Nigiri sushi - przepis z łososiem, nori oraz wasabi | Przepisy.pl pixel

Nigiri-sushi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

562 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

20 gramów

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.

Nigiri-sushi - Krok 1

Krok 2

Do ręki weź trochę ryżu, około 2 łyżek, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.

Nigiri-sushi - Krok 2

Krok 3

Na ryż nałóż płat ryby.

Nigiri-sushi - Krok 3

Krok 4

Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.

Nigiri-sushi - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Marcin Masełko

    Marcin Masełko , 17.06.2017

    zróbcie przepis na sushi temaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nigiri-sushiNigiri-sushi

Ten rodzaj sushi nazywany jest także Edo-mae, czyli „w stylu tokijskim”. Ten japoński specjał o wyrazistym, wykwintnym smaku, bez problemu możesz przygotować samodzielnie w domu. Nigiri jest prawie tak popularne jak maki, czyli rolowane sushi. Ręcznie formowane kuleczki ryżu, przykryte kawałkiem świeżej ryby lub owoców morza, często owinięte są cienkim paseczkiem nori, suszonych wodorostów. Najlepiej przyrządzać nigiri ze specjalnego ryżu do sushi – krótkoziarnistego i kleistego. Pamiętaj, żeby przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać go w zimnej wodzie, a następnie moczyć przez około pół godziny. Gotowe nigiri-sushi podawaj na drewnianych, lakierowanych deseczkach. Serwuj z takimi dodatkami jak marynowany, pocięty w cienkie plasterki imbir, sos sojowy, chrzan wasabi lub solone wodorosty. Jedz tak, jak ci wygodniej – pałeczkami lub palcami. Jedno nigiri to jeden kęs.