
Składniki
400 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
250 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser feta pokrój w kosteczkę, szpinak rozmroź i odciśnij z wody.

Krok 2
Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Wszystko razem smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak, dopraw go delikatem warzywnym, gałką i ostrą papryką. Wystudź.

Krok 3
Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do farszu dodaj majonez i wymieszaj.

Krok 4
Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką i mlekiem, dodaj farsz ze szpinakiem i ser feta, wszystko razem delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką. Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Ser feta możesz zastąpić innym dojrzałym serem, nawet pleśniowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki ze szpinakiem
Wypróbuj przepis na wytrawne muffinki z serem feta i szpinakiem. Nie pożałujesz, jeśli jesteś fanem niebanalnych przystawek! Jest to klasyczne połączenie słonego smaku sera feta z delikatnym szpinakiem, boczkiem i aromatycznymi przyprawami. Zapowiada się wyśmienita uczta! Sprawdź nasz przepis na muffinki z serem feta i szpinakiem – poznaj tym samym nową odsłonę klasycznych muffinów.
Dla kogo?
Babeczki ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja dla osób, które preferują wytrawną odmianę muffinek. Dla każdego, kto nie przepada za słodkościami, muffinki ze szpinakiem z pewnością skradną kubki smakowe.
Na jaką okazję?
To potrawa idealna nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako słona przekąska. Możesz serwować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzą się jako starter lub przekąska podczas przyjęcia, a także jako lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Aby przygotować wytrawne muffinki zaczynamy od smażenia cebuli na złoto i boczku, był chrupki, następnie dodajemy szpinak i przyprawy. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Do szpinakowego farszu dodajemy majonez. Kolejny krok to ubijanie jajek. Farsz łączymy z mąką i mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony ser feta. Babeczki ze szpinakiem są już prawie gotowe! Wystarczy je upiec.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nadać daniu bardziej wyrazistego charakteru, dodaj do farszu drobno pokrojone suszone pomidory, które wzbogacą smak potrawy. Do zrobienie muffinek ze szpinakiem, możesz użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego. Powstałą masę przełóż do foremek. Pamiętaj, aby wcześniej posmarować je tłuszczem i oprószyć mąką, dzięki czemu muffiny nie będę przywierać do formy, a po upieczeniu łatwo da się je wyjąć.


































