Risotto z pieczarkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

350 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

4 łyżki

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

350 gramów

2 łyżki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 2

Krok 3

Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 3

Krok 4

Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wody.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.

Risotto z pieczarkami i majerankiem - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA

    Tak* pyszne i proste robiłam z dużą ilością zielonej pietruszki zamiast majeranku do grillowanego dorsza pycha....:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pieczarkami i majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pieczarkami i majerankiemRisotto z pieczarkami i majerankiem

Risotto – włoskie danie o kremowej konsystencji, rozpływające się w ustach i bardzo proste w przygotowaniu. Przyrządzić je możesz w wielu wersjach, np. z mięsem albo warzywami, spróbuj także risotto z pieczarkami. Żeby danie było aksamitne, należy wybrać odpowiedni gatunek ryżu, o dużej zawartości skrobi (np. arborio), która uwalniając się podczas gotowania, zagęszcza potrawę. Zacznij od podsmażenia cebuli oraz pieczarek – część grzybów odłóż, żeby udekorować nimi gotowe porcje, a do garnka przesyp ryż i smaż do momentu, aż jego ziarna zrobią się przezroczyste. Przygotuj bulion grzybowy i stopniowo dolewaj go do ryżu i pieczarek – to ważne, by nie przelewać całego wywaru jednocześnie. Kiedy ryż stanie się już miękki, risotto będzie prawie gotowe. Dopraw je do smaku startym parmezanem, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj podsmażonymi wcześniej pieczarkami i natką pietruszki. Risotto z pieczarkami podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo przygotujesz znakomite risotto.