
Składniki
350 gramów
6 łyżek
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
500 gramów
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć cebulę i zeszklij. Przygotuj bulion z kostki Rosołu z kury Knorr i 750 mililitrów wody.

Krok 2
Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Krok 3
Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje.

Krok 4
Dodaj rozgniecione pomidory z puszki, wymieszaj i pogotuj chwilę.

Krok 5
Do garnka zacznij dodawać wrzący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Zdejmij garnek z ognia.

Krok 6
Dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Wymieszaj i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Dopraw czarnym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pomidorami
Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Przygotowanie risotto z pomidorami rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Następnie dodaj ryż i krótko podsmażaj. Zalej martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje. Do garnka przełóż lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Co dalej? Tego dowiesz się z naszej przepisu na szykowne risotto z pomidorami.
Dla kogo? Danie idealne dla osób, które chcą zgłębiać tajniki włoskiej kuchni. Zależy ci na podaniu ryżu z pomidorami w naprawdę nietuzinkowej formie? Dzięki tej recepturze to możliwe!
Na jaką okazję? Chociaż włoskie risotto z papryką i pomidorami jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Goście będą pod wrażeniem twoich umiejętności kulinarnych!
Czy wiesz, że? Do zrobienia risotto z pomidorami z puszki, użyj ryżu arborio, który dzięki dużej zawartości skrobi doskonale nadaje się do tego dania. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki.
Dla urozmaicenia: Garnek zdejmij z ognia, a do ryżu z pomidorami wsyp starty parmezan. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić risotto z pomidorami. Włoską potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii. Jeśli masz ochotę na drobny eksperyment, przygotuj risotto z pomidorami i papryką. Też będzie wyśmienite!