
Składniki
1 sztuka
null
null
100 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1.5 litra
1 szklanka
1.5 szklanki
0.5 kilograma
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso natrzyj solą i pieprzem oraz oliwą. Piec w folii przez około 30 minut w 180 stopniach.
Krok 2
Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone grzyby i cebulkę, dopraw sola i pieprzem.
Krok 3
Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć na nią ryż i chwilę podsmaż, aż stanie się przezroczysty.
Krok 4
Zgodnie z przepisem na opakowaniu przygotuj bulion Knorr. Zalej winem i szklanką bulionu Knorr i poczekaj, aż ryż wchłonie płyn. Powtórz tę czynność, aż bulion się skończy. Należy ryż cały czas mieszać, by nie przywarł.
Krok 5
Mięso pokrój na kawałki. Ryż wymieszaj z grzybami.
Krok 6
Ułóż na talerz porcję ryżu i mięsa. Parmezan zetrzyj na wiórki i całość oprósz.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej