Dania z Kuchni Amerykańskiej
353 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska, chociaż często kojarzy się jedynie z hamburgerami i stekami, to prawdziwe bogactwo potraw z różnych stron świata. Znajduje się w niej wiele składników typowych dla kuchni meksykańskiej, zwłaszcza na południu kraju, w Teksasie, gdzie narodziła się osobna kuchnia zwana tex-mex. Znajdziemy w niej potrawy, takie jak zupa kukurydziana czy różnego rodzaju wrapy. Do dań teksańskich dodaje się dużo ostrych przypraw, papryki chili, fasoli i pomidorów. W Nowym Jorku sztandarową potrawą są natomiast bajgle, pochodzące z kuchni żydowskiej i prawdopodobnie wynalezione w Krakowie. Wycieczka po Nowym Jorku to niemal obowiązek spróbowania bajgla BLT z boczkiem i warzywami. Typowymi składnikami amerykańskich dań są też słodkie ziemniaki, czyli bataty, a ponadto kukurydza oraz kurczak. Znany jest jednocześnie pieczony indyk, przygotowywany na Święto Dziękczynienia lub Boże Narodzenie. Popularne są też nuggetsy czy smażony kurczak w panierce. Dobrą okazją do przyrządzenia dań z kuchni amerykańskiej, jest grillowanie. Barbecue, czyli amerykański grill, to niezwykle lubiany w USA sposób spędzania wolnego czasu. Przygotowuje się na nim soczyste żeberka, befsztyki, skrzydełka oraz hamburgery. Prawdziwe, amerykańskie hamburgery są bowiem grillowane, a nie smażone. Doskonałymi dodatkami do mięs są krążki cebulowe, sałatka Colesław oraz pikantne sosy. Kuchnia amerykańska to jednak również wiele dań oryginalnych i mało znanych. Przykładem może być chowder, czyli zupa z ryb lub owoców morza, szczególnie chętnie jadana na wschodzie kraju. Potrawy z ryb popularne są również na Hawajach, gdzie serwuje się je z owocami, na przykład z ananasem. Eleganckim daniem, często spotykanym w USA, jest befsztyk Wellington, czyli polędwica w chrupiącym cieście francuskim. Jeśli szukasz inspiracji na szybki obiad w amerykańskim stylu, spróbuj kolejnego klasyka, czyli zapiekanki makaronowej, zwanej mac and cheese. Zobacz nasze propozycje na dania kuchni amerykańskiej i wybierz się w kulinarną podróż do USA.