Gołąbki z pieczarkami i ryżem - wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Gołąbki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

1323 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1773 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 szklanki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.

Gołąbki z pieczarkami - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK. Nie słyszałam o takiej wersji gołąbków. Będą odpowiednie nawet na Wigilię. Zamiast ryżu dodam kaszę jaglaną. Myślę nad dodaniem do farszu sera feta i suszonych pomidorów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Ryszkiewicz

    Malgorzata Ryszkiewicz , 31.12.2021

    TAK. Wydawałoby się że gołąbki to klasyk ,jednak w takiej postaci jadłam pierwszy raz i muszę przyznać że są przepyszne. Gdy po raz kolejny je przygotowywałam zamiast ryżu użyłam kaszy pęczak i dodałam garść suszonych grzybów. Sos przygotowywałam na bulionie grzybowym ,wyszedł bardzo smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Białoń

    Dariusz Białoń , 17.02.2020

    Zwykle robiłem gołąbki z mielonym w pomidorach to coś innego ale te z pieczarkami i śmietaną miła odmiana są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 17.02.2020

    dziękuję bardzo za powrót mojego hobbi jozefamaslanka966@gmail.com

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja schymon

    alicja schymon , 19.11.2016

    sa wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Batko

    Ewa Batko , 18.11.2016

    Tez mi nowosc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Arnold

    Ewa Arnold , 17.11.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Frank Von Supe

    Frank Von Supe , 17.11.2016

    bordmonitor Latte

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gołąbki jarskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z pieczarkamiGołąbki z pieczarkami

Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liście parzonej kapusty i uduszona w sosie. Oto przysmak, który jednoznacznie kojarzy się z domową kuchnią. Co powiesz na to, by tym razem przyrządzić gołąbki jarskie z pieczarkami? Pomimo wyeliminowania mięsnego składnika, smakują wyśmienicie.

Dla kogo? Chociaż klasyczne polskie kulinaria daniami mięsnymi stoją, gołąbki można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z samymi grzybami, czyli np. pieczarkami oraz ryżem. Przepis na gołąbki z pieczarkami ucieszy każdego miłośnika tradycyjnych specjałów, któremu zależy na wykluczeniu mięsa z jadłospisu.

Na jaką okazję? Zrobienie farszu do gołąbków z pieczarkami nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Samo zawijanie gołąbków wbrew pozorom też nie stanowi problemu, wymaga jedynie niewielkiej praktyki. Nie musisz czekać z przygotowaniem potrawy na specjalną okazję. Masz zamiar zaprosić do stołu najbliższą rodzinę? Rodzice i dziadkowie z pewnością docenią przygotowane przez ciebie gołąbki z ryżem i pieczarkami.

Czy wiesz, że? Gołąbki zazwyczaj przyrządza się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu lub kaszy, a także grzybów i cebuli. Danie to znane jest również na kresach oraz w innych krajach słowiańskich. Co ciekawe, gołąbki spożywane są także w Skandynawii i na Bałkanach – jednak tam do ich przygotowania używa się liści winogron. Gdy nabierzesz już wprawy, do gołąbków z pieczarkami śmiało możesz dodawać mniej oczywiste składniki.

Dla urozmaicenia: Gołąbki z pieczarkami i ryżem podawać można z gęstym sosem pomidorowym, koperkowym lub grzybowym. Jeśli twoi domownicy są łasuchami, możesz serwować to danie z ziemniakami. Smacznego!