Gołąbki z pieczarkami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 429 Kcal | 21 % |
Tłuszcz | 13 g | 19 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 5.7 g | 29 % |
Węglowodany | 70 g | 27 % |
w tym cukry | 3.2 g | 4 % |
Błonnik | 13.6 g | - |
Białko | 20.9 g | 42 % |
Sól | 1.6 g | 26 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 696 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.
- Krok 2Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.
- Krok 3Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.
- Krok 4Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.
- Krok 5Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.
- Krok 6Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.

Gołąbki z pieczarkami
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i uduszona w sosie. Danie to znane jest również na kresach oraz w innych krajach słowiańskich. Co ciekawe, gołąbki spożywane są również w Skandynawii, a także na Bałkanach – jednak tam do ich przygotowania używa się liści winogron. Nasze gołąbki zazwyczaj przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu lub kaszy, a także grzybów i cebuli. Taki farsz zawija się w liście parzonej kapusty. Gołąbki można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z samymi grzybami, czyli np. pieczarkami oraz ryżem. Zawijanie gołąbków wbrew pozorom nie jest takie trudne, wymaga jedynie niewielkiej praktyki. Gołąbki podawać można z gęstym sosem pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym. Jeśli twoi domownicy są łasuchami, możesz podać to danie z ziemniakami. Smacznego!