Gdy przychodzi lato zdecydowanie mniejszą mam ochotę na długie sesje w kuchni. Jest na to po prostu za gorąco a dodatkowo obfitość warzyw i owoców zachęca do jak największego ich wykorzystania w posiłkach. Coraz więcej ciekawych liści można kupić w sklepach. Roszponka, rukola, sałata rzymska, kędzierzawa sałata dębowa, szpinak. Jest z czego wybierać i komponować letnie sałatki.

W lecie często sałatka staje się całym posiłkiem. Wzbogacona pieczonym mięsem, owocami morza stanowi doskonałe danie obiadowe. Oto kilka prostych sposobów jak zmienić sałatkę w większy posiłek.

Dodajcie kawałki pieczonego lub grillowanego mięsa kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Świetne są także krewetki, tuńczyk z puszki a także łosoś pieczony lub wędzony.

A może jajka na twardo lub sery takie jak mozzarella, pleśniowy typu rokpol lub camembert, feta lub po prostu ulubiony żółty?

Sałatę wzbogacić można dodatkiem protein w formie fasoli – czerwonej, białej lub cieciorki z puszki lub świeżej szparagowej.

Także orzechy lub ziarna takie jak słonecznik, dynia, siemię lniane, najlepiej lekko uprażone dodają sałatom charakteru i smaku.

W kilku kolejnych odcinkach bloga przedstawię propozycję takich właśnie sałatek. Zaczniemy od sałatki Cobb, czyli klasycznej amerykańskiej sałatki z kurczakiem i awokado. Mam nadzieję, że polubicie ją tak jak ja.

Sałatka letnia Cobb
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- pierś kurczaka (podwójna)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Knorr Rosół Drobiowy
- Knorr Sos Sałatkowy Włoski
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g pomidorków cherry lub pomidorów
- dojrzałe awokado
- 100 g sera typu rokpol
- 2 plastry boczku
- garść posiekanego szczypioru
- 300 g mieszanych liści sałat

Sposób przygotowania

Przygotuj pastę do marynowania kurczaka mieszając 3 łyżki oleju z kostką rosołową. Dobrze natrzyj mięso kurczaka. Na patelni lub grillu przesmaż piersi – ok. 8 minut na każdą stronę. Ostudź. Usmaż na chrupko boczek i również pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj sałatę, pokrój pomidory, obierz I pokrój awokado. Posiekaj szczypior. Wymieszaj w misce do sałaty. Przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Skrop sałatę w misce sosem i lekko wymieszaj. Ułóż na sałacie kawałki kurczaka, kawałki boczku i pokruszony ser.

Sami widzicie, że to nie jest specjalnie skomplikowane. A jeżeli macie kawałek kurczaka z wczorajszego obiadu to może być jeszcze łatwiejsze.

Przy okazji rada jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe. Nie naciskajmy palcem, bo w ten sposób niszczymy owoc awokado tylko weźmy całe w dłoń i lekko ściśnijmy całe. Powinno być nadal jędrne, ale jednocześnie lekko poddać się naciskowi.

Zapraszam do kolejnych odcinków bloga o letnich sałatkach. Inspiracji nigdy dość. Wiem to z własnego doświadczenia. :)