Składniki
50 gramów
1 sztuka
60 gramów
100 gramów
300 gramów
1 sztuka
3 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W litrze wrzącej wody rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr. Pokrojoną cebulkę oraz czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj ryż oraz świeże zioła.
Krok 2
Do ryżu dodaj białe wino, gdy odparuje wlej część bulionu. Gotuj tak długo, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej ponownie bulion. Dodaj grzyby oraz śmietanę. Gotuj około 4 minuty. Na koniec dodaj świeżo zmielony pieprz oraz starty ser.
Krok 3
Risotto podawaj skropione oliwą z oliwek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z grzybami - VIDEO
Gęste, kremowe risotto z grzybami doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. O ile pasta, czyli makaron, bezapelacyjnie króluje na południu Włoch, o tyle północna część tego kraju należy do risotto. Danie to przyrządzić można na wiele sposobów, jednak zawsze jego podstawą jest ryż – najlepiej arborio, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Należy go tak przyrządzić, aby po ugotowaniu w środku był al dente, czyli lekko twardawy, a na zewnątrz – miękki i kleisty. Pamiętaj, że ryżu do risotto absolutnie nie można płukać przed gotowaniem. Suszone grzyby warto wcześniej namoczyć, dzięki temu będą miękkie, delikatne i zwiększą swoją objętość. Zamiast nich do risotta równie dobrze możesz użyć świeżych, własnoręcznie zebranych w lesie grzybów, a w ostateczności – pieczarek. Obowiązkowym dodatkiem do risotto jest parmezan.