Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce
średnie
40 osób zapisało

Składniki
8 łyżek
4 sztuki
16 sztuk
4 sztuki
80 gramów
2 garść
1 garść
1 sztuka
25 gramów
2 szczypty
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez Hellmann's przełóż do miseczki, dodaj pokruszony ser oraz chili. Sos wymieszaj i odstaw.

Krok 2
Sos sałatkowy przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę i kiełki połącz z cebulą oraz papryką pokrojoną w cienkie paseczki. Dodaj przygotowany sos, czarnuszkę i wymieszaj.

Krok 3
Szparagi oczyść odcinając zgrubiałe końcówki, następnie sparz je krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po tym czasie szparagi wystudź, skrop oliwą i oprósz odrobiną soli i pieprzu – zgrilluj.

Krok 4
Bułki przekrój na połówki i zgrilluj, a następnie posmaruj wszystkie przygotowanym sosem Hellmann's.

Krok 5
W rondelku zagotuj wodę z octem – gdy się zagotuje zamieszaj i wbijaj delikatnie, po kolei jajka. Gotuj ok. 1-1,5 minuty.

Krok 6
Na spody bułek nałóż szparagi, następnie sałatkę z rukoli oraz ugotowane jajka w koszulkach. Kanapki przykryj pozostałymi bułkami i podawaj.


Dobra rada:
Do burgerów ze szparagami zamiast jajek przygotowanych w koszulkach możesz przygotować jajka sadzone.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery ze szparagami i jajkiem w koszulce
Wraz z końcem zimy zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Mamy dostęp do świeżych warzyw i ogromną ochotę na nowe doznania smakowe. Jak najsmaczniej powitać sezon wiosenno-letni? Koniecznie burgerami ze szparagami i grillowaniem!
Dla kogo?
Połączenie soczystych szparagów i rozpływającego się żółtka zdobędzie serca i podniebienia nie tylko wegetarianów. Pokażmy wszystkim, że sezon grillowy nie musi pachnieć wyłącznie karkówką. Burgery ze szparagami są tego świetnym przykładem.
Na jaką okazję?
Wyraziste dodatki sprawią, że łatwo będzie zapomnieć o ich mięsnych odpowiednikach. Nieważne, czy chcesz przygotować obiad dla najbliższych, czy planujesz większe przyjęcie – burgery ze szparagami i jajkiem najlepiej smakują na świeżym powietrzu!
Czy wiesz, że?
Świeże szparagi poznasz po szczelnie zamkniętych główkach. Łodyga nie powinna być zdrewniała. Szukaj jędrnych i dość elastycznych egzemplarzy. Wybierając odpowiednie warzywa, zadbasz o to, aby burger ze szparagami był idealny w smaku.
Dla urozmaicenia:
Ze szparagami może być naprawdę kolorowo! Zielona odmiana jest najbardziej aromatyczna i wyrazista. Biała wyróżnia się łagodniejszym smakiem. Fioletowa posiada intensywny zapach oraz słodkawy posmak. Burger ze szparagami domaga się również zwieńczenia smaku. Do tego przyda się majonez. Nie zapomnij dodać go do swoich bułek podczas przyrządzania burgerów ze szparagami.