Składniki
350 gramów
6 łyżek
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
500 gramów
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć cebulę i zeszklij. Przygotuj bulion z kostki Rosołu z kury Knorr i 750 mililitrów wody.
Krok 2
Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
Krok 3
Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje.
Krok 4
Dodaj rozgniecione pomidory z puszki, wymieszaj i pogotuj chwilę.
Krok 5
Do garnka zacznij dodawać wrzący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Zdejmij garnek z ognia.
Krok 6
Dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Wymieszaj i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Dopraw czarnym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pomidorami
Chociaż włoskie risotto jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Następnie dodaj do niej ryż arborio, który dzięki dużej zawartości skrobi doskonale nadaje się do risotto. Podsmażony ryż zalej martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje, po czym przełóż do garnka lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki. Garnek zdejmij z ognia, a do potrawy wsyp starty parmezan. Włoską potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić risotto z pomidorami.