Quiche ze szpinakiem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

438 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem , oprósz bułką tartą albo wyłóż pergaminem. W misce szybko zagnieć ciasto łącząc margarynę, ser Philadelphia i mąkę w gładką masę. Ciasto rozpłaszcz na płaski placek, wstaw do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnice oprószoną mąką, rozwałkuj cienki placek i umieść go w przygotowanej foremce. Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się delikatnie rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.

Krok 2

Rozmrożony szpinak odciśnij z soku, pomidorki przekrój na pół, cebule, czosnek, zioła drobno posiekaj, zetrzyj ser na tarce.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj szpinak, całość smaż chwilę, dopraw do smaku bulionetką warzywną.

Krok 4

W misce pomieszaj jajka ze śmietaną i serem, dodaj zioła , szpinak i pomidorki. Masę delikatnie przemieszaj i wlej do foremki z ciastem.

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut, aż masa zrobi się zwarta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Quiche podawaj z dowolną sałatą.

Upewnij się, że ser, którego używasz, jest wegetariański.

1

Opinie o przepisie

  • Zuzanna Marcinkowska

    Zuzanna Marcinkowska , 22.05.2020

    Jeden z najlepszych przepisów, które przetestowałam. Mam 16 lat i chciałam się nauczyć gotować wegetariańskie dania dla mnie i rodziny. Przetestowałam już pulpety z soszewicy, a to mój drugi przepis. Tarta była smaczna i pachnąca. Przyprawy idealnie do siebie pasowały i żadna nie dominowała. Coś czuje że to nie ostatni raz kiedy robię tą potrawę. Dla autora przepisu szczere gratulacje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche ze szpinakiem i pomidoramiQuiche ze szpinakiem i pomidorami

Quiche, czyli kisz, to rodzaj tarty, podawanej zawsze w wersji wytrawnej. Istnieje wiele rodzajów tej potrawy, różniących się dodatkami. Ich bazą jest zawsze ciasto kruche lub francuskie i jajeczno-śmietanowy farsz. Często występują jako dania wegetariańskie. Wypróbuj tartę warzywną ze szpinakiem i pomidorkami. To połączenie nie tylko doskonale smakuje, ale również zachęcająco wygląda. Na początek przygotuj kruche ciasto. Pamiętaj, by użyć składników schłodzonych wcześniej w lodówce. Przed pieczeniem włóż ciasto do zamrażarki – dzięki temu wyjdzie smaczne i kruche. Wyłóż nim formę do tarty, a jeśli jej nie masz, użyj tortownicy. Quiche piecz w dwóch etapach. Najpierw sam spód – przykryj go folią aluminiową i ułóż na niej fasolę lub groch, tak, by ciasto nie urosło. Nakłuj je gęsto widelcem, by zapobiec powstawaniu nierówności. Następnie przygotuj farsz i warzywa. Ze szpinaku usuń ogonki. Dodaj starty ser, zostawiając trochę do posypania wierzchu dania. Najlepszy będzie twardy, ale nada się każdy gatunek. Gotową tartę udekoruj świeżą bazylią i podaj na wegetariańską kolację.