Składniki
400 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
250 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser feta pokrój w kosteczkę, szpinak rozmroź i odciśnij z wody.
Krok 2
Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Wszystko razem smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak, dopraw go delikatem warzywnym, gałką i ostrą papryką. Wystudź.
Krok 3
Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do farszu dodaj majonez i wymieszaj.
Krok 4
Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką i mlekiem, dodaj farsz ze szpinakiem i ser feta, wszystko razem delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką. Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.
Dobra rada:
Ser feta możesz zastąpić innym dojrzałym serem, nawet pleśniowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki ze szpinakiem
Wypróbuj przepis na wytrawne muffinki z serem feta i szpinakiem. Jest to klasyczne połączenie słonego smaku sera feta z delikatnym szpinakiem, boczkiem i aromatycznymi przyprawami. To potrawa idealna nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także słona przekąska. Możesz serwować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcesz nadać daniu bardziej wyrazistego charakteru, dodaj do farszu drobno pokrojone suszone pomidory, które wzbogacą smak potrawy. Aby przygotować te wytrawne muffinki, na początek podsmaż cebulę i boczek (oraz suszone pomidory), dodaj szpinak i przyprawy. Następnie wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a do szpinakowego farszu dodaj majonez. Ubij jajka, a następnie masę połącz z mąką i mlekiem. Wszystko razem wymieszaj z wcześniej przygotowanym farszem. Na koniec dodaj pokrojony ser feta. Powstałą masę przełóż do foremek. Pamiętaj, aby wcześniej posmarować je tłuszczem i oprószyć mąką, aby muffiny nie przywarły. Sprawdź nasz przepis na muffinki z serem feta i szpinakiem – poznaj tym samym nową odsłonę klasycznych muffin.