Risotto z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

287 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

500 gramów

30 gramów

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć cebulę i zeszklij. Przygotuj bulion z kostki Rosołu z kury Knorr i 750 mililitrów wody.

Risotto z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje.

Risotto z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dodaj rozgniecione pomidory z puszki, wymieszaj i pogotuj chwilę.

Risotto z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać wrzący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Zdejmij garnek z ognia.

Risotto z pomidorami - Krok 5

Krok 6

Dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Wymieszaj i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Dopraw czarnym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii.

Risotto z pomidorami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Viola Krześniak

    Viola Krześniak

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pomidoramiRisotto z pomidorami

Chociaż włoskie risotto jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Następnie dodaj do niej ryż arborio, który dzięki dużej zawartości skrobi doskonale nadaje się do risotto. Podsmażony ryż zalej martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje, po czym przełóż do garnka lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki. Garnek zdejmij z ognia, a do potrawy wsyp starty parmezan. Włoską potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić risotto z pomidorami.