Risotto z szałwią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Moje RISOTTO Z SZAŁWIĄ zasługuje na poważne traktowanie. Nie podawaj go byle jak. Opłucz miseczkę zimną wodą, napełnij risottem i mocno ubij. Potem szybko odwróć i wyrzuć kolorową górkę na sam środek talerza. Prawda, że śliczne?

Krok 2

Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj patat i smaż 2 minuty. Wsyp ryż – gdy ziarenka popękają i zaczną przywierać do dna, wlej trochę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż ryż wciągnie bulion. Wtedy znowu wlej trochę bulionu i gotuj, aż ryż będzie miękki, co jakiś czas uzupełniając wchłonięty bulion. Próbuj, bo ryż ma być kremowy z zewnątrz, ale w środku al dente, jak makaron – nie wolno go rozgotować. Do gotowego ryżu dodaj parmezan, szynkę i szałwię. Wymieszaj, przypraw solą (mało, bo parmezan i bulion są słone!) i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej