Risotto z indykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z indykiem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

100 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1.5 litra

1 szklanka

1.5 szklanki

0.5 kilograma

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj solą i pieprzem oraz oliwą. Piec w folii przez około 30 minut w 180 stopniach.

Krok 2

Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone grzyby i cebulkę, dopraw sola i pieprzem.

Krok 3

Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć na nią ryż i chwilę podsmaż, aż stanie się przezroczysty.

Krok 4

Zgodnie z przepisem na opakowaniu przygotuj bulion Knorr. Zalej winem i szklanką bulionu Knorr i poczekaj, aż ryż wchłonie płyn. Powtórz tę czynność, aż bulion się skończy. Należy ryż cały czas mieszać, by nie przywarł.

Krok 5

Mięso pokrój na kawałki. Ryż wymieszaj z grzybami.

Krok 6

Ułóż na talerz porcję ryżu i mięsa. Parmezan zetrzyj na wiórki i całość oprósz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z indykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej