Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

262

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

4 sztuki

16 sztuk

4 sztuki

80 gramów

2 garść

1 garść

1 sztuka

25 gramów

2 szczypty

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Hellmann’s przełóż do miseczki, dodaj pokruszony ser oraz chilli. Sos wymieszaj i odstaw.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę i kiełki połącz z cebulą oraz papryką pokrojoną w cienkie paseczki. Dodaj przygotowany sos, czarnuszkę i wymieszaj.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 2

Krok 3

Szparagi oczyść odcinając zgrubiałe końcówki, następnie sparz je krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po tym czasie szparagi wystudź, skrop oliwą i oprósz odrobiną soli i pieprzu – zgrilluj.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 3

Krok 4

Bułki przekrój na połówki i zgrilluj, a następnie posmaruj wszystkie przygotowanym sosem Hellmann’s.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 4

Krok 5

W rondelku zagotuj wodę z octem – gdy się zagotuje zamieszaj i wbijaj delikatnie, po kolei jajka. Gotuj ok. 1-1,5 minuty.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 5

Krok 6

Na spody bułek nałóż szparagi, następnie sałatkę z rukoli oraz ugotowane jajka w koszulkach. Kanapki przykryj pozostałymi bułkami i podawaj.

Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jajek przygotowanych w koszulkach możesz przygotować jajka sadzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulceBurgery ze szparagami i jajkiem w koszulce

Wraz z końcem zimy zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Mamy dostęp do świeżych warzyw i ogromną ochotę na nowe doznania smakowe. Jak najsmaczniej powitać sezon wiosenno-letni? Koniecznie burgerami ze szparagami i grillowaniem!

Dla kogo?

Połączenie soczystych szparagów i rozpływającego się żółtka zdobędzie serca i podniebienia nie tylko wegetarianów. Pokażmy wszystkim, że sezon grillowy nie musi pachnieć wyłącznie karkówką.

Na jaką okazję?

Wyraziste dodatki sprawią, że łatwo będzie zapomnieć o ich mięsnych odpowiednikach. Nieważne, czy chcesz przygotować obiad dla najbliższych, czy planujesz większe przyjęcie – burgery ze szparagami i jajkiem najlepiej smakują na świeżym powietrzu!

Czy wiesz, że?

Świeże szparagi poznasz po szczelnie zamkniętych główkach. Łodyga nie powinna być zdrewniała. Szukaj jędrnych i dość elastycznych egzemplarzy.

Dla urozmaicenia:

Ze szparagami może być naprawdę kolorowo! Zielona odmiana jest najbardziej aromatyczna i wyrazista. Biała wyróżnia się łagodniejszym smakiem. Fioletowa posiada intensywny zapach oraz słodkawy posmak.