
Składniki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Moje RISOTTO Z SZAŁWIĄ zasługuje na poważne traktowanie. Nie podawaj go byle jak. Opłucz miseczkę zimną wodą, napełnij risottem i mocno ubij. Potem szybko odwróć i wyrzuć kolorową górkę na sam środek talerza. Prawda, że śliczne?
Krok 2
Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj patat i smaż 2 minuty. Wsyp ryż – gdy ziarenka popękają i zaczną przywierać do dna, wlej trochę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż ryż wciągnie bulion. Wtedy znowu wlej trochę bulionu i gotuj, aż ryż będzie miękki, co jakiś czas uzupełniając wchłonięty bulion. Próbuj, bo ryż ma być kremowy z zewnątrz, ale w środku al dente, jak makaron – nie wolno go rozgotować. Do gotowego ryżu dodaj parmezan, szynkę i szałwię. Wymieszaj, przypraw solą (mało, bo parmezan i bulion są słone!) i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej