Przepisy na Dania mączne
425 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (425) 
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Dania mączne
Potrawy mączne, czyli pierogi, naleśniki, kluski i placki, to kategoria dań bardzo popularnych nie tylko w kuchni polskiej. Dość szybkie w przyrządzeniu, są nie tylko dobrym sposobem na codzienny obiad, ale mogą też stanowić dodatek do wykwintnych dań, np. pieczeni. Jednymi z najbardziej klasycznych mącznych potraw są pierogi leniwe i kopytka, często ze sobą mylone. Przygotowuje się je bardzo podobnie, do pierogów leniwych dodaje się jednak twaróg. W podstawowej wersji serwuj je z bułką tartą, sosem grzybowym lub na słodko, np. z cynamonem. Jeśli chcesz wprowadzić do menu nieco zmian, spróbuj kopytek w wersji pomidorowej. Przygotujesz je, dodając do ciasta koncentrat pomidorowy. Podaj je z brokułami i sosem śmietanowym. Zwykły twaróg zamień na ser kozi i dodaj do ciasta czosnek oraz pietruszkę – otrzymasz danie o nieco ostrzejszym smaku. Jeśli chcesz, by kluski były miękkie i delikatne, przyrządź kluski po śląsku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Dzięki sporej zawartości skrobi, są lekko klejące i świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami. Jeśli dania mączne, to również pierogi – oprócz klasycznych ruskich, z kapustą i grzybami czy z mięsem, przygotuj nieco inne warianty. Zrób farsz z dyni piżmowej, szpinaku i fety, albo soczewicy. Zieloną soczewicę połącz z cebulą, boczkiem, ziołami i przyprawami. Pierogi podawaj podsmażone na złocisty kolor. Ciekawą alternatywą dla gotowanych są te w wersji pieczonej. Zrób ciasto drożdżowe i nadziej je dowolnym farszem np. ruskim, mięsnym albo szpinakowym. Podaj je z różnymi sosami. Dania mączne to nie tylko potrawy na obiad. Są dobrą alternatywą dla śniadaniowych kanapek czy jajecznicy. Zrób placki owsiane albo pancakes – puszyste amerykańskie naleśniki. Podawaj je z syropem klonowym, bananami albo masłem orzechowym. Sprawdź również, jakie potrawy mączne jada się w innych regionach świata. Chińskie pierożki Dim Sum, gruzińskie sakiewki khingali, litewskie kartacze i włoskie gnocchi – wypróbuj naszych przepisów i zobacz, na ile sposobów przyrządzisz dania z mąki.