Roślinne mięso
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Roślinne mięso
Roślinne mięso brzmi jak sprzeczność, której nie można połączyć? Udowadniamy, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a kreatywni kucharze są w stanie wyczarowywać w zaciszu swoich czterech ścian naprawdę wyśmienite potrawy bez grama mięsa! Sekretem roślinnego gotowania jest wybór odpowiednich produktów, dzięki którym łatwo będzie zapomnieć o tradycyjnym mięsie mielonym czy nuggetsach z kurczaka. Poznaj nasze receptury z mięsem roślinnym, które przypadną do gustu zarówno wegetarianom, jak i największym wielbicielom tradycyjnych schabowych, burgerów, i innych potraw, które do tej pory jednoznacznie kojarzyły się z żywnością pochodzenia zwierzęcego.
Dla kogo?
Jak już zostało wspomniane, przepisy z roślinnym mięsem to propozycja dla każdego – nie tylko wegetarian i wegan. W końcu na różnorodności w jadłospisie zależy wszystkim szefom kuchni, niezależnie od rodzaju preferowanej diety. Nie da się jednak ukryć, że kosztowanie zamienników mięsa dla wegan i wegetarian będzie sprzyjało dorzucaniu na talerze większej ilości warzyw. Przyjemne z pożytecznym!
Na jaką okazję?
Proste i szybkie w przygotowaniu dania nadawać się będą w sam raz na codzienne posiłki. Niech to cię jednak nie zwiedzie! Wytrawne wegańskie ciasto z roślinnym mięsem albo nowa wersja lasagne sprawdzą się wyśmienicie, gdy chcesz zaserwować swoim gościom coś naprawdę ekstra.
Czy wiesz, że?
Z roślinnym mięsem podbijesz kuchnie całego świata! Pasuje ono nie tylko do polskich klasyków, ale też do znanych włoskich przysmaków. Miej w zapasach sos teriyaki, świeżą kolendrę, nasiona sezamu i chili, by przyrządzić posiłek w stylu azjatyckim, w którym główną rolę odegra mięso roślinne.
Dla urozmaicenia:
Choć zaproponowane przez nas roślinne alternatywy mięsa pozwolą ci uzyskać efekt smakowy przypominający popularne składniki, np. mięso mielone, trzeba wiedzieć, że podstawą wegetariańskiej lub wegańskiej diety są warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe traktowane jako źródło roślinnego białka, a także nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Nie należy zapominać o zdrowych tłuszczach i odpowiednim nawodnieniu organizmu. Jeżeli chodzi o zamienniki mięsa to z pewnością należy zwrócić uwagę na nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. W diecie wegetariańskiej warto wprowadzić również jaja i nabiał. W różnorodności siła!