Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejDania mączne
Potrawy mączne, czyli pierogi, naleśniki, kluski i placki, to kategoria dań bardzo popularnych nie tylko w kuchni polskiej. Dość szybkie w przyrządzeniu, są nie tylko dobrym sposobem na codzienny obiad, ale mogą też stanowić dodatek do wykwintnych dań, np. pieczeni. Jednymi z najbardziej klasycznych mącznych potraw są pierogi leniwe i kopytka, często ze sobą mylone. Przygotowuje się je bardzo podobnie, do pierogów leniwych dodaje się jednak twaróg. W podstawowej wersji serwuj je z bułką tartą, sosem grzybowym lub na słodko, np. z cynamonem. Jeśli chcesz wprowadzić do menu nieco zmian, spróbuj kopytek w wersji pomidorowej. Przygotujesz je, dodając do ciasta koncentrat pomidorowy. Podaj je z brokułami i sosem śmietanowym. Zwykły twaróg zamień na ser kozi i dodaj do ciasta czosnek oraz pietruszkę – otrzymasz danie o nieco ostrzejszym smaku. Jeśli chcesz, by kluski były miękkie i delikatne, przyrządź kluski po śląsku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Dzięki sporej zawartości skrobi, są lekko klejące i świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami. Jeśli dania mączne, to również pierogi – oprócz klasycznych ruskich, z kapustą i grzybami czy z mięsem, przygotuj nieco inne warianty. Zrób farsz z dyni piżmowej, szpinaku i fety, albo soczewicy. Zieloną soczewicę połącz z cebulą, boczkiem, ziołami i przyprawami. Pierogi podawaj podsmażone na złocisty kolor. Ciekawą alternatywą dla gotowanych są te w wersji pieczonej. Zrób ciasto drożdżowe i nadziej je dowolnym farszem np. ruskim, mięsnym albo szpinakowym. Podaj je z różnymi sosami. Dania mączne to nie tylko potrawy na obiad. Są dobrą alternatywą dla śniadaniowych kanapek czy jajecznicy. Zrób placki owsiane albo pancakes – puszyste amerykańskie naleśniki. Podawaj je z syropem klonowym, bananami albo masłem orzechowym. Sprawdź również, jakie potrawy mączne jada się w innych regionach świata. Chińskie pierożki Dim Sum, gruzińskie sakiewki khingali, litewskie kartacze i włoskie gnocchi – wypróbuj naszych przepisów i zobacz, na ile sposobów przyrządzisz dania z mąki.