Rwaki – przepis na wigilijne kluski mazowieckie | Przepisy.pl pixel

Rwaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, ugotuj ziemniaki, następnie zmiel w maszynce.

Rwaki - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, jajko, przyprawę Knorr i dobrze zagnieć.

Rwaki - Krok 2

Krok 3

Rozrobione ciasto rwij w małe kawałki. Rozwałkuj dłońmi i wrzucaj do gotującej się wody. Podawaj okraszone skwarkami lub jako dodatek do dań.

Rwaki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RwakiRwaki

Rwaki to podłużne kluski ziemniaczane, które – jak sugeruje nazwa – przyrządza się z rwanego na kawałki ciasta. Potrawa ta wywodzi się z regionalnej kuchni mazowieckiej i klasycznie jest podawana na Wigilię. Warto jednak smaczne rwaki serwować także na inne okazje. Podobnie jak kopytka, podasz je polane tłuszczem ze skwarkami i skarmelizowaną cebulką lub pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną kiełbasą. Sprawdzą się także jako dodatek do różnych sosów, np. pieczarkowego lub koperkowego, jak również gulaszy i innych dań mięsnych. Do przygotowania rwaków będziesz potrzebować ugotowanych do miękkości ziemniaków, które należy zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wsyp do masy ziemniaczanej łyżkę mąki, dodaj jajko oraz szczyptę przyprawy uniwersalnej i całość zagnieć na jednolite ciasto. Odrywaj z niego niewielkie kawałki i dłońmi formuj podłużne kluski, po czym wrzucaj je do gotującej się wody. Mamy nadzieję, że gotowanie razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.