Dania z Kuchni Amerykańskiej
353 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kuchnia amerykańska
Kuchnia amerykańska, chociaż często kojarzy się jedynie z hamburgerami i stekami, to prawdziwe bogactwo potraw z różnych stron świata. Znajduje się w niej wiele składników typowych dla kuchni meksykańskiej, zwłaszcza na południu kraju, w Teksasie, gdzie narodziła się osobna kuchnia zwana tex-mex. Znajdziemy w niej potrawy, takie jak zupa kukurydziana czy różnego rodzaju wrapy. Do dań teksańskich dodaje się dużo ostrych przypraw, papryki chili, fasoli i pomidorów. W Nowym Jorku sztandarową potrawą są natomiast bajgle, pochodzące z kuchni żydowskiej i prawdopodobnie wynalezione w Krakowie. Wycieczka po Nowym Jorku to niemal obowiązek spróbowania bajgla BLT z boczkiem i warzywami. Typowymi składnikami amerykańskich dań są też słodkie ziemniaki, czyli bataty, a ponadto kukurydza oraz kurczak. Znany jest jednocześnie pieczony indyk, przygotowywany na Święto Dziękczynienia lub Boże Narodzenie. Popularne są też nuggetsy czy smażony kurczak w panierce. Dobrą okazją do przyrządzenia dań z kuchni amerykańskiej, jest grillowanie. Barbecue, czyli amerykański grill, to niezwykle lubiany w USA sposób spędzania wolnego czasu. Przygotowuje się na nim soczyste żeberka, befsztyki, skrzydełka oraz hamburgery. Prawdziwe, amerykańskie hamburgery są bowiem grillowane, a nie smażone. Doskonałymi dodatkami do mięs są krążki cebulowe, sałatka Colesław oraz pikantne sosy. Kuchnia amerykańska to jednak również wiele dań oryginalnych i mało znanych. Przykładem może być chowder, czyli zupa z ryb lub owoców morza, szczególnie chętnie jadana na wschodzie kraju. Potrawy z ryb popularne są również na Hawajach, gdzie serwuje się je z owocami, na przykład z ananasem. Eleganckim daniem, często spotykanym w USA, jest befsztyk Wellington, czyli polędwica w chrupiącym cieście francuskim. Jeśli szukasz inspiracji na szybki obiad w amerykańskim stylu, spróbuj kolejnego klasyka, czyli zapiekanki makaronowej, zwanej mac and cheese. Zobacz nasze propozycje na dania kuchni amerykańskiej i wybierz się w kulinarną podróż do USA.