Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

polenta:

500 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżki

dodatki:

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

pesto:

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania pesto. Jarmuż zblanszuj w osolonym wrzątku. Następnie wystudź, osusz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, parmezan, oliwę, sos sałatkowy Knorr i wyciśnij sok z cytryny. Całość zmiksuj na pesto.

Krok 2

Skorzonerę dokładnie umyj, obierz, ponownie umyj, pokrój w większe kawałki i smaż na oleju przez ok 5-7 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, dodaj do skorzonery i smaż kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj groszek oraz szpinak. Smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 4

Teraz przygotuj polentę. Kukurydze smaż przez kilka minut na oleju orzechowym. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, kurkumę i całość gotuj 8 minut.

Krok 5

Po tym czasie odlej połowę płynu z gotowania kukurydzy, a samą kukurydzę zmiksuj na puree. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 2-3 łyżki bulionu z gotowania.

Krok 6

Kukurydzianą polentę przełóż ponownie na patelnie i duś ok 3 minut. Podawaj posypane smażonym szpinakiem z groszkiem i skorzonerą oraz sosem pesto na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużuPolenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Masz już dość przyrządzania i jedzenia w kółko tego samego? Zaszalej! Postaw na potrawę nietuzinkową, złożoną ze składników, których raczej pewnie nie wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Polenta kukurydziana ze skorzonerą powinna wpisać się w tę kategorię. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka nowych, innowacyjnych rozwiązań i z ich pomocą chce odmienić oblicze swojej kuchni. Koniec z nudnymi daniami!

Na jaką okazję?

Kukurydziana polenta z dodatkami dobrze wypadnie w roli imprezowej przekąski – tym bardziej, jeśli przygotujesz ją w wersji mini.

Czy wiesz, że?

Jarmuż jest bardzo uniwersalną rośliną – można go spożywać na surowo, upieczony, ugotowany, podsmażony, a nawet z grilla. Co więcej, jest też bardzo odporny na działanie czynników atmosferycznych i doskonale znosi temperatury nawet do 15°C.

Dla urozmaicenia:

Pesto przygotować możesz również z bazylii albo papryki i bakłażana. Takie opcje także będą dobrze komponować się z kukurydzianą polentą.