
Składniki
1 kilogram
5 sztuk
0.5 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę szparagową opłucz i poodcinaj końcówki.

Krok 2
Czosnek obierz i posiekaj drobniutko, wrzuć na rozgrzaną oliwę razem z przygotowaną fasolką i podsmaż przez kilka minut. Podlej bulionem i duś pod przykryciem przez ok. 20-25 minut aż fasolka będzie miękka.

Krok 3
W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Fasolkę odcedź, skrop oliwą i dopraw do smaku.

Krok 4
Wymieszaj razem z natką pietruszki i delektuj się jej aromatycznym smakiem. Świetnie smakuje jako samodzielne danie podczas upałów lub jako dodatek do obiadu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fasolka szparagowa z czosnkiem
Warzywo to gości na naszych stołach przez cały rok, ale króluje przede wszystkim w porze letniej. O jaki składnik chodzi? To fasolka szparagowa, którą uwielbiamy. Serwujemy ją jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do potraw mięsnych. Jeśli szukasz ciekawej odmiany klasycznej wersji fasolki, wypróbuj nasz przepis! Fasolka szparagowa z czosnkiem to kompozycja wręcz idealna, która zachwyci was nie tylko smakiem, ale także łatwością przygotowania. Potrzebujecie zaledwie kilku składników, czyli tytułowej fasolki, czosnku, bulionu, natki pietruszki, soli oraz oliwy. To wszystko! Jesteśmy pewni, że fasolka szparagowa z czosnkiem i pietruszką na stałe zagości na waszych stołach! Smacznego!
Dla kogo?
Fasolka szparagowa z oliwą i czosnkiem doskonale wpisuje się w kulinarny gust miłośników dań tradycyjnej kuchni polskiej, serwowanych w nowoczesnej odsłonie. Przepis spodoba się także osobom, dla których – oprócz smaku potrawy – liczy się także prostota jej przygotowania.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, która nie byłaby idealna do zaserwowania fasolki z czosnkiem. Danie świetnie wpisuje się zarówno w menu obiadowe, jak i kolacyjne. Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem to także doskonały pomysł na letni lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Fasolka szparagowa to niedojrzałe owoce różnych odmian fasoli zwyczajnej. Warzywo to popularne jest nie tylko w kuchni polskiej, ale stanowi także obowiązkowy dodatek do wielu dań azjatyckich.
Dla urozmaicenia:
Fasolka z czosnkiem może być idealnym uzupełnieniem dań mięsnych lub też samodzielną potrawą. W sezonie zimowym do przygotowania fasolki szparagowej z oliwą i czosnkiem wykorzystaj mrożone warzywa.


































