Dania z Kuchni Amerykańskiej
349 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (349) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska, chociaż często kojarzy się jedynie z hamburgerami i stekami, to prawdziwe bogactwo potraw z różnych stron świata. Znajduje się w niej wiele składników typowych dla kuchni meksykańskiej, zwłaszcza na południu kraju, w Teksasie, gdzie narodziła się osobna kuchnia zwana tex-mex. Znajdziemy w niej potrawy, takie jak zupa kukurydziana czy różnego rodzaju wrapy. Do dań teksańskich dodaje się dużo ostrych przypraw, papryki chili, fasoli i pomidorów. W Nowym Jorku sztandarową potrawą są natomiast bajgle, pochodzące z kuchni żydowskiej i prawdopodobnie wynalezione w Krakowie. Wycieczka po Nowym Jorku to niemal obowiązek spróbowania bajgla BLT z boczkiem i warzywami. Typowymi składnikami amerykańskich dań są też słodkie ziemniaki, czyli bataty, a ponadto kukurydza oraz kurczak. Znany jest jednocześnie pieczony indyk, przygotowywany na Święto Dziękczynienia lub Boże Narodzenie. Popularne są też nuggetsy czy smażony kurczak w panierce. Dobrą okazją do przyrządzenia dań z kuchni amerykańskiej, jest grillowanie. Barbecue, czyli amerykański grill, to niezwykle lubiany w USA sposób spędzania wolnego czasu. Przygotowuje się na nim soczyste żeberka, befsztyki, skrzydełka oraz hamburgery. Prawdziwe, amerykańskie hamburgery są bowiem grillowane, a nie smażone. Doskonałymi dodatkami do mięs są krążki cebulowe, sałatka Colesław oraz pikantne sosy. Kuchnia amerykańska to jednak również wiele dań oryginalnych i mało znanych. Przykładem może być chowder, czyli zupa z ryb lub owoców morza, szczególnie chętnie jadana na wschodzie kraju. Potrawy z ryb popularne są również na Hawajach, gdzie serwuje się je z owocami, na przykład z ananasem. Eleganckim daniem, często spotykanym w USA, jest befsztyk Wellington, czyli polędwica w chrupiącym cieście francuskim. Jeśli szukasz inspiracji na szybki obiad w amerykańskim stylu, spróbuj kolejnego klasyka, czyli zapiekanki makaronowej, zwanej mac and cheese. Zobacz nasze propozycje na dania kuchni amerykańskiej i wybierz się w kulinarną podróż do USA.