Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

polenta:

500 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

dodatki:

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

pesto:

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania pesto. Jarmuż zblanszuj w osolonym wrzątku. Następnie wystudź, osusz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, parmezan, oliwę, sos sałatkowy Knorr i wyciśnij sok z cytryny. Całość zmiksuj na pesto.

Krok 2

Skorzonerę dokładnie umyj, obierz, ponownie umyj, pokrój w większe kawałki i smaż na oleju przez ok 5-7 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, dodaj do skorzonery i smaż kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj groszek oraz szpinak. Smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 4

Teraz przygotuj polentę. Kukurydze smaż przez kilka minut na oleju orzechowym. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, kurkumę i całość gotuj 8 minut.

Krok 5

Po tym czasie odlej połowę płynu z gotowania kukurydzy, a samą kukurydzę zmiksuj na puree. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 2-3 łyżki bulionu z gotowania.

Krok 6

Kukurydzianą polentę przełóż ponownie na patelnie i duś ok 3 minut. Podawaj posypane smażonym szpinakiem z groszkiem i skorzonerą oraz sosem pesto na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużuPolenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Masz już dość przyrządzania i jedzenia w kółko tego samego? Zaszalej! Postaw na potrawę nietuzinkową, złożoną ze składników, których raczej pewnie nie wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Polenta kukurydziana ze skorzonerą powinna wpisać się w tę kategorię. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka nowych, innowacyjnych rozwiązań i z ich pomocą chce odmienić oblicze swojej kuchni. Koniec z nudnymi daniami!

Na jaką okazję?

Kukurydziana polenta z dodatkami dobrze wypadnie w roli imprezowej przekąski – tym bardziej, jeśli przygotujesz ją w wersji mini.

Czy wiesz, że?

Jarmuż jest bardzo uniwersalną rośliną – można go spożywać na surowo, upieczony, ugotowany, podsmażony, a nawet z grilla. Co więcej, jest też bardzo odporny na działanie czynników atmosferycznych i doskonale znosi temperatury nawet do 15°C.

Dla urozmaicenia:

Pesto przygotować możesz również z bazylii albo papryki i bakłażana. Takie opcje także będą dobrze komponować się z kukurydzianą polentą.