Langosz ze śmietaną video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosz ze śmietaną - VIDEO

i kminkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

270

heart
1585 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8003 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 łyżeczka

2 szklanki

0.75 szklanki

15 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

śmietana:

1 szczypta

4 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W tym czasie wyciśnij 1 łyżeczkę soku z cytryny, połącz go ze śmietaną, pokrojonym szczypiorem, dodaj pieprz Knorr i wymieszaj.  Wstaw do lodówki.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z przygotowaną śmietaną.

Langosz ze śmietaną - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć naturalnego serka homogenizowanego, np. Bielucha.

6

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.07.2021

    Na ile porcji jest przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aneta Gawęcka

    Aneta Gawęcka , 03.05.2019

    pychota te placki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szumniak

    Barbara Szumniak , 03.04.2018

    Takie placuszki robiła moja mama nam dzieciom jakieś 50 lat temu i ja też czasem je robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 28.03.2018

    Dziwne że nie ma tego przepisu w aplikacji mobilnej przepisy .pl

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosz ze śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Langosz ze śmietaną - VIDEOLangosz ze śmietaną - VIDEO

Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie może go opuścić bez spróbowania pysznych drożdżowych placków! Jeśli jeszcze tam nie byłeś, nic straconego! Przygotuj je w domu! Langosz ze śmietaną, z kminkiem i szczypiorem to propozycja dla Ciebie. Przysmak ten cechuje się prostotą w wykonaniu, a jednocześnie różnorodnością smaków. Sprawdź to!

Dla kogo?

Dla wielbicieli kuchni węgierskiej, a także zwolenników szybkiego „kucharzenia”.

Na jaką okazję?

Langosz ze śmietaną to danie, które zapewni uczucie sytości na wiele godzin. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

Dla urozmaicenia:

Choć w przepisie dodatek stanowi kwaśna śmietana, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ją naturalnym serkiem homogenizowanym. Rozejrzyj się! Być może znajduje się właśnie w Twojej lodówce!

Czy wiesz, że?

Langosz to słowo wywodzące się z języka węgierskiego, które znaczy tyle co „płomień”. Zastanawiasz się, jaka jest tradycja tych pysznych placków? Kiedyś piekło się je z ciasta chlebowego blisko ogniska, dziś natomiast smaży się je na głębokim tłuszczu. Głównymi składnikami ciasta są drożdże, mąka pszenna, gotowane ziemniaki, cukier, mleko, olej i sól.

Wyraziście, różnorodnie i sycąco – iście po węgiersku!