Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

polenta:

500 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

dodatki:

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

pesto:

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania pesto. Jarmuż zblanszuj w osolonym wrzątku. Następnie wystudź, osusz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, parmezan, oliwę, sos sałatkowy Knorr i wyciśnij sok z cytryny. Całość zmiksuj na pesto.

Krok 2

Skorzonerę dokładnie umyj, obierz, ponownie umyj, pokrój w większe kawałki i smaż na oleju przez ok 5-7 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, dodaj do skorzonery i smaż kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj groszek oraz szpinak. Smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 4

Teraz przygotuj polentę. Kukurydze smaż przez kilka minut na oleju orzechowym. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, kurkumę i całość gotuj 8 minut.

Krok 5

Po tym czasie odlej połowę płynu z gotowania kukurydzy, a samą kukurydzę zmiksuj na puree. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 2-3 łyżki bulionu z gotowania.

Krok 6

Kukurydzianą polentę przełóż ponownie na patelnie i duś ok 3 minut. Podawaj posypane smażonym szpinakiem z groszkiem i skorzonerą oraz sosem pesto na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużuPolenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Masz już dość przyrządzania i jedzenia w kółko tego samego? Zaszalej! Postaw na potrawę nietuzinkową, złożoną ze składników, których raczej pewnie nie wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Polenta kukurydziana ze skorzonerą powinna wpisać się w tę kategorię. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka nowych, innowacyjnych rozwiązań i z ich pomocą chce odmienić oblicze swojej kuchni. Koniec z nudnymi daniami!

Na jaką okazję?

Kukurydziana polenta z dodatkami dobrze wypadnie w roli imprezowej przekąski – tym bardziej, jeśli przygotujesz ją w wersji mini.

Czy wiesz, że?

Jarmuż jest bardzo uniwersalną rośliną – można go spożywać na surowo, upieczony, ugotowany, podsmażony, a nawet z grilla. Co więcej, jest też bardzo odporny na działanie czynników atmosferycznych i doskonale znosi temperatury nawet do 15°C.

Dla urozmaicenia:

Pesto przygotować możesz również z bazylii albo papryki i bakłażana. Takie opcje także będą dobrze komponować się z kukurydzianą polentą.