Przepisy na Roślinne mięso | Przepisy.pl pixel

Roślinne mięso

68 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roślinne mięsoRoślinne mięso

Roślinne mięso brzmi jak sprzeczność, której nie można połączyć? Udowadniamy, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a kreatywni kucharze są w stanie wyczarowywać w zaciszu swoich czterech ścian naprawdę wyśmienite potrawy bez grama mięsa! Sekretem roślinnego gotowania jest wybór odpowiednich produktów, dzięki którym łatwo będzie zapomnieć o tradycyjnym mięsie mielonym czy nuggetsach z kurczaka. Poznaj nasze receptury z mięsem roślinnym, które przypadną do gustu zarówno wegetarianom, jak i największym wielbicielom tradycyjnych schabowych, burgerów, i innych potraw, które do tej pory jednoznacznie kojarzyły się z żywnością pochodzenia zwierzęcego.

Dla kogo?

Jak już zostało wspomniane, przepisy z roślinnym mięsem to propozycja dla każdego – nie tylko wegetarian i wegan. W końcu na różnorodności w jadłospisie zależy wszystkim szefom kuchni, niezależnie od rodzaju preferowanej diety. Nie da się jednak ukryć, że kosztowanie zamienników mięsa dla wegan i wegetarian będzie sprzyjało dorzucaniu na talerze większej ilości warzyw. Przyjemne z pożytecznym!

Na jaką okazję?

Proste i szybkie w przygotowaniu dania nadawać się będą w sam raz na codzienne posiłki. Niech to cię jednak nie zwiedzie! Wytrawne wegańskie ciasto z roślinnym mięsem albo nowa wersja lasagne sprawdzą się wyśmienicie, gdy chcesz zaserwować swoim gościom coś naprawdę ekstra.

Czy wiesz, że?

Z roślinnym mięsem podbijesz kuchnie całego świata! Pasuje ono nie tylko do polskich klasyków, ale też do znanych włoskich przysmaków. Miej w zapasach sos teriyaki, świeżą kolendrę, nasiona sezamu i chili, by przyrządzić posiłek w stylu azjatyckim, w którym główną rolę odegra mięso roślinne.

Dla urozmaicenia:

Choć zaproponowane przez nas roślinne alternatywy mięsa pozwolą ci uzyskać efekt smakowy przypominający popularne składniki, np. mięso mielone, trzeba wiedzieć, że podstawą wegetariańskiej lub wegańskiej diety są warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe traktowane jako źródło roślinnego białka, a także nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Nie należy zapominać o zdrowych tłuszczach i odpowiednim nawodnieniu organizmu. Jeżeli chodzi o zamienniki mięsa to z pewnością należy zwrócić uwagę na nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. W diecie wegetariańskiej warto wprowadzić również jaja i nabiał. W różnorodności siła!