Langosz ze śmietaną - VIDEO
i kminkiem
łatwe
7988 osób zapisało
Składniki
ciasto:
2 sztuki
1 łyżeczka
2 szklanki
0.75 szklanki
15 gramów
1 łyżeczka
1 szklanka
śmietana:
1 szczypta
4 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.

Krok 2
W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3
W tym czasie wyciśnij 1 łyżeczkę soku z cytryny, połącz go ze śmietaną, pokrojonym szczypiorem, dodaj pieprz Knorr i wymieszaj. Wstaw do lodówki.

Krok 4
Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z przygotowaną śmietaną.


Dobra rada:
Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć naturalnego serka homogenizowanego, np. Bielucha.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Langosz ze śmietaną - VIDEO
Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie może go opuścić bez spróbowania pysznych drożdżowych placków! Jeśli jeszcze tam nie byłeś, nic straconego! Przygotuj je w domu! Langosz ze śmietaną, z kminkiem i szczypiorem to propozycja dla Ciebie. Przysmak ten cechuje się prostotą w wykonaniu, a jednocześnie różnorodnością smaków. Sprawdź to!
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni węgierskiej, a także zwolenników szybkiego „kucharzenia”.
Na jaką okazję?
Langosz ze śmietaną to danie, które zapewni uczucie sytości na wiele godzin. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!
Dla urozmaicenia:
Choć w przepisie dodatek stanowi kwaśna śmietana, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ją naturalnym serkiem homogenizowanym. Rozejrzyj się! Być może znajduje się właśnie w Twojej lodówce!
Czy wiesz, że?
Langosz to słowo wywodzące się z języka węgierskiego, które znaczy tyle co „płomień”. Zastanawiasz się, jaka jest tradycja tych pysznych placków? Kiedyś piekło się je z ciasta chlebowego blisko ogniska, dziś natomiast smaży się je na głębokim tłuszczu. Głównymi składnikami ciasta są drożdże, mąka pszenna, gotowane ziemniaki, cukier, mleko, olej i sól.
Wyraziście, różnorodnie i sycąco – iście po węgiersku!