• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Małopolskie gołąbki
Małopolskie gołąbki
Chapcie lasowiackie gołąbki
Chapcie lasowiackie gołąbki
Rurki w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami - VIDEO
Rurki w sosie pieczarkowym z suszonymi pomidorami - VIDEO
Potrawka grzybowa
Potrawka grzybowa
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Jednogarnkowe
  • Gołąbki
  • Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl
Gołąbki z pieczarkami
  • 45 minut45
  • Średnie
  • 4 osoby4
39
Oceń przepis jako pierwszy
1164
5
WYDRUKUJ
743 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
886 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
SkładnikiWartość odżywcza
  • pieczarki
    700 g
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
    1 szt.
  • ryż
    200 g
  • kapusta włoska
    1 szt.
  • śmietana 12%
    2 szklanki
  • margaryna
    3 łyżki
  • woda
    1 szklanka
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
 1 porcja %*w porcji**
Energia***429 Kcal21 %
Tłuszcz13 g19 %
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone5.7 g29 %
Węglowodany70 g27 %
w tym cukry3.2 g4 %
Błonnik13.6 g-
Białko20.9 g42 %
Sól1.6 g26 %
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
** 1 porcja ok. 696 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji.
*** 1 Kcal = 4,184 kJ
    Przygotowanie
  • Gołąbki z pieczarkami – krok 1
    Krok 1
    Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.
  • Gołąbki z pieczarkami – krok 2
    Krok 2
    Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.
  • Gołąbki z pieczarkami – krok 3
    Krok 3
    Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.
  • Gołąbki z pieczarkami – krok 4
    Krok 4
    Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.
  • Gołąbki z pieczarkami – krok 5
    Krok 5
    Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.
  • Gołąbki z pieczarkami – krok 6
    Krok 6
    Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
dania z ryżu na obiadKuchnia PolskaWARZYWAGRZYBYDANIA GŁÓWNEDANIA Z RYŻEMGOŁĄBKIGOTOWANIEOBIAD Z RYŻEMDUSZENIEFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemBulion grzybowy na borowikach leśnych KnorrREKLAMABulion grzybowy na borowikach leśnych KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemBulion grzybowy na borowikach leśnych KnorrREKLAMABulion grzybowy na borowikach leśnych KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (5)
avatar
alicja schymonOdpowiedz19.11.2016
sa wysmienite
Elżbieta ŚlaskaOdpowiedz18.11.2016
Mniam
Ewa BatkoOdpowiedz18.11.2016
Tez mi nowosc
avatar
Ewa ArnoldOdpowiedz17.11.2016
bardzo dobre
avatar
Frank Von SupeOdpowiedz17.11.2016
bordmonitor Latte
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jak długo gotować grzyby?
Jak długo gotować grzyby?
Jak mrozić grzyby?
Jak mrozić grzyby?
Dania z pieczarkami
Dania z pieczarkami
Jak obrać pieczarki?
Jak obrać pieczarki?
avatar

Gołąbki z pieczarkami

Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i uduszona w sosie. Danie to znane jest również na kresach oraz w innych krajach słowiańskich. Co ciekawe, gołąbki spożywane są również w Skandynawii, a także na Bałkanach – jednak tam do ich przygotowania używa się liści winogron. Nasze gołąbki zazwyczaj przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu lub kaszy, a także grzybów i cebuli. Taki farsz zawija się w liście parzonej kapusty. Gołąbki można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z samymi grzybami, czyli np. pieczarkami oraz ryżem. Zawijanie gołąbków wbrew pozorom nie jest takie trudne, wymaga jedynie niewielkiej praktyki. Gołąbki podawać można z gęstym sosem pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym. Jeśli twoi domownicy są łasuchami, możesz podać to danie z ziemniakami. Smacznego!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

39
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny