Ziemniaczane casserole z pomidorami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

283 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

963 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Nie płucz pokrojonych już ziemniaków. Pomidory pokrój w plastry, cebulę pokrój w półplastry, czosnek rozetrzyj na miazgę. Pokrój bazylię w cienkie paseczki.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, całość zalej Naturalnie Smaczne Knorr wymieszanym z mlekiem. Ziemniaki gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj bazylię, dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym, przekładając plastrami pomidorów. Naczynie zakryj folią aluminiową.

Krok 4

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, dopiecz ziemniaki jeszcze 10 minut, tak aby zrobiły się rumiane na powierzchni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa, np. cukinię, możesz też posypać ją dowolnym żółtym serem (upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną).

1

Opinie o przepisie

  • iwona kłosek

    iwona kłosek , 29.12.2016

    jak dla mnie mdła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEOZiemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO

Casserole to rodzaj zapiekanki, która swoją nazwę przejęła od francuskiego określenia żaroodpornego naczynia. Podaje się ją zazwyczaj z mięsem z kurczaka, jednak z łatwością można przyrządzić ją także jako danie wegetariańskie. Doskonale smakuje np. połączenie ziemniaków, pomidorów oraz bazylii. Do casserole sprawdzi się także wiele innych warzyw: cukinie, bakłażany, papryki oraz dynie to tylko niektóre z możliwości. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest także zapiekany jarmuż. Przygotowanie tej potrawy jest łatwe. Na początek pokrój warzywa w plastry – nie płucz ziemniaków, by nie traciły skrobi (użyj twardych gatunków, które zawierają jej niewiele). Dzięki temu łatwo pokroić je na kawałki, nie rozpadają się też podczas obróbki. Są to odmiany takie jak np. denar albo regina. Ziemniaki podsmaż przez chwilę z sosem, kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Następnie przełóż warzywa do naczynia i upiecz. Podawaj z bukietem sałat albo z surówką z białej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.