Risotto z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

325 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

500 gramów

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć cebulę i zeszklij. Przygotuj bulion z kostki Rosołu z kury Knorr i 750 mililitrów wody.

Risotto z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje.

Risotto z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dodaj rozgniecione pomidory z puszki, wymieszaj i pogotuj chwilę.

Risotto z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać wrzący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Zdejmij garnek z ognia.

Risotto z pomidorami - Krok 5

Krok 6

Dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Wymieszaj i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Dopraw czarnym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii.

Risotto z pomidorami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Viola Krześniak

    Viola Krześniak , 07.07.2015

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z brokułami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pomidoramiRisotto z pomidorami

Chociaż włoskie risotto jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Następnie dodaj do niej ryż arborio, który dzięki dużej zawartości skrobi doskonale nadaje się do risotto. Podsmażony ryż zalej martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje, po czym przełóż do garnka lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki. Garnek zdejmij z ognia, a do potrawy wsyp starty parmezan. Włoską potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić risotto z pomidorami.