Gołąbki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

1269 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1028 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 szklanki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Dariusz Białoń

    Dariusz Białoń

    Zwykle robiłem gołąbki z mielonym w pomidorach to coś innego ale te z pieczarkami i śmietaną miła odmiana są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka

    dziękuję bardzo za powrót mojego hobbi jozefamaslanka966@gmail.com

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja schymon

    alicja schymon

    sa wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Batko

    Ewa Batko

    Tez mi nowosc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Arnold

    Ewa Arnold

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Frank Von Supe

    Frank Von Supe

    bordmonitor Latte

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z pieczarkamiGołąbki z pieczarkami

Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i uduszona w sosie. Danie to znane jest również na kresach oraz w innych krajach słowiańskich. Co ciekawe, gołąbki spożywane są również w Skandynawii, a także na Bałkanach – jednak tam do ich przygotowania używa się liści winogron. Nasze gołąbki zazwyczaj przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu lub kaszy, a także grzybów i cebuli. Taki farsz zawija się w liście parzonej kapusty. Gołąbki można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z samymi grzybami, czyli np. pieczarkami oraz ryżem. Zawijanie gołąbków wbrew pozorom nie jest takie trudne, wymaga jedynie niewielkiej praktyki. Gołąbki podawać można z gęstym sosem pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym. Jeśli twoi domownicy są łasuchami, możesz podać to danie z ziemniakami. Smacznego!