Rwaki – przepis na wigilijne kluski mazowieckie | Przepisy.pl pixel

Rwaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, ugotuj ziemniaki, następnie zmiel w maszynce.

Rwaki - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, jajko, przyprawę Knorr i dobrze zagnieć.

Rwaki - Krok 2

Krok 3

Rozrobione ciasto rwij w małe kawałki. Rozwałkuj dłońmi i wrzucaj do gotującej się wody. Podawaj okraszone skwarkami lub jako dodatek do dań.

Rwaki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rwaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RwakiRwaki

Rwaki to podłużne kluski ziemniaczane, które – jak sugeruje nazwa – przyrządza się z rwanego na kawałki ciasta. Potrawa ta wywodzi się z regionalnej kuchni mazowieckiej i klasycznie jest podawana na Wigilię. Warto jednak smaczne rwaki serwować także na inne okazje. Podobnie jak kopytka, podasz je polane tłuszczem ze skwarkami i skarmelizowaną cebulką lub pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną kiełbasą. Sprawdzą się także jako dodatek do różnych sosów, np. pieczarkowego lub koperkowego, jak również gulaszy i innych dań mięsnych. Do przygotowania rwaków będziesz potrzebować ugotowanych do miękkości ziemniaków, które należy zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wsyp do masy ziemniaczanej łyżkę mąki, dodaj jajko oraz szczyptę przyprawy uniwersalnej i całość zagnieć na jednolite ciasto. Odrywaj z niego niewielkie kawałki i dłońmi formuj podłużne kluski, po czym wrzucaj je do gotującej się wody. Mamy nadzieję, że gotowanie razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.