
Składniki
350 gramów
6 łyżek
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
500 gramów
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć cebulę i zeszklij. Przygotuj bulion z kostki Rosołu z kury Knorr i 750 mililitrów wody.

Krok 2
Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Krok 3
Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje.

Krok 4
Dodaj rozgniecione pomidory z puszki, wymieszaj i pogotuj chwilę.

Krok 5
Do garnka zacznij dodawać wrzący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Zdejmij garnek z ognia.

Krok 6
Dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Wymieszaj i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Dopraw czarnym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pomidorami
Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Przygotowanie risotto z pomidorami rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Następnie dodaj ryż i krótko podsmażaj. Zalej martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje. Do garnka przełóż lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Co dalej? Tego dowiesz się z naszej przepisu na szykowne risotto z pomidorami.
Dla kogo? Danie idealne dla osób, które chcą zgłębiać tajniki włoskiej kuchni. Zależy ci na podaniu ryżu z pomidorami w naprawdę nietuzinkowej formie? Dzięki tej recepturze to możliwe!
Na jaką okazję? Chociaż włoskie risotto z papryką i pomidorami jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Goście będą pod wrażeniem twoich umiejętności kulinarnych!
Czy wiesz, że? Do zrobienia risotto z pomidorami z puszki, użyj ryżu arborio, który dzięki dużej zawartości skrobi doskonale nadaje się do tego dania. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki.
Dla urozmaicenia: Garnek zdejmij z ognia, a do ryżu z pomidorami wsyp starty parmezan. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić risotto z pomidorami. Włoską potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii. Jeśli masz ochotę na drobny eksperyment, przygotuj risotto z pomidorami i papryką. Też będzie wyśmienite!