Risotto z pieczarkami i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z pieczarkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

353 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

4 łyżki

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

350 gramów

2 łyżki

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wody.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 20.03.2020

    Tak* pyszne i proste robiłam z dużą ilością zielonej pietruszki zamiast majeranku do grillowanego dorsza pycha....:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pieczarkami i majerankiemRisotto z pieczarkami i majerankiem

Risotto – włoskie danie o kremowej konsystencji, rozpływające się w ustach i bardzo proste w przygotowaniu. Przyrządzić je możesz w wielu wersjach, np. z mięsem albo warzywami, spróbuj także risotto z pieczarkami. Żeby danie było aksamitne, należy wybrać odpowiedni gatunek ryżu, o dużej zawartości skrobi (np. arborio), która uwalniając się podczas gotowania, zagęszcza potrawę. Zacznij od podsmażenia cebuli oraz pieczarek – część grzybów odłóż, żeby udekorować nimi gotowe porcje, a do garnka przesyp ryż i smaż do momentu, aż jego ziarna zrobią się przezroczyste. Przygotuj bulion grzybowy i stopniowo dolewaj go do ryżu i pieczarek – to ważne, by nie przelewać całego wywaru jednocześnie. Kiedy ryż stanie się już miękki, risotto będzie prawie gotowe. Dopraw je do smaku startym parmezanem, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj podsmażonymi wcześniej pieczarkami i natką pietruszki. Risotto z pieczarkami podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo przygotujesz znakomite risotto.