Nigiri-sushi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Nigiri-sushi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

503 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

20 gramów

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.

Nigiri-sushi - Krok 1

Krok 2

Do ręki weź trochę ryżu, około 2 łyżek, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.

Nigiri-sushi - Krok 2

Krok 3

Na ryż nałóż płat ryby.

Nigiri-sushi - Krok 3

Krok 4

Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.

Nigiri-sushi - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Marcin Masełko

    Marcin Masełko , 17.06.2017

    zróbcie przepis na sushi temaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nigiri-sushiNigiri-sushi

Ten rodzaj sushi nazywany jest także Edo-mae, czyli „w stylu tokijskim”. Ten japoński specjał o wyrazistym, wykwintnym smaku, bez problemu możesz przygotować samodzielnie w domu. Nigiri jest prawie tak popularne jak maki, czyli rolowane sushi. Ręcznie formowane kuleczki ryżu, przykryte kawałkiem świeżej ryby lub owoców morza, często owinięte są cienkim paseczkiem nori, suszonych wodorostów. Najlepiej przyrządzać nigiri ze specjalnego ryżu do sushi – krótkoziarnistego i kleistego. Pamiętaj, żeby przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać go w zimnej wodzie, a następnie moczyć przez około pół godziny. Gotowe nigiri-sushi podawaj na drewnianych, lakierowanych deseczkach. Serwuj z takimi dodatkami jak marynowany, pocięty w cienkie plasterki imbir, sos sojowy, chrzan wasabi lub solone wodorosty. Jedz tak, jak ci wygodniej – pałeczkami lub palcami. Jedno nigiri to jeden kęs.