Marynowana cebula z roślinnymi nuggetsami
NOWY PRZEPIS
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
360 gramów
240 mililitrów
240 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj wodę, ocet, cukier i 1 łyżkę świeżego tymianku i wlej tą mieszankę do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Cebule przekrój na pół (pozostawiając skórkę) i włóż je (przekrojoną stroną do dołu) do marynaty. Trzymaj pod przykryciem i odstaw do lodówki na jedną noc.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Krok 4
Obróć cebule i skrop je 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez około pół godziny. Nie przestawaj polewać cebuli marynatą.
Krok 5
Wyjmij cebulę z piekarnika i przełóż ją do miski. Pozostałą marynatę włóż do piekarnika i pozostaw na około 10 minut, tak aby stała się bardziej gęsta.
Krok 6
Polej cebulę gęstą marynatą i posyp pozostałymi listkami tymianku oraz płatkami czerwonej papryczki chilli. Przygotuj roślinne nuggetsy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z marynowaną cebulą!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynowana cebula z roślinnymi nuggetsami
Cebula to specyficzne warzywo – z jednej strony potrafi doprowadzić do płaczu największego twardziela, a z drugiej trudno byłoby sobie wyobrazić codzienne gotowanie bez jej udziału. Tym razem nie chcemy, by pełniła funkcję wyłącznie dodatku. Cebula marynowana w wyrazistej zalewie, połączona chrupiącymi nuggetsami okaże się nietuzinkowym rarytasem.
Dla kogo?
Dla kucharza, który żadnych wyzwań się nie boi! Zrobienie z cebuli marynowanej gwoździa programu podczas posiłku może wydawać się dość zaskakujące. Musisz wiedzieć, że kluczem do sukcesu jest podanie jej z odpowiednimi dodatkami takimi jak roślinne nuggetsy.
Na jaką okazję?
Masz wrażenie, że w twoim jadłospisie zapanowała nuda i dawno nie było sposobności, żeby spróbować czegoś nowego? Marynowana czerwona cebula z roślinnymi nuggetsami to niebanalny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Czy wiesz, że?
Czerwona cebula pod względem właściwości przypomina popularne białe i żółte odmiany, lecz wyróżnia się stosunkowo łagodnym, odrobinę słodkawym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Marynowana i pieczona cebula z wegańskimi nuggetsami może być świetnym uzupełnieniem warzywnych burgerów.