłki i stosowane składniki można wzbogacać na wiele różnych sposobów. Do owocowych koktajli warto dodawać chociaż jedno warzywo. Zupy pięknie prezentują się posypane chrupiącymi ziarnami. Mielone orzechy świetnie zastępują panierkę z bułki tartej.