Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

22

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę dymkę oraz łodygę selera naciowego. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Do ugotowanego ryżu dodaj dymkę, seler naciowy, żółty ser oraz żółtko jajka. Dopraw do smaku płatkami czosnku i chilli oraz solą. Białko przełóż do osobnej miski i lekko roztrzep widelcem.

Krok 3

Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurz je w białku a następnie obtocz w serowej panierce.

Krok 4

Rozgrzej patelnię i dodaj olej. Przełóż kotleciki i smaż je na średnim ogniu przez ok 3 - 4 minuty z każdej strony, aż będą złocisto brązowe.

Krok 5

Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe kotleciki z rozgotowanego ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej