Casserole - przepis: ziemniaczane z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Nie płucz pokrojonych już ziemniaków. Pomidory pokrój w plastry, cebulę pokrój w półplastry, czosnek rozetrzyj na miazgę. Pokrój bazylię w cienkie paseczki.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, całość zalej Naturalnie Smaczne Knorr wymieszanym z mlekiem. Ziemniaki gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj bazylię, dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym, przekładając plastrami pomidorów. Naczynie zakryj folią aluminiową.

Krok 4

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, dopiecz ziemniaki jeszcze 10 minut, tak aby zrobiły się rumiane na powierzchni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa, np. cukinię, możesz też posypać ją dowolnym żółtym serem (upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną).

1

Opinie o przepisie

  • iwona kłosek

    iwona kłosek , 29.12.2016

    jak dla mnie mdła.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEOZiemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO

Casserole to rodzaj zapiekanki, która swoją nazwę przejęła od francuskiego określenia żaroodpornego naczynia. Podaje się ją zazwyczaj z mięsem z kurczaka, jednak z łatwością można przyrządzić ją także jako danie wegetariańskie. Doskonale smakuje np. połączenie ziemniaków, pomidorów oraz bazylii. 

Dla kogo?

Ziemniaczane casserole z pomidorami przypadnie do gustu wszystkim fanom warzyw. W naszym przepisie możesz dodawać je według swoich preferencji. Do casserole sprawdzą się między innymi: cukinie, bakłażany, papryki oraz dynie. To tylko niektóre z możliwości. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest także zapiekany jarmuż.

Na jaką okazję?

Obiad z rodziną, impreza ze znajomymi, randka z drugą połówką – serwuj casserole wegetariańskie, gdy tylko najdzie Cię ochota. To pyszne danie podbije podniebienia najbardziej wymagających smakoszy!

Czy wiesz, że?

Na początek pokrój warzywa w plastry – nie płucz ziemniaków, by nie traciły skrobi (użyj twardych gatunków, które zawierają jej niewiele). Dzięki temu łatwo pokroić je na kawałki, nie rozpadają się też podczas obróbki. Są to odmiany takie jak np. denar albo regina, dzięki którym zapiekanka casserole wyjdzie doskonale. 

Dla urozmaicenia:

Ziemniaczane casserole jest prostą potrawą. Ziemniaki podsmaż przez chwilę z sosem, kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Następnie przełóż warzywa do naczynia i upiecz. Podawaj z bukietem sałat albo z surówką z białej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.