Fasolka szparagowa z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

0.5 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę szparagową opłucz i poodcinaj końcówki.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Czosnek obierz i posiekaj drobniutko, wrzuć na rozgrzaną oliwę razem z przygotowaną fasolką i podsmaż przez kilka minut. Podlej bulionem i duś pod przykryciem przez ok. 20-25 minut aż fasolka będzie miękka.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Fasolkę odcedź, skrop oliwą i dopraw do smaku.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj razem z natką pietruszki i delektuj się jej aromatycznym smakiem. Świetnie smakuje jako samodzielne danie podczas upałów lub jako dodatek do obiadu.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone szparagi
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z czosnkiemFasolka szparagowa z czosnkiem

Warzywo to gości na naszych stołach przez cały rok, ale króluje przede wszystkim w porze letniej. O jaki składnik chodzi? To fasolka szparagowa, którą uwielbiamy. Serwujemy ją jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do potraw mięsnych. Jeśli szukasz ciekawej odmiany klasycznej wersji fasolki, wypróbuj nasz przepis! Fasolka szparagowa z czosnkiem to kompozycja wręcz idealna, która zachwyci was nie tylko smakiem, ale także łatwością przygotowania. Potrzebujecie zaledwie kilku składników, czyli tytułowej fasolki, czosnku, bulionu, natki pietruszki, soli oraz oliwy. To wszystko! Jesteśmy pewni, że fasolka szparagowa z czosnkiem i pietruszką na stałe zagości na waszych stołach! Smacznego!

Dla kogo?

Fasolka szparagowa z oliwą i czosnkiem doskonale wpisuje się w kulinarny gust miłośników dań tradycyjnej kuchni polskiej, serwowanych w nowoczesnej odsłonie. Przepis spodoba się także osobom, dla których – oprócz smaku potrawy – liczy się także prostota jej przygotowania.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, która nie byłaby idealna do zaserwowania fasolki z czosnkiem. Danie świetnie wpisuje się zarówno w menu obiadowe, jak i kolacyjne. Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem to także doskonały pomysł na letni lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Fasolka szparagowa to niedojrzałe owoce różnych odmian fasoli zwyczajnej. Warzywo to popularne jest nie tylko w kuchni polskiej, ale stanowi także obowiązkowy dodatek do wielu dań azjatyckich.

Dla urozmaicenia:

Fasolka z czosnkiem może być idealnym uzupełnieniem dań mięsnych lub też samodzielną potrawą. W sezonie zimowym do przygotowania fasolki szparagowej z oliwą i czosnkiem wykorzystaj mrożone warzywa.