Tofu w rajskim curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

158 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

475 osób wydrukowało

Pobierz pdf

684 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Krok 2

Paprykę pokrój w paski, cebulkę dymkę pokrój w półplastry, szczypior drobno posiekaj, fasolkę oczyść z szypułek. przekrój na pół. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody na około 12 minut.

Krok 3

Tofu pokrój w grubą 2x2 cm kostkę, podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, paprykę i fasolkę, wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę rosołową i pastę curry. Dodaj smażone wcześniej tofu. Wszystko razem gotuj około 2-3 minuty.

Krok 4

Warzywne curry podawaj z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego curry będzie np. soczewica lub ciecierzyca, może być z puszki.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Wojakiewicz

    Piotr Wojakiewicz, 25.09.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu w rajskim curryTofu w rajskim curry

Tofu, produkowane z mleka sojowego, to produkt roślinny, który jest godny polecenia dla wszystkich osób interesujących się kuchnią wegetariańską. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, zwłaszcza chińskiej i japońskiej – zdobywa jednak dużą popularność również w Europie. Dwa główne rodzaje tofu to naturalne i wędzone. Pierwsze z nich jest delikatne, drugie ma wyrazistszy smak. Do przygotowania proponowanego w przepisie dania wykorzystać możesz oba rodzaje. Wybrany pokrój w kostkę o boku 2 cm i podsmaż na oliwie. Do tak przygotowanego dobrze będzie pasował ryż. Najlepiej sprawdzi się jaśminowy lub basmati. Pierwszy charakteryzuje się delikatnym zapachem jaśminu, drugi łagodnym orzechowym posmakiem. Do ryżu warto przygotować sos. Przyrządzisz go w prosty sposób, wykorzystując pastę curry madras, która odznacza się czerwoną barwą i użyciem sporej ilości sproszkowanego chili. Jej ostrość złagodzi dodatek mleka kokosowego. Sos warto połączyć z podsmażonymi na patelni warzywami. Dobrym wyborem będzie cebula, papryka i fasolka szparagowa. Użyj również soczewicy lub cieciorki z puszki. Gotowe danie wegańskie podawaj w dwóch miskach. W większej umieść sos z warzywami, w mniejszej porcję ryżu. Sprawdź przepis i przyrządź smaczne curry na bezmięsną kolację.