Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Składniki
Nie macie pomysłu na to, co zjeść? Nie musicie od razu zamawiać jedzenia z dowozem do domu albo wybierać się na eskapadę do sklepu. Dużo rozsądniej będzie na spokojnie przyjrzeć się zapasom produktów spożywczych, którymi dysponujecie w lodówkach, kuchennych szafkach i spiżarniach. W większości przypadków okaże się, że z ich pomocą przygotujecie fantastyczne dania główne lub przekąski. Sprytne gotowanie stanie się waszą domeną. Przejrzyjcie swoje jedzeniowe rezerwy i wróćcie do nas po wyborne pomysły.
Dla kogo?
Brak kulinarnego natchnienia może zdarzyć się każdemu, nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi. To całkowicie normalne, zwłaszcza jeśli zajmujecie się gotowaniem dla siebie i dla całej rodziny na co dzień. Dobrze mieć w zanadrzu warzywa w puszkach, które można przechowywać długo, a nadają się zarówno do sałatek, jak i dań gorących. Trochę mąki, trochę mleka i jajko lub dwa to podstawy różnorodnych naleśników i kluseczek, które są powszechnie uwielbiane. W ferworze zakupowym kupiliście warzywa, z którymi do tej pory nie mieliście do czynienia, i teraz jesteście w kropce? Wspólnie poradzimy sobie zarówno z fenkułem, kalafiorem romanesco, jak i ze skorzonerą.
Na jaką okazję?
Z jajkami kojarzą się głównie dania śniadaniowe. Z łatwością dopasujecie je do repertuaru potraw odpowiednich na kolację lub imprezę. Owoce najlepiej smakują solo? Być może, ale śmiało możecie dodawać je do warzywnych sałatek, wytrawnych grzanek i potraw mięsnych. Wiedzieliście, że owoców morza nie musicie zachowywać wyłącznie na specjalne okazje? Krewetki i kalmary to wdzięczny materiał, odpowiedni nie tylko na eleganckie przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Ważne jest zwracanie uwagi na to, jak przechowywać składniki – ryby, mięsa, wędliny, nabiał obowiązkowo w lodówce. Gdy jednak mowa o artykułach sypkich i nadających się do dłuższego magazynowania, w większości przypadków należy zapewnić im zaciemnione, suche i chłodne miejsce.
Dla urozmaicenia:
Posiłki i stosowane składniki można wzbogacać na wiele różnych sposobów. Do owocowych koktajli warto dodawać chociaż jedno warzywo. Zupy pięknie prezentują się posypane chrupiącymi ziarnami. Mielone orzechy świetnie zastępują panierkę z bułki tartej.