Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
polenta:
500 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
dodatki:
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
pesto:
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania pesto. Jarmuż zblanszuj w osolonym wrzątku. Następnie wystudź, osusz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, parmezan, oliwę, sos sałatkowy Knorr i wyciśnij sok z cytryny. Całość zmiksuj na pesto.
Krok 2
Skorzonerę dokładnie umyj, obierz, ponownie umyj, pokrój w większe kawałki i smaż na oleju przez ok 5-7 minut.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, dodaj do skorzonery i smaż kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj groszek oraz szpinak. Smaż 1 minutę i odstaw na bok.
Krok 4
Teraz przygotuj polentę. Kukurydze smaż przez kilka minut na oleju orzechowym. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, kurkumę i całość gotuj 8 minut.
Krok 5
Po tym czasie odlej połowę płynu z gotowania kukurydzy, a samą kukurydzę zmiksuj na puree. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 2-3 łyżki bulionu z gotowania.
Krok 6
Kukurydzianą polentę przełóż ponownie na patelnie i duś ok 3 minut. Podawaj posypane smażonym szpinakiem z groszkiem i skorzonerą oraz sosem pesto na boku.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu
Masz już dość przyrządzania i jedzenia w kółko tego samego? Zaszalej! Postaw na potrawę nietuzinkową, złożoną ze składników, których raczej pewnie nie wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Polenta kukurydziana ze skorzonerą powinna wpisać się w tę kategorię. Smacznego!
Dla kogo?
Dla każdego, kto szuka nowych, innowacyjnych rozwiązań i z ich pomocą chce odmienić oblicze swojej kuchni. Koniec z nudnymi daniami!
Na jaką okazję?
Kukurydziana polenta z dodatkami dobrze wypadnie w roli imprezowej przekąski – tym bardziej, jeśli przygotujesz ją w wersji mini.
Czy wiesz, że?
Jarmuż jest bardzo uniwersalną rośliną – można go spożywać na surowo, upieczony, ugotowany, podsmażony, a nawet z grilla. Co więcej, jest też bardzo odporny na działanie czynników atmosferycznych i doskonale znosi temperatury nawet do 15°C.
Dla urozmaicenia:
Pesto przygotować możesz również z bazylii albo papryki i bakłażana. Takie opcje także będą dobrze komponować się z kukurydzianą polentą.