Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce przepis – Zobacz na przepisy.pl

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

4 sztuki

16 sztuk

4 sztuki

80 gramów

2 garść

1 garść

1 sztuka

25 gramów

2 szczypty

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Hellmann’s przełóż do miseczki, dodaj pokruszony ser oraz chilli. Sos wymieszaj i odstaw.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę i kiełki połącz z cebulą oraz papryką pokrojoną w cienkie paseczki. Dodaj przygotowany sos, czarnuszkę i wymieszaj.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 2

Krok 3

Szparagi oczyść odcinając zgrubiałe końcówki, następnie sparz je krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po tym czasie szparagi wystudź, skrop oliwą i oprósz odrobiną soli i pieprzu – zgrilluj.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 3

Krok 4

Bułki przekrój na połówki i zgrilluj, a następnie posmaruj wszystkie przygotowanym sosem Hellmann’s.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 4

Krok 5

W rondelku zagotuj wodę z octem – gdy się zagotuje zamieszaj i wbijaj delikatnie, po kolei jajka. Gotuj ok. 1-1,5 minuty.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 5

Krok 6

Na spody bułek nałóż szparagi, następnie sałatkę z rukoli oraz ugotowane jajka w koszulkach. Kanapki przykryj pozostałymi bułkami i podawaj.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jajek przygotowanych w koszulkach możesz przygotować jajka sadzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulceBurgery ze szparagami i jajkiem w koszulce

Wraz z końcem zimy zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Mamy dostęp do świeżych warzyw i ogromną ochotę na nowe doznania smakowe. Jak najsmaczniej powitać sezon wiosenno-letni? Koniecznie burgerami ze szparagami i grillowaniem!

Dla kogo?

Połączenie soczystych szparagów i rozpływającego się żółtka zdobędzie serca i podniebienia nie tylko wegetarianów. Pokażmy wszystkim, że sezon grillowy nie musi pachnieć wyłącznie karkówką.

Na jaką okazję?

Wyraziste dodatki sprawią, że łatwo będzie zapomnieć o ich mięsnych odpowiednikach. Nieważne, czy chcesz przygotować obiad dla najbliższych, czy planujesz większe przyjęcie – burgery ze szparagami i jajkiem najlepiej smakują na świeżym powietrzu!

Czy wiesz, że?

Świeże szparagi poznasz po szczelnie zamkniętych główkach. Łodyga nie powinna być zdrewniała. Szukaj jędrnych i dość elastycznych egzemplarzy.

Dla urozmaicenia:

Ze szparagami może być naprawdę kolorowo! Zielona odmiana jest najbardziej aromatyczna i wyrazista. Biała wyróżnia się łagodniejszym smakiem. Fioletowa posiada intensywny zapach oraz słodkawy posmak.