Risotto z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z szałwią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Moje RISOTTO Z SZAŁWIĄ zasługuje na poważne traktowanie. Nie podawaj go byle jak. Opłucz miseczkę zimną wodą, napełnij risottem i mocno ubij. Potem szybko odwróć i wyrzuć kolorową górkę na sam środek talerza. Prawda, że śliczne?

Krok 2

Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj patat i smaż 2 minuty. Wsyp ryż – gdy ziarenka popękają i zaczną przywierać do dna, wlej trochę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż ryż wciągnie bulion. Wtedy znowu wlej trochę bulionu i gotuj, aż ryż będzie miękki, co jakiś czas uzupełniając wchłonięty bulion. Próbuj, bo ryż ma być kremowy z zewnątrz, ale w środku al dente, jak makaron – nie wolno go rozgotować. Do gotowego ryżu dodaj parmezan, szynkę i szałwię. Wymieszaj, przypraw solą (mało, bo parmezan i bulion są słone!) i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej