Risotto z pieczarkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

353 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

4 łyżki

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

350 gramów

2 łyżki

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wody.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 20.03.2020

    Tak* pyszne i proste robiłam z dużą ilością zielonej pietruszki zamiast majeranku do grillowanego dorsza pycha....:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pieczarkami i majerankiemRisotto z pieczarkami i majerankiem

Risotto – włoskie danie o kremowej konsystencji, rozpływające się w ustach i bardzo proste w przygotowaniu. Przyrządzić je możesz w wielu wersjach, np. z mięsem albo warzywami, spróbuj także risotto z pieczarkami. Żeby danie było aksamitne, należy wybrać odpowiedni gatunek ryżu, o dużej zawartości skrobi (np. arborio), która uwalniając się podczas gotowania, zagęszcza potrawę. Zacznij od podsmażenia cebuli oraz pieczarek – część grzybów odłóż, żeby udekorować nimi gotowe porcje, a do garnka przesyp ryż i smaż do momentu, aż jego ziarna zrobią się przezroczyste. Przygotuj bulion grzybowy i stopniowo dolewaj go do ryżu i pieczarek – to ważne, by nie przelewać całego wywaru jednocześnie. Kiedy ryż stanie się już miękki, risotto będzie prawie gotowe. Dopraw je do smaku startym parmezanem, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj podsmażonymi wcześniej pieczarkami i natką pietruszki. Risotto z pieczarkami podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo przygotujesz znakomite risotto.