Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

polenta:

500 gramów

400 mililitrów

1 łyżeczka

4 łyżki

dodatki:

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

pesto:

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

60 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania pesto. Jarmuż zblanszuj w osolonym wrzątku. Następnie wystudź, osusz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, parmezan, oliwę, sos sałatkowy Knorr i wyciśnij sok z cytryny. Całość zmiksuj na pesto.

Krok 2

Skorzonerę dokładnie umyj, obierz, ponownie umyj, pokrój w większe kawałki i smaż na oleju przez ok 5-7 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, dodaj do skorzonery i smaż kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj groszek oraz szpinak. Smaż 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 4

Teraz przygotuj polentę. Kukurydze smaż przez kilka minut na oleju orzechowym. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, kurkumę i całość gotuj 8 minut.

Krok 5

Po tym czasie odlej połowę płynu z gotowania kukurydzy, a samą kukurydzę zmiksuj na puree. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 2-3 łyżki bulionu z gotowania.

Krok 6

Kukurydzianą polentę przełóż ponownie na patelnie i duś ok 3 minut. Podawaj posypane smażonym szpinakiem z groszkiem i skorzonerą oraz sosem pesto na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużuPolenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu

Masz już dość przyrządzania i jedzenia w kółko tego samego? Zaszalej! Postaw na potrawę nietuzinkową, złożoną ze składników, których raczej pewnie nie wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Polenta kukurydziana ze skorzonerą powinna wpisać się w tę kategorię. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka nowych, innowacyjnych rozwiązań i z ich pomocą chce odmienić oblicze swojej kuchni. Koniec z nudnymi daniami!

Na jaką okazję?

Kukurydziana polenta z dodatkami dobrze wypadnie w roli imprezowej przekąski – tym bardziej, jeśli przygotujesz ją w wersji mini.

Czy wiesz, że?

Jarmuż jest bardzo uniwersalną rośliną – można go spożywać na surowo, upieczony, ugotowany, podsmażony, a nawet z grilla. Co więcej, jest też bardzo odporny na działanie czynników atmosferycznych i doskonale znosi temperatury nawet do 15°C.

Dla urozmaicenia:

Pesto przygotować możesz również z bazylii albo papryki i bakłażana. Takie opcje także będą dobrze komponować się z kukurydzianą polentą.