Risotto z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szałwią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Moje RISOTTO Z SZAŁWIĄ zasługuje na poważne traktowanie. Nie podawaj go byle jak. Opłucz miseczkę zimną wodą, napełnij risottem i mocno ubij. Potem szybko odwróć i wyrzuć kolorową górkę na sam środek talerza. Prawda, że śliczne?

Krok 2

Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj patat i smaż 2 minuty. Wsyp ryż – gdy ziarenka popękają i zaczną przywierać do dna, wlej trochę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż ryż wciągnie bulion. Wtedy znowu wlej trochę bulionu i gotuj, aż ryż będzie miękki, co jakiś czas uzupełniając wchłonięty bulion. Próbuj, bo ryż ma być kremowy z zewnątrz, ale w środku al dente, jak makaron – nie wolno go rozgotować. Do gotowego ryżu dodaj parmezan, szynkę i szałwię. Wymieszaj, przypraw solą (mało, bo parmezan i bulion są słone!) i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej