
Składniki
700 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
2 szklanki
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.

Krok 2
Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.

Krok 3
Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.

Krok 4
Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.

Krok 5
Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.

Krok 6
Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z pieczarkami
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liście parzonej kapusty i uduszona w sosie. Oto przysmak, który jednoznacznie kojarzy się z domową kuchnią. Co powiesz na to, by tym razem przyrządzić gołąbki jarskie z pieczarkami? Pomimo wyeliminowania mięsnego składnika, smakują wyśmienicie.
Dla kogo? Chociaż klasyczne polskie kulinaria daniami mięsnymi stoją, gołąbki można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z samymi grzybami, czyli np. pieczarkami oraz ryżem. Przepis na gołąbki z pieczarkami ucieszy każdego miłośnika tradycyjnych specjałów, któremu zależy na wykluczeniu mięsa z jadłospisu.
Na jaką okazję? Zrobienie farszu do gołąbków z pieczarkami nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Samo zawijanie gołąbków wbrew pozorom też nie stanowi problemu, wymaga jedynie niewielkiej praktyki. Nie musisz czekać z przygotowaniem potrawy na specjalną okazję. Masz zamiar zaprosić do stołu najbliższą rodzinę? Rodzice i dziadkowie z pewnością docenią przygotowane przez ciebie gołąbki z ryżem i pieczarkami.
Czy wiesz, że? Gołąbki zazwyczaj przyrządza się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu lub kaszy, a także grzybów i cebuli. Danie to znane jest również na kresach oraz w innych krajach słowiańskich. Co ciekawe, gołąbki spożywane są także w Skandynawii i na Bałkanach – jednak tam do ich przygotowania używa się liści winogron. Gdy nabierzesz już wprawy, do gołąbków z pieczarkami śmiało możesz dodawać mniej oczywiste składniki.
Dla urozmaicenia: Gołąbki z pieczarkami i ryżem podawać można z gęstym sosem pomidorowym, koperkowym lub grzybowym. Jeśli twoi domownicy są łasuchami, możesz serwować to danie z ziemniakami. Smacznego!