Nigiri-sushi

- Krok 1Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.
- Krok 2Do ręki weź trochę ryżu, około 2 łyżek, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
- Krok 3Na ryż nałóż płat ryby.
- Krok 4Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.

Ten rodzaj sushi nazywany jest także Edo-mae, czyli „w stylu tokijskim”. Ten japoński specjał o wyrazistym, wykwintnym smaku, bez problemu możesz przygotować samodzielnie w domu. Nigiri jest prawie tak popularne jak maki, czyli rolowane sushi. Ręcznie formowane kuleczki ryżu, przykryte kawałkiem świeżej ryby lub owoców morza, często owinięte są cienkim paseczkiem nori, suszonych wodorostów. Najlepiej przyrządzać nigiri ze specjalnego ryżu do sushi – krótkoziarnistego i kleistego. Pamiętaj, żeby przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać go w zimnej wodzie, a następnie moczyć przez około pół godziny. Gotowe nigiri-sushi podawaj na drewnianych, lakierowanych deseczkach. Serwuj z takimi dodatkami jak marynowany, pocięty w cienkie plasterki imbir, sos sojowy, chrzan wasabi lub solone wodorosty. Jedz tak, jak ci wygodniej – pałeczkami lub palcami. Jedno nigiri to jeden kęs.