Gołąbki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

1268 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1028 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 szklanki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Dariusz Białoń

    Dariusz Białoń

    Zwykle robiłem gołąbki z mielonym w pomidorach to coś innego ale te z pieczarkami i śmietaną miła odmiana są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka

    dziękuję bardzo za powrót mojego hobbi jozefamaslanka966@gmail.com

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja schymon

    alicja schymon

    sa wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Batko

    Ewa Batko

    Tez mi nowosc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Arnold

    Ewa Arnold

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Frank Von Supe

    Frank Von Supe

    bordmonitor Latte

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z pieczarkamiGołąbki z pieczarkami

Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i uduszona w sosie. Danie to znane jest również na kresach oraz w innych krajach słowiańskich. Co ciekawe, gołąbki spożywane są również w Skandynawii, a także na Bałkanach – jednak tam do ich przygotowania używa się liści winogron. Nasze gołąbki zazwyczaj przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu lub kaszy, a także grzybów i cebuli. Taki farsz zawija się w liście parzonej kapusty. Gołąbki można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z samymi grzybami, czyli np. pieczarkami oraz ryżem. Zawijanie gołąbków wbrew pozorom nie jest takie trudne, wymaga jedynie niewielkiej praktyki. Gołąbki podawać można z gęstym sosem pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym. Jeśli twoi domownicy są łasuchami, możesz podać to danie z ziemniakami. Smacznego!