W poprzednich postach napisałem o fasolce szparagowej jako dodatku do dań głównych i daniu jako samym w sobie oraz poleciłem przepisy na proste i szybkie sałatki. To popularne warzywo można przygotować na tysiące sposobów - jest obecne i w kuchni europejskiej, i w kuchni Wschodu, od Ameryki po Afrykę... Na stronie przepisy.pl jest teraz kilkaset przepisów na fasolkę. Jak myślicie, dobijemy do tych 1001?

Uwielbiam prostotę w kuchni, dlatego lubię fasolkę szparagową z masłem i bułką, czasami wystarcza mi oliwa z odrobiną świeżych ziół np. tymiankiem lub szałwią. A jeśli znajdzie się gdzieś kilka kropel soku z cytryny i ząbek czosnku, to zaczyna się iście królewskie jedzenie.

Innym połączeniem, które często wykorzystuję w mojej kuchni jest fasolka szparagowa i boczek. Jest coś naprawdę wyjątkowego w tej kombinacji smaków i aromatów. Lubię krótko gotowaną fasolkę podaną na ciepło z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na chrupko boczkiem.
Pyszne są także fasolki zawinięte w plastry boczku i razem podpieczone. W takiej postaci to idealny dodatek np. do steka z grilla. Sprawdza się też jako przystawka na przyjęciu, przepis znajdziecie w linku poniżej:

https://www.przepisy.pl/przepis/mlode-fasolki-szparagowe-w-plastrach-boczku-2

Korzystajcie z fasolki szparagowej w sezonie. W zimie mamy oczywiście do dyspozycji mrożoną ale, smak i wygląd są nieporównywalne. Miłego gotowania!