Quiche ze szpinakiem i pomidorami
NOWY PRZEPIS
łatwe
1704 osoby zapisały

Składniki
spód:
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
nadzienie:
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
60 gramów
4 sztuki
3 szczypty
0.25 łyżeczki
6 sztuk
masa jajeczna:
4 sztuki
100 mililitrów
3 szczypty
0.5 łyżeczki
do pieczenia:
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj masło nożem i zagnieć ręcznie wszystkie składniki na spód. Zagnieć kulę z ciasta, zawiń ją w plastik i schowaj do lodówki na około godzinę.
Krok 2
Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj posiekany ząbek czosnku. Po minucie dodaj szpinak (mrożony lub surowy) i smaż do czasu aż wyparuje woda – około 10-15 minut.
Krok 3
Składniki na masę jajeczną wymieszaj w misce widelcem. Pomidorki cherry pokrój na połówki. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Orzech włoskie pokrusz.
Krok 4
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia na cienki placek. Przełóż do formy na jednym papierze i ugnieć do jej dna i boków. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście połóż drugi papier do pieczenia i rozsyp groch. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
Krok 5
Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij wierzchni papier do pieczenia, odsyp groch i wstaw pustą tartę do piekarnika na kolejne 5 minut.
Krok 6
Wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż szpinak, ser pleśniowy i pomidorki cherry. Zalej masą jajeczną i posyp orzechami włoskimi. Piecz całość około 40 minut.

Dobra rada:
Wierzch quishe przed pieczeniem można posypać tartym parmezanem. Do ciasta można użyć mąki pszennej, żytniej lub mieszanej w dowolnych proporcjach.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, serów i wina. Quiche, czyli rodzaj wytrawnej tarty z jajecznym sosem, to jeden z najpyszniejszych i najmniej skomplikowanych sposobów, by zbliżyć się do tych wykwintnych kulinariów. Bez obaw, prosty przepis na quiche ze szpinakiem i pomidorami jest dostępny dla każdego, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Kruche ciasto, warzywne nadzienie, niebieski ser pleśniowy i orzechy, tworzące razem tartę ze szpinakiem i pomidorami, zawrócą w głowie niejednemu smakoszowi!
Dla kogo?
Marzysz o wyprawie do Paryża, a czas spędzony na gotowaniu uprzyjemniasz sobie największymi francuskimi przebojami? W takim razie przyrządzanie quiche ze szpinakiem to punkt obowiązkowy dla dokładniejszego poznania francuskiej kuchni. Potraktuj tę recepturę również jako patent na to, by wszystkim niedowiarkom udowodnić, że szpinak można podać w naprawdę apetycznej formie. To ważne przede wszystkim dla osób, którym kojarzy się on wyłącznie z zielonkawą papką o mało wyrazistym smaku.
Na jaką okazję?
Kolorowy quiche - przepis ze szpinakiem i pomidorami odświeży twój codzienny jadłospis. Bardzo dobrze smakuje po podgrzaniu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by część zostawić na później – na kolację albo obiad następnego dnia. Tartę ze szpinakiem i pomidorkami z ogromną przyjemnością zjesz również w czasie przerwy od codziennych obowiązków. Drugie śniadanie albo lunch we francuskim stylu? Z przepisem na quiche to brzmi pysznie!
Czy wiesz, że?
Najsłynniejszą wersją potrawy jest quiche lorraine - placek lotaryński z hojną porcją cebuli i boczku. Choć danie wywodzi się z Francji, możesz spotkać się również ze spolszczoną pisownią dania. Nie wpływa to jednak na wrażenia, bowiem kisz ze szpinakiem smakuje tak samo dobrze.
Dla urozmaicenia:
Do tarty ze szpinakiem i pomidorami pasuje także wędzony łosoś. Jeśli brakuje ci mięsnego akcentu, możesz wykorzystać kurczaka, którego warto wstępnie podsmażyć na patelni przed umieszczeniem w nadzieniu do quiche. W wersjach wegetariańskich chętnie stosowanym składnikiem jest tofu. W quiche ze szpinakiem i pomidorami doskonale smakują też grzyby w postaci pieczarek albo bardziej wykwintnych kurek.