Tofu w rajskim curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu w rajskim curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

847 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Krok 2

Paprykę pokrój w paski, cebulkę dymkę pokrój w półplastry, szczypior drobno posiekaj, fasolkę oczyść z szypułek. przekrój na pół. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody na około 12 minut.

Krok 3

Tofu pokrój w grubą 2x2 cm kostkę, podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, paprykę i fasolkę, wlej napój kokosowy, dodaj kostkę rosołową i pastę curry. Dodaj smażone wcześniej tofu. Wszystko razem gotuj około 2-3 minuty.

Krok 4

Warzywne curry podawaj z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego curry będzie np. soczewica lub ciecierzyca, może być z puszki.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Wojakiewicz

    Piotr Wojakiewicz , 25.09.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu w rajskim curryTofu w rajskim curry

Tofu, wytwarzane z napoju sojowego, to produkt roślinny, który jest godny polecenia dla wszystkich osób interesujących się kuchnią wegetariańską. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, zwłaszcza chińskich i japońskich – zdobywa jednak dużą popularność również w Europie. Zastanawiasz się, czy ten produkt ma szansę trafić w twój gust? Przygotuj tofu w sosie curry – właściwie dobrane dodatki sprawiają, że ten element jadłospisu nabiera charakteru. Tofu w sosie curry przygotujesz w wersji pikantnej czy może delikatniejszej? Wybór należy do ciebie! Sprawdź nasz przepis i przyrządź smaczne curry z tofu na bezmięsną kolację.

Dla kogo? Zapowiedzieliśmy już, że wegańskie curry z tofu zainteresuje wszystkich zwolenników diet roślinnych. Zdarza się, że są one postrzegane jako trudne i pełne wyrzeczeń… Nic z tych rzeczy! Wszystko to kwestia pozytywnego nastawienia i znajomości receptur takich jak tofu w curry, które pomogą w tworzeniu jadłospisu. Przepis na curry z tofu to błyskawiczny sposób na to, by przekonać się, że wege gotowanie jest proste, szybkie i daje wyśmienite efekty.

Na jaką okazję? Tofu w sosie curry nie wymaga długiej obróbki, więc można przygotować je w dowolnym momencie. Zachęcająca barwa żółtego curry z tofu sprawia, że jest bardzo pożądanym przysmakiem w sezonie zimowym, kiedy większości z nas brakuje słońca. Do tofu w rajskim curry warto przygotować sos. Przyrządzisz go w prosty sposób, wykorzystując pastę curry madras, która odznacza się czerwoną barwą i użyciem sporej ilości sproszkowanego chili. Jej ostrość złagodzi dodatek napoju kokosowego. Tej potrawy nie należy się obawiać! Tofu z napojem kokosowym łagodnieje, przez co staje się daniem uniwersalnym.

Czy wiesz, że? Dwa główne rodzaje tofu, to tofu naturalne i wędzone. Pierwsze z nich jest delikatne, drugie ma wyrazistszy smak. Do przygotowania proponowanego w przepisie curry tofu wykorzystać możesz oba rodzaje. Wybrany wariant pokrój w kostkę o boku 2 cm i podsmaż na oliwie. Do tofu z napojem kokosowym i mocnymi przyprawami dobrze będzie pasował ryż. Najlepiej sprawdzi się jaśminowy lub basmati. Pierwszy charakteryzuje się delikatnym zapachem jaśminu, drugi łagodnym orzechowym posmakiem. Przepis na tofu curry można więc dość swobodnie modyfikować.

Dla urozmaicenia: Sos warto połączyć z podsmażonymi na patelni warzywami. Dobrym wyborem do tofu curry będzie cebula, papryka i fasolka szparagowa. Użyj również soczewicy lub cieciorki z puszki. Gotowe wegańskie tajskie curry z tofu podawaj w dwóch miskach. W większej umieść sos z warzywami, w mniejszej porcję ryżu.