Nigiri sushi - przepis z łososiem, nori oraz wasabi | Przepisy.pl pixel

Nigiri-sushi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

581 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

20 gramów

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.

Nigiri-sushi - Krok 1

Krok 2

Do ręki weź trochę ryżu, około 2 łyżek, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.

Nigiri-sushi - Krok 2

Krok 3

Na ryż nałóż płat ryby.

Nigiri-sushi - Krok 3

Krok 4

Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.

Nigiri-sushi - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Marcin Masełko

    Marcin Masełko , 17.06.2017

    zróbcie przepis na sushi temaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nigiri-sushi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nigiri-sushiNigiri-sushi

Ten rodzaj sushi nazywany jest także Edo-mae, czyli „w stylu tokijskim”. Ten japoński specjał o wyrazistym, wykwintnym smaku, bez problemu możesz przygotować samodzielnie w domu. Nigiri jest prawie tak popularne jak maki, czyli rolowane sushi. Ręcznie formowane kuleczki ryżu, przykryte kawałkiem świeżej ryby lub owoców morza, często owinięte są cienkim paseczkiem nori, suszonych wodorostów. Najlepiej przyrządzać nigiri ze specjalnego ryżu do sushi – krótkoziarnistego i kleistego. Pamiętaj, żeby przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać go w zimnej wodzie, a następnie moczyć przez około pół godziny. Gotowe nigiri-sushi podawaj na drewnianych, lakierowanych deseczkach. Serwuj z takimi dodatkami jak marynowany, pocięty w cienkie plasterki imbir, sos sojowy, chrzan wasabi lub solone wodorosty. Jedz tak, jak ci wygodniej – pałeczkami lub palcami. Jedno nigiri to jeden kęs.