Składniki
50 gramów
1 sztuka
60 gramów
100 gramów
300 gramów
1 sztuka
3 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W litrze wrzącej wody rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr. Pokrojoną cebulkę oraz czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj ryż oraz świeże zioła.

Krok 2
Do ryżu dodaj białe wino, gdy odparuje wlej część bulionu. Gotuj tak długo, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej ponownie bulion. Dodaj grzyby oraz śmietanę. Gotuj około 4 minuty. Na koniec dodaj świeżo zmielony pieprz oraz starty ser.

Krok 3
Risotto podawaj skropione oliwą z oliwek.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z grzybami - VIDEO
Gęste, kremowe risotto z grzybami doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. O ile pasta, czyli makaron, bezapelacyjnie króluje na południu Włoch, o tyle północna część tego kraju należy do risotto. Danie to przyrządzić można na wiele sposobów, jednak zawsze jego podstawą jest ryż – najlepiej arborio, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Należy go tak przyrządzić, aby po ugotowaniu w środku był al dente, czyli lekko twardawy, a na zewnątrz – miękki i kleisty. Pamiętaj, że ryżu do risotto absolutnie nie można płukać przed gotowaniem. Suszone grzyby warto wcześniej namoczyć, dzięki temu będą miękkie, delikatne i zwiększą swoją objętość. Zamiast nich do risotta równie dobrze możesz użyć świeżych, własnoręcznie zebranych w lesie grzybów, a w ostateczności – pieczarek. Obowiązkowym dodatkiem do risotto jest parmezan.