Składniki
350 gramów
4 łyżki
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
350 gramów
2 łyżki
60 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.
Krok 2
Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.
Krok 3
Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.
Krok 4
Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wody.
Krok 5
Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
Krok 6
Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Krok 7
Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pieczarkami i majerankiem
Risotto – włoskie danie o kremowej konsystencji, rozpływające się w ustach i bardzo proste w przygotowaniu. Przyrządzić je możesz w wielu wersjach, np. z mięsem albo warzywami, spróbuj także risotto z pieczarkami. Żeby danie było aksamitne, należy wybrać odpowiedni gatunek ryżu, o dużej zawartości skrobi (np. arborio), która uwalniając się podczas gotowania, zagęszcza potrawę. Zacznij od podsmażenia cebuli oraz pieczarek – część grzybów odłóż, żeby udekorować nimi gotowe porcje, a do garnka przesyp ryż i smaż do momentu, aż jego ziarna zrobią się przezroczyste. Przygotuj bulion grzybowy i stopniowo dolewaj go do ryżu i pieczarek – to ważne, by nie przelewać całego wywaru jednocześnie. Kiedy ryż stanie się już miękki, risotto będzie prawie gotowe. Dopraw je do smaku startym parmezanem, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj podsmażonymi wcześniej pieczarkami i natką pietruszki. Risotto z pieczarkami podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo przygotujesz znakomite risotto.