Rajskie curry z tofu i warzywami - przepis wegański | Przepisy.pl pixel

Tofu w rajskim curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

729 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Krok 2

Paprykę pokrój w paski, cebulkę dymkę pokrój w półplastry, szczypior drobno posiekaj, fasolkę oczyść z szypułek. przekrój na pół. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody na około 12 minut.

Krok 3

Tofu pokrój w grubą 2x2 cm kostkę, podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, paprykę i fasolkę, wlej napój kokosowy, dodaj kostkę rosołową i pastę curry. Dodaj smażone wcześniej tofu. Wszystko razem gotuj około 2-3 minuty.

Krok 4

Warzywne curry podawaj z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego curry będzie np. soczewica lub ciecierzyca, może być z puszki.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Wojakiewicz

    Piotr Wojakiewicz , 25.09.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu w rajskim curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu w rajskim curryTofu w rajskim curry

Tofu, wytwarzane z napoju sojowego, to produkt roślinny, który jest godny polecenia dla wszystkich osób interesujących się kuchnią wegetariańską. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, zwłaszcza chińskich i japońskich – zdobywa jednak dużą popularność również w Europie. Zastanawiasz się, czy ten produkt ma szansę trafić w twój gust? Przygotuj tofu w sosie curry – właściwie dobrane dodatki sprawiają, że ten element jadłospisu nabiera charakteru. Tofu w sosie curry przygotujesz w wersji pikantnej czy może delikatniejszej? Wybór należy do ciebie! Sprawdź nasz przepis i przyrządź smaczne curry z tofu na bezmięsną kolację.

Dla kogo? Zapowiedzieliśmy już, że wegańskie curry z tofu zainteresuje wszystkich zwolenników diet roślinnych. Zdarza się, że są one postrzegane jako trudne i pełne wyrzeczeń… Nic z tych rzeczy! Wszystko to kwestia pozytywnego nastawienia i znajomości receptur takich jak tofu w curry, które pomogą w tworzeniu jadłospisu. Przepis na curry z tofu to błyskawiczny sposób na to, by przekonać się, że wege gotowanie jest proste, szybkie i daje wyśmienite efekty.

Na jaką okazję? Tofu w sosie curry nie wymaga długiej obróbki, więc można przygotować je w dowolnym momencie. Zachęcająca barwa żółtego curry z tofu sprawia, że jest bardzo pożądanym przysmakiem w sezonie zimowym, kiedy większości z nas brakuje słońca. Do tofu w rajskim curry warto przygotować sos. Przyrządzisz go w prosty sposób, wykorzystując pastę curry madras, która odznacza się czerwoną barwą i użyciem sporej ilości sproszkowanego chili. Jej ostrość złagodzi dodatek napoju kokosowego. Tej potrawy nie należy się obawiać! Tofu z napojem kokosowym łagodnieje, przez co staje się daniem uniwersalnym.

Czy wiesz, że? Dwa główne rodzaje tofu, to tofu naturalne i wędzone. Pierwsze z nich jest delikatne, drugie ma wyrazistszy smak. Do przygotowania proponowanego w przepisie curry tofu wykorzystać możesz oba rodzaje. Wybrany wariant pokrój w kostkę o boku 2 cm i podsmaż na oliwie. Do tofu z napojem kokosowym i mocnymi przyprawami dobrze będzie pasował ryż. Najlepiej sprawdzi się jaśminowy lub basmati. Pierwszy charakteryzuje się delikatnym zapachem jaśminu, drugi łagodnym orzechowym posmakiem. Przepis na tofu curry można więc dość swobodnie modyfikować.

Dla urozmaicenia: Sos warto połączyć z podsmażonymi na patelni warzywami. Dobrym wyborem do tofu curry będzie cebula, papryka i fasolka szparagowa. Użyj również soczewicy lub cieciorki z puszki. Gotowe wegańskie tajskie curry z tofu podawaj w dwóch miskach. W większej umieść sos z warzywami, w mniejszej porcję ryżu.