Risotto - przepisy z mięsem, warzywami i rybami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Risotto

65 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RisottoRisotto

Jak to mówią: ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka, a raczej… cały talerz pysznego risotto! Dlaczego wprost przepadamy za potrawami z ryżem? Swoją popularność bez wątpienia zawdzięcza on niezwykłej uniwersalności. Jedno wiemy na pewno – ryżowe ziarenka pasują praktycznie do wszystkiego. Można je serwować na słodko oraz jako element dań wytrawnych. Risotto przepada za towarzystwem rozmaitych mięs, warzyw, ryb czy sosów, a nawet grzybów. Nie pogardzi również połączeniem z owocami. Jabłko lub ananas to jego wierni kompanii nie od dziś! Można śmiało rzec, że risotto zawojowało cały kulinarny świat! Już teraz zaproś je do swojej kuchni. Nie pożałujesz!

Dla kogo?

Zapewne trudno będzie znaleźć osobę, która nie przepada za specjałami na bazie ryżu. Risotto to danie, którego nie da się nie lubić! Sycące, odżywcze oraz przepyszne – czy można chcieć czegoś więcej?

Na jaką okazję?

Risotto to danie znakomite na każdą okazję. Możesz je przyrządzić na co dzień i od święta. Wszystko zależy od odpowiedniej oprawy. Właściwie dobrane składniki potrafią zdziałać cuda! Banalnie proste w przygotowaniu risotto z kurczakiem i groszkiem czy to bardziej wyrafinowane z owocami morza? W każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie!

Czy wiesz, że?

Małe, niepozorne ziarenko, a tyle może! Ryż spożywczy obecnie stanowi bowiem podstawę wyżywienia aż 1/3 ludności świata. Nasz bohater jest znany i co tu dużo mówić, rozchwytywany na całym globie. To ci celebryta!

Dla urozmaicenia:

Ryż wcale nie musi być biały bądź brązowy. Koniec z nudą! Możesz go urozmaicić szybko oraz bardzo łatwo. Jesteś ciekawy w jaki sposób? Uchylimy rąbka tajemnicy. Barwienie ryżu - to jest to! Intensywny żółty odcień uzyskasz dzięki odrobinie kurkumy. Poczuj się luksusowo w swojej kuchni – użyj wykwintnego szafranu. Złoto na talerzu! Odcienie słońca sprawdzą się najlepiej w przepisach rodem z Indii. Z kolei za pomocą koncentratu pomidorowego Twoje danie nabierze purpurowych rumieńców. Potrawy kuchni chińskiej z pewnością to docenią. Na koniec zagraj w zielone. Kolor wiosennej trawy stworzysz za pomocą zmiksowanej natki pietruszki albo szpinaku. Włoskie przysmaki zdecydowanie to lubią!