
Składniki
350 gramów
4 łyżki
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
350 gramów
2 łyżki
60 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.

Krok 2
Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.

Krok 3
Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.

Krok 4
Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wody.

Krok 5
Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Krok 6
Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Krok 7
Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pieczarkami i majerankiem
Risotto – włoskie danie o kremowej konsystencji, rozpływające się w ustach i bardzo proste w przygotowaniu. Przyrządzić je możesz w wielu wersjach, np. z mięsem albo warzywami, spróbuj także risotto z pieczarkami. Żeby danie było aksamitne, należy wybrać odpowiedni gatunek ryżu, o dużej zawartości skrobi (np. arborio), która uwalniając się podczas gotowania, zagęszcza potrawę. Zacznij od podsmażenia cebuli oraz pieczarek – część grzybów odłóż, żeby udekorować nimi gotowe porcje, a do garnka przesyp ryż i smaż do momentu, aż jego ziarna zrobią się przezroczyste. Przygotuj bulion grzybowy i stopniowo dolewaj go do ryżu i pieczarek – to ważne, by nie przelewać całego wywaru jednocześnie. Kiedy ryż stanie się już miękki, risotto będzie prawie gotowe. Dopraw je do smaku startym parmezanem, majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj podsmażonymi wcześniej pieczarkami i natką pietruszki. Risotto z pieczarkami podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do mięs, np. wieprzowiny albo wołowiny. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo przygotujesz znakomite risotto.


































