Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 opakowania

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

100 mililitrów

1.5 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, cebulę, czosnek i chili zawiń w folię aluminiową, upiecz do miękkości na grillu lub w piekarniku. Papryka i cebula potrzebuje około 30 minut pieczenia, czosnek 10 do 15 minut, a chili będzie dobre już po 5 minutach. Z papryczek usuń pestki , obierz cebulę i czosnek, dołóż dwa ząbki czosnku do marynaty. Wszystko razem umieść w kielichu miksera, dodaj wędzoną paprykę, 50 ml oliwy i ketchup. Całość zmiksuj dokładnie aż uzyskasz gładki sos. Sos w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub na zimno z roślinnymi souvlakami.

Krok 2

Pozostałe ząbki czosnku drobno posiekaj, dodaj do rondla z resztą oliwy, dodaj gałązki tymianku. Całość lekko podsmaż, dodaj sok jabłkowy, 1 łyżeczką pieprzu, ½ łyżeczki soli.

Krok 3

Doprowadzić do wrzenia i gotuj aż płyn zmniejszy się o połowę.

Krok 4

Kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher nadziej na patyki formując szaszłyki. Posmaruj je dokładnie marynatą i pozostaw na co najmniej 5 minut. Tuż przed grillowaniem ponownie posmaruj souvlaki odrobiną marynaty.

Krok 5

Grilluj na otwartym grillu aż kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher się zarumienią, posmaruj je wtedy sosem BBQ i pozostaw na grillu jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zaczął się karmelizować.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wskazówka dotycząca serwowania: ten wegański przepis na souvlaki świetnie nadaje się do sałatek i pieczywa typu pita.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQRoślinne souvlaki z sosem paprykowym BBQ

Czy wiecie, czym są Souvlaki? To szaszłyki pochodzące prosto z Grecji, lecz cieszące się dużą popularnością na całym świecie. Tradycyjne Souvlaki powstają z kurczaka i warzyw. My jednak przygotowaliśmy urozmaiconą wersję szaszłyków Souvlaki bez dodatku mięsa. Ta propozycja sprawdzi się więc dla wegan, ale nie tylko! Jesteśmy pewni, że zasmakuje każdemu, kto spróbuje tych pysznych szaszłyków. Do przygotowania tej potrawy będziecie potrzebować wegańskiej alternatywy kawałków kurczaka The Vegetarian Butcher. To podstawa wegańskich szaszłyków Souvlaki. Nie obędzie się również bez aromatycznych warzyw! Do tej znakomitej potrawy musicie dodać jeszcze paprykę, a nawet jej dwa rodzaje! Wykorzystajcie czerwone papryki oraz składnik, który doda ostrości. Mowa oczywiście o aromatycznej papryczce chili! Nie martwcie się jednak, że danie będzie dla Was zbyt ostre. Wystarczy zaledwie mały kawałek tego warzywa! Papryczka chili idealnie podkreśli smak wegańskich szaszłyków. Przypieczona cebulka również urozmaica smak tej potrawy. Co jeszcze powinno znaleźć się w souvlakach wegańskich? Ważna jest również marynata do wegańskiego kurczaka oraz aromatyczny sos BBQ. Souvlaki bez mięsa to opcja idealna dla osób, które marzą o greckich wakacjach z pysznym, lokalnym jedzeniem. Nie musicie wyjeżdżać aż tak daleko! Do przygotowania tej potrawy będzie Wam potrzebny grill. Zaproście przyjaciół i rodzinę na przyjęcie z souvlakami w roli głównej. Jesteśmy pewni, że wszyscy będą zachwyceni. Skorzystaliście z naszego przepisu na wege Souvlaki? Dajcie o sobie znać! Czekamy na Wasze komentarze. Smacznego!