Rwaki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rwaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

188 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, ugotuj ziemniaki, następnie zmiel w maszynce.

Rwaki - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, jajko, przyprawę Knorr i dobrze zagnieć.

Rwaki - Krok 2

Krok 3

Rozrobione ciasto rwij w małe kawałki. Rozwałkuj dłońmi i wrzucaj do gotującej się wody. Podawaj okraszone skwarkami lub jako dodatek do dań.

Rwaki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - RwakiRwaki

Rwaki to podłużne kluski ziemniaczane, które – jak sugeruje nazwa – przyrządza się z rwanego na kawałki ciasta. Potrawa ta wywodzi się z regionalnej kuchni mazowieckiej i klasycznie jest podawana na Wigilię. Warto jednak smaczne rwaki serwować także na inne okazje. Podobnie jak kopytka, podasz je polane tłuszczem ze skwarkami i skarmelizowaną cebulką lub pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną kiełbasą. Sprawdzą się także jako dodatek do różnych sosów, np. pieczarkowego lub koperkowego, jak również gulaszy i innych dań mięsnych. Do przygotowania rwaków będziesz potrzebować ugotowanych do miękkości ziemniaków, które należy zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wsyp do masy ziemniaczanej łyżkę mąki, dodaj jajko oraz szczyptę przyprawy uniwersalnej i całość zagnieć na jednolite ciasto. Odrywaj z niego niewielkie kawałki i dłońmi formuj podłużne kluski, po czym wrzucaj je do gotującej się wody. Mamy nadzieję, że gotowanie razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.