Risotto z grzybami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z grzybami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

60 gramów

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W litrze wrzącej wody rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr. Pokrojoną cebulkę oraz czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj ryż oraz świeże zioła.

Risotto z grzybami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Do ryżu dodaj białe wino, gdy odparuje wlej część bulionu. Gotuj tak długo, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej ponownie bulion. Dodaj grzyby oraz śmietanę. Gotuj około 4 minuty. Na koniec dodaj świeżo zmielony pieprz oraz starty ser.

Risotto z grzybami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Risotto podawaj skropione oliwą z oliwek.

Risotto z grzybami - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z grzybami - VIDEORisotto z grzybami - VIDEO

Gęste, kremowe risotto z grzybami doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. O ile pasta, czyli makaron, bezapelacyjnie króluje na południu Włoch, o tyle północna część tego kraju należy do risotto. Danie to przyrządzić można na wiele sposobów, jednak zawsze jego podstawą jest ryż – najlepiej arborio, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Należy go tak przyrządzić, aby po ugotowaniu w środku był al dente, czyli lekko twardawy, a na zewnątrz – miękki i kleisty. Pamiętaj, że ryżu do risotto absolutnie nie można płukać przed gotowaniem. Suszone grzyby warto wcześniej namoczyć, dzięki temu będą miękkie, delikatne i zwiększą swoją objętość. Zamiast nich do risotta równie dobrze możesz użyć świeżych, własnoręcznie zebranych w lesie grzybów, a w ostateczności – pieczarek. Obowiązkowym dodatkiem do risotto jest parmezan.