Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 słoik

1 pęczek

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 1

Krok 2

Suszone pomidory pokrój w kostkę. Zachowaj olej z suszonych pomidorów. Natkę posiekaj.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mięso mielone z suszonymi pomidorami, kaparami, jajkiem, przyprawami Knorr, połową posiekanej pietruszki oraz ugotowaną i odcedzoną komosą ryżową.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 3

Krok 4

W dłoniach uformuj dość spore pulpety i układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu skrop olejem z suszonych pomidorów i zapiekaj przez ok 15-20 minut. Podawaj posypane pozostałą pietruszką.

Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Takie pulpety możesz podawać do kluseczków gnocchi lub samodzielnie z świeżą sałatą. Starty parmezan dodatkowo wzbogaci charakter dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżowąPieczone pulpety po włosku z komosą ryżową

Coraz chętniej próbujemy nowych smaków! W kuchni eksperymentujemy nie tylko z przyprawami, ale także składnikami, które od niedawna dostępne są na naszym rynku. Jednym z nich jest komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą. Idealnie komponuje się z mięsem, więc jeśli chcesz spróbować tego oryginalnego dodatku, przygotuj przepis na pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową!

Dla kogo?

Dla osób lubiących nowoczesne dania i odkrywanie ciekawych smaków.

Na jaką okazję?

Pulpety z komosą ryżową są idealną propozycją na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa uprawiana jest już od 5 tysięcy lat, a 2013 rok został ogłoszony rokiem komosy ryżowej przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Dla urozmaicenia:

Pulpety możesz połączyć nie tylko z komosą ryżową, ale i z kluseczkami gnocchi lub podać je tylko ze świeżą sałatą. Smak potrawy podkreśli też starty parmezan.