Langosz ze śmietaną video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosz ze śmietaną - VIDEO

i kminkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

269

1568 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1730 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 łyżeczka

2 szklanki

0.75 szklanki

15 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

śmietana:

1 szczypta

4 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W tym czasie wyciśnij 1 łyżeczkę soku z cytryny, połącz go ze śmietaną, pokrojonym szczypiorem, dodaj pieprz Knorr i wymieszaj.  Wstaw do lodówki.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z przygotowaną śmietaną.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć naturalnego serka homogenizowanego, np. Bielucha.

6

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.07.2021

    Na ile porcji jest przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aneta Gawęcka

    Aneta Gawęcka , 03.05.2019

    pychota te placki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szumniak

    Barbara Szumniak , 03.04.2018

    Takie placuszki robiła moja mama nam dzieciom jakieś 50 lat temu i ja też czasem je robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 28.03.2018

    Dziwne że nie ma tego przepisu w aplikacji mobilnej przepisy .pl

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Langosz ze śmietaną - VIDEOLangosz ze śmietaną - VIDEO

Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie może go opuścić bez spróbowania pysznych drożdżowych placków! Jeśli jeszcze tam nie byłeś, nic straconego! Przygotuj je w domu! Langosz ze śmietaną, z kminkiem i szczypiorem to propozycja dla Ciebie. Przysmak ten cechuje się prostotą w wykonaniu, a jednocześnie różnorodnością smaków. Sprawdź to!

Dla kogo?

Dla wielbicieli kuchni węgierskiej, a także zwolenników szybkiego „kucharzenia”.

Na jaką okazję?

Langosz ze śmietaną to danie, które zapewni uczucie sytości na wiele godzin. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

Dla urozmaicenia:

Choć w przepisie dodatek stanowi kwaśna śmietana, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ją naturalnym serkiem homogenizowanym. Rozejrzyj się! Być może znajduje się właśnie w Twojej lodówce!

Czy wiesz, że?

Langosz to słowo wywodzące się z języka węgierskiego, które znaczy tyle co „płomień”. Zastanawiasz się, jaka jest tradycja tych pysznych placków? Kiedyś piekło się je z ciasta chlebowego blisko ogniska, dziś natomiast smaży się je na głębokim tłuszczu. Głównymi składnikami ciasta są drożdże, mąka pszenna, gotowane ziemniaki, cukier, mleko, olej i sól.

Wyraziście, różnorodnie i sycąco – iście po węgiersku!