Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 słoik

1 pęczek

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 1

Krok 2

Suszone pomidory pokrój w kostkę. Zachowaj olej z suszonych pomidorów. Natkę posiekaj.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mięso mielone z suszonymi pomidorami, kaparami, jajkiem, przyprawami Knorr, połową posiekanej pietruszki oraz ugotowaną i odcedzoną komosą ryżową.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 3

Krok 4

W dłoniach uformuj dość spore pulpety i układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu skrop olejem z suszonych pomidorów i zapiekaj przez ok 15-20 minut. Podawaj posypane pozostałą pietruszką.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Takie pulpety możesz podawać do kluseczków gnocchi lub samodzielnie z świeżą sałatą. Starty parmezan dodatkowo wzbogaci charakter dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżowąPieczone pulpety po włosku z komosą ryżową

Coraz chętniej próbujemy nowych smaków! W kuchni eksperymentujemy nie tylko z przyprawami, ale także składnikami, które od niedawna dostępne są na naszym rynku. Jednym z nich jest komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą. Idealnie komponuje się z mięsem, więc jeśli chcesz spróbować tego oryginalnego dodatku, przygotuj przepis na pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową!

Dla kogo?

Dla osób lubiących nowoczesne dania i odkrywanie ciekawych smaków.

Na jaką okazję?

Pulpety z komosą ryżową są idealną propozycją na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa uprawiana jest już od 5 tysięcy lat, a 2013 rok został ogłoszony rokiem komosy ryżowej przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Dla urozmaicenia:

Pulpety możesz połączyć nie tylko z komosą ryżową, ale i z kluseczkami gnocchi lub podać je tylko ze świeżą sałatą. Smak potrawy podkreśli też starty parmezan.