Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową
łatwe
86 osób zapisało

Składniki
400 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 słoik
1 pęczek
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Krok 2
Suszone pomidory pokrój w kostkę. Zachowaj olej z suszonych pomidorów. Natkę posiekaj.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z suszonymi pomidorami, kaparami, jajkiem, przyprawami Knorr, połową posiekanej pietruszki oraz ugotowaną i odcedzoną komosą ryżową.

Krok 4
W dłoniach uformuj dość spore pulpety i układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu skrop olejem z suszonych pomidorów i zapiekaj przez ok 15-20 minut. Podawaj posypane pozostałą pietruszką.


Dobra rada:
Takie pulpety możesz podawać do kluseczków gnocchi lub samodzielnie z świeżą sałatą. Starty parmezan dodatkowo wzbogaci charakter dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową
Coraz chętniej próbujemy nowych smaków! W kuchni eksperymentujemy nie tylko z przyprawami, ale także składnikami, które od niedawna dostępne są na naszym rynku. Jednym z nich jest komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą. Idealnie komponuje się z mięsem, więc jeśli chcesz spróbować tego oryginalnego dodatku, przygotuj przepis na pieczone pulpety po włosku z komosą ryżową!
Dla kogo?
Dla osób lubiących nowoczesne dania i odkrywanie ciekawych smaków.
Na jaką okazję?
Pulpety z komosą ryżową są idealną propozycją na rodzinny obiad.
Komosa ryżowa uprawiana jest już od 5 tysięcy lat, a 2013 rok został ogłoszony rokiem komosy ryżowej przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
Pulpety możesz połączyć nie tylko z komosą ryżową, ale i z kluseczkami gnocchi lub podać je tylko ze świeżą sałatą. Smak potrawy podkreśli też starty parmezan.