Fasolka szparagowa z czosnkiem, oliwą i pietruszką | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

0.5 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę szparagową opłucz i poodcinaj końcówki.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Czosnek obierz i posiekaj drobniutko, wrzuć na rozgrzaną oliwę razem z przygotowaną fasolką i podsmaż przez kilka minut. Podlej bulionem i duś pod przykryciem przez ok. 20-25 minut aż fasolka będzie miękka.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Fasolkę odcedź, skrop oliwą i dopraw do smaku.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj razem z natką pietruszki i delektuj się jej aromatycznym smakiem. Świetnie smakuje jako samodzielne danie podczas upałów lub jako dodatek do obiadu.

Fasolka szparagowa z czosnkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z czosnkiemFasolka szparagowa z czosnkiem

Warzywo to gości na naszych stołach przez cały rok, ale króluje przede wszystkim w porze letniej. O jaki składnik chodzi? To fasolka szparagowa, którą uwielbiamy. Serwujemy ją jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do potraw mięsnych. Jeśli szukasz ciekawej odmiany klasycznej wersji fasolki, wypróbuj nasz przepis! Fasolka szparagowa z czosnkiem to kompozycja wręcz idealna, która zachwyci was nie tylko smakiem, ale także łatwością przygotowania. Potrzebujecie zaledwie kilku składników, czyli tytułowej fasolki, czosnku, bulionu, natki pietruszki, soli oraz oliwy. To wszystko! Jesteśmy pewni, że fasolka szparagowa z czosnkiem i pietruszką na stałe zagości na waszych stołach! Smacznego!

Dla kogo?

Fasolka szparagowa z oliwą i czosnkiem doskonale wpisuje się w kulinarny gust miłośników dań tradycyjnej kuchni polskiej, serwowanych w nowoczesnej odsłonie. Przepis spodoba się także osobom, dla których – oprócz smaku potrawy – liczy się także prostota jej przygotowania.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, która nie byłaby idealna do zaserwowania fasolki z czosnkiem. Danie świetnie wpisuje się zarówno w menu obiadowe, jak i kolacyjne. Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem to także doskonały pomysł na letni lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Fasolka szparagowa to niedojrzałe owoce różnych odmian fasoli zwyczajnej. Warzywo to popularne jest nie tylko w kuchni polskiej, ale stanowi także obowiązkowy dodatek do wielu dań azjatyckich.

Dla urozmaicenia:

Fasolka z czosnkiem może być idealnym uzupełnieniem dań mięsnych lub też samodzielną potrawą. W sezonie zimowym do przygotowania fasolki szparagowej z oliwą i czosnkiem wykorzystaj mrożone warzywa.