Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
500 gramów
1 szklanka
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 litra
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki w lekko osolonym wrzątku.
Krok 2
Marchewkę pokrój w cienkie plastry, następnie w julienne czyli zapałki. Podobnie grzyby shitake oraz kapustę pekińską. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
W szerokiej patelni rozgrzej olej i smaż kolejno marchewkę oraz grzyby. Następnie dodaj ryż i całość smaż jeszcze przez kilka minut.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj w bulionie i całość wlej do patelni z ryżem. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 5
Pod koniec wsyp groszek oraz poszatkowaną kapustę. Potrawę delikatnie wymieszaj i dopraw imbirem oraz sosem sojowym. Natychmiast podawaj posypane posiekanym szczypiorem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej