Risotto z grzybami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z grzybami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

60 gramów

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W litrze wrzącej wody rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr. Pokrojoną cebulkę oraz czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj ryż oraz świeże zioła.

Risotto z grzybami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Do ryżu dodaj białe wino, gdy odparuje wlej część bulionu. Gotuj tak długo, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej ponownie bulion. Dodaj grzyby oraz śmietanę. Gotuj około 4 minuty. Na koniec dodaj świeżo zmielony pieprz oraz starty ser.

Risotto z grzybami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Risotto podawaj skropione oliwą z oliwek.

Risotto z grzybami - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z grzybami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z grzybami - VIDEORisotto z grzybami - VIDEO

Gęste, kremowe risotto z grzybami doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. O ile pasta, czyli makaron, bezapelacyjnie króluje na południu Włoch, o tyle północna część tego kraju należy do risotto. Danie to przyrządzić można na wiele sposobów, jednak zawsze jego podstawą jest ryż – najlepiej arborio, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Należy go tak przyrządzić, aby po ugotowaniu w środku był al dente, czyli lekko twardawy, a na zewnątrz – miękki i kleisty. Pamiętaj, że ryżu do risotto absolutnie nie można płukać przed gotowaniem. Suszone grzyby warto wcześniej namoczyć, dzięki temu będą miękkie, delikatne i zwiększą swoją objętość. Zamiast nich do risotta równie dobrze możesz użyć świeżych, własnoręcznie zebranych w lesie grzybów, a w ostateczności – pieczarek. Obowiązkowym dodatkiem do risotto jest parmezan.