Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO
łatwe
2175 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Nie płucz pokrojonych już ziemniaków. Pomidory pokrój w plastry, cebulę pokrój w półplastry, czosnek rozetrzyj na miazgę. Pokrój bazylię w cienkie paseczki.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, całość zalej Naturalnie Smaczne Knorr wymieszanym z mlekiem. Ziemniaki gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj bazylię, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym, przekładając plastrami pomidorów. Naczynie zakryj folią aluminiową.
Krok 4
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, dopiecz ziemniaki jeszcze 10 minut, tak aby zrobiły się rumiane na powierzchni.

Dobra rada:
Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa, np. cukinię, możesz też posypać ją dowolnym żółtym serem (upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO
Casserole to rodzaj zapiekanki, która swoją nazwę przejęła od francuskiego określenia żaroodpornego naczynia. Podaje się ją zazwyczaj z mięsem z kurczaka, jednak z łatwością można przyrządzić ją także jako danie wegetariańskie. Doskonale smakuje np. połączenie ziemniaków, pomidorów oraz bazylii. Do casserole sprawdzi się także wiele innych warzyw: cukinie, bakłażany, papryki oraz dynie to tylko niektóre z możliwości. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest także zapiekany jarmuż. Przygotowanie tej potrawy jest łatwe. Na początek pokrój warzywa w plastry – nie płucz ziemniaków, by nie traciły skrobi (użyj twardych gatunków, które zawierają jej niewiele). Dzięki temu łatwo pokroić je na kawałki, nie rozpadają się też podczas obróbki. Są to odmiany takie jak np. denar albo regina. Ziemniaki podsmaż przez chwilę z sosem, kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Następnie przełóż warzywa do naczynia i upiecz. Podawaj z bukietem sałat albo z surówką z białej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.