Quiche ze szpinakiem – kisz: przepis z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Quiche ze szpinakiem i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

505 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

nadzienie:

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

60 gramów

4 sztuki

3 szczypty

0.25 łyżeczki

6 sztuk

masa jajeczna:

4 sztuki

100 mililitrów

3 szczypty

0.5 łyżeczki

do pieczenia:

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj masło nożem i zagnieć ręcznie wszystkie składniki na spód. Zagnieć kulę z ciasta, zawiń ją w plastik i schowaj do lodówki na około godzinę.

Krok 2

Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj posiekany ząbek czosnku. Po minucie dodaj szpinak (mrożony lub surowy) i smaż do czasu aż wyparuje woda – około 10-15 minut.

Krok 3

Składniki na masę jajeczną wymieszaj w misce widelcem. Pomidorki cherry pokrój na połówki. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Orzech włoskie pokrusz.

Krok 4

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia na cienki placek. Przełóż do formy na jednym papierze i ugnieć do jej dna i boków. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście połóż drugi papier do pieczenia i rozsyp groch. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.

Krok 5

Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij wierzchni papier do pieczenia, odsyp groch i wstaw pustą tartę do piekarnika na kolejne 5 minut.

Krok 6

Wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż szpinak, ser pleśniowy i pomidorki cherry. Zalej masą jajeczną i posyp orzechami włoskimi. Piecz całość około 40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wierzch quishe przed pieczeniem można posypać tartym parmezanem. Do ciasta można użyć mąki pszennej, żytniej lub mieszanej w dowolnych proporcjach.

2

Opinie o przepisie

  • Gaja

    Gaja , 16.10.2021

    To groch czy fasola?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche ze szpinakiem i pomidoramiQuiche ze szpinakiem i pomidorami

Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, serów i wina. Quiche, czyli rodzaj wytrawnej tarty z jajecznym sosem, to jeden z najpyszniejszych i najmniej skomplikowanych sposobów, by zbliżyć się do tych wykwintnych kulinariów. Bez obaw, prosty przepis na quiche ze szpinakiem i pomidorami jest dostępny dla każdego, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Kruche ciasto, warzywne nadzienie, niebieski ser pleśniowy i orzechy, tworzące razem tartę ze szpinakiem i pomidorami, zawrócą w głowie niejednemu smakoszowi!

Dla kogo?

Marzysz o wyprawie do Paryża, a czas spędzony na gotowaniu uprzyjemniasz sobie największymi francuskimi przebojami? W takim razie przyrządzanie quiche ze szpinakiem to punkt obowiązkowy dla dokładniejszego poznania francuskiej kuchni. Potraktuj tę recepturę również jako patent na to, by wszystkim niedowiarkom udowodnić, że szpinak można podać w naprawdę apetycznej formie. To ważne przede wszystkim dla osób, którym kojarzy się on wyłącznie z zielonkawą papką o mało wyrazistym smaku.

Na jaką okazję?

Kolorowy quiche - przepis ze szpinakiem i pomidorami odświeży twój codzienny jadłospis. Bardzo dobrze smakuje po podgrzaniu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by część zostawić na później – na kolację albo obiad następnego dnia. Tartę ze szpinakiem i pomidorkami z ogromną przyjemnością zjesz również w czasie przerwy od codziennych obowiązków. Drugie śniadanie albo lunch we francuskim stylu? Z przepisem na quiche to brzmi pysznie!

Czy wiesz, że?

Najsłynniejszą wersją potrawy jest quiche lorraine - placek lotaryński z hojną porcją cebuli i boczku. Choć danie wywodzi się z Francji, możesz spotkać się również ze spolszczoną pisownią dania. Nie wpływa to jednak na wrażenia, bowiem kisz ze szpinakiem smakuje tak samo dobrze.

Dla urozmaicenia:

Do tarty ze szpinakiem i pomidorami pasuje także wędzony łosoś. Jeśli brakuje ci mięsnego akcentu, możesz wykorzystać kurczaka, którego warto wstępnie podsmażyć na patelni przed umieszczeniem w nadzieniu do quiche. W wersjach wegetariańskich chętnie stosowanym składnikiem jest tofu. W quiche ze szpinakiem i pomidorami doskonale smakują też grzyby w postaci pieczarek albo bardziej wykwintnych kurek.