Mizeria to kwintesencja prostego gotowania. Jej podstawę stanowią ogórki oraz śmietana. Oczywiście można eksperymentować z dodatkami, które urozmaicą smak całej kompozycji, lecz jej trzon zawsze pozostaje bez zmian. Z tego względu wielu kucharzy zastanawia się, jaka śmietana do mizerii: słodka czy kwaśna nadaje się najlepiej. Kwaśna śmietana homogenizowana to najczęściej wybierany produkt. Czy jednak ze słodką, przygotowanie popularnej sałatki też może się udać? Sprawdź, na co możesz pozwolić sobie w kuchni, gdy mowa o śmietanie do mizerii.

Mizeria + śmietana 18

Często najprostsze i najbardziej oczywiste rozwiązania okazują się najlepsze i najsmaczniejsze. Tradycyjnie do mizerii używa się śmietany 18, a kompozycję wystarczy przyprawić jedynie odrobiną soli i pieprzu. Bardzo dobrze w takim zestawieniu sprawdzi się starty drobno czosnek. Wielu smakoszy dodaje także łyżeczkę cukru – to idealne rozwiązanie, jeśli obawiasz się, że śmietana do mizerii będzie miała zbyt intensywny, kwaśny posmak.

Mizeria + śmietana 30

Zwykle po ten produkt sięga się podczas przygotowywania apetycznych kremów do słodkich wypieków. Istnieje jednak gros kucharzy, którzy bez słodkiej śmietany nie wyobrażają sobie wytrawnych potraw, w tym słynnej mizerii. By gotowy przysmak nie był mdły, poleca się dodać do naczynia z pokrojonymi ogórkami kilka kropel soku z cytryny, octu jabłkowego lub szczyptę ziołowego pieprzu, które zrównoważą słodki smak śmietany do mizerii.

Kiedy dodawać śmietanę do mizerii?

Niezależnie od rodzaju, śmietanę do mizerii zawsze należy dodawać do ogórków tuż przed posiłkiem. W przeciwnym wypadku, apetyczny dressing zamieni się w wodnisty sos – wszystko przez dużą ilość wody zawartą w ogórkach.

Jakie ogórki do mizerii?

Temat tego, jaką śmietanę do mizerii wybierać wydaje się jasny. Pora więc przyjrzeć się ogórkom. W salaterkach mogą wylądować zarówno ogórki gruntowe (najlepiej smakują latem, w okresie od maja do lipca), jak i szklarniowe. Poleca się wybierać nieprzerośnięte egzemplarze, które cechują się stosunkowo niewielkimi gniazdami nasiennymi. Do mizerii pokroić je można w cienkie plastry, zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę.

Mizeria – z nią nie można się nudzić!

Prosty przepis na warzywny dodatek, pasujący do dań mięsnych, warzyw na gorąco i specjałów z grilla można modyfikować na wiele sposobów. Zacząć polecamy od mizerii z ogórków, czyli tradycyjnego wydania potrawy. Gdy tylko masz okazję, przygotuj wiosenną mizerię ze szczypiorem z obowiązkowymi nowalijkami. Pięknie prezentuje się mizeria z sałatą lodową, więc śmiało można serwować ją podczas uroczystych spotkań przy stole. Latem zwróć uwagę na mizerię z cukinii, której ciekawym uzupełnieniem są ogórki kiszone.

Mizerię można podać również jako sałatkę z ogórków – tym razem tradycyjna śmietana do mizerii została zastąpiona jogurtem naturalnym. Podobnie jest w przypadku dipu ogórkowego, idealnie wzbogacającego smak kanapek, tostów czy pieczonych szaszłyków.

Gdy mowa o ogórkowych smakołykach, nie można zapomnieć o greckich inspiracjach. Lekka sałatka ogórkowa à la tzatziki to kolejna wariacja na temat klasycznej mizerii. Jaka śmietana wzbogaci tę potrawę? To zależy już tylko od ciebie i twoich preferencji! Z kolei sałatka „tzatziki” z kurczakiem jest pomysłem na danie, które z powodzeniem można potraktować jako kompletny obiad lub kolację.