Przepisy na Babeczki wytrawne
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Babeczki wytrawne
Babeczki wytrawne to świetny sposób nie tylko na drugie śniadanie. To także smaczna przekąska do podania na przyjęciach, np. z okazji karnawału. Istnieje wiele przepisów, dzięki którym je upieczesz. Niektóre z nich są bardzo szybkie. Wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki na ciasto i dodatki. Dobrze pasują szynka, ser, oliwki, papryka czy suszone pomidory. Spróbuj też przyrządzić je tak, by przypominały smakiem pizzę, robiąc ciasto na bazie drożdży. Dodaj ser mozzarella, pikantną wędlinę i dopraw wszystko ziołami, np. oregano lub prowansalskimi. Wytrawne babeczki udekorujesz tak samo jak słodkie. Wykorzystaj w tym celu serek twarogowy i posyp całość kiełkami lub rzeżuchą. W formie babeczek bardzo dobrze sprawdzają się również dania na bazie jajek. Wyłóż foremki ciastem i przygotuj do nich farsz na bazie mleka oraz jaj. Połącz go z ulubionymi warzywami oraz startym żółty serem, np. cheddarem. Otrzymasz delikatne i miękkie nadzienie. Takie babeczki nadadzą się nie tylko na przyjęcie, dobre będą też jako śniadanie. Aby je zrobić, nie musisz używać ciasta. Jeśli wyłożysz brzegi foremek szynką dojrzewającą, np. parmeńską lub szwarcwaldzką, będzie ona dobrze utrzymywała farsz. Nadziej babeczki warzywami, serem, masą jajeczną. Na wierzch każdej wbij dodatkowo jajko i ostrożnie pokryj całość kruszonką przygotowaną na bazie majonezu, bułki tartej i śmietany. Podawaj posypane parmezanem. Nieco prostszą wersję tej potrawy uzyskasz, wykorzystując do nadzienia paprykę, marchewkę i groszek. Sprawdzi się też kukurydza oraz pieczarki. Napełnij nimi szynkę, a następnie zalej masą śmietanowo-jajeczną. Po upieczeniu posyp świeżym szczypiorkiem. Klasyczne wytrawne babeczki to również te z ciasta kruchego. Wyłóż nim foremki i zapiecz delikatnie. W tym czasie przygotuj do nich farsz z mięsa mielonego, podsmaż je z papryką i serem, a następnie nałóż do ciasta i zapiecz jeszcze przez chwilę. Wytrawne babeczki dobrze pasują jako dodatek do sałatek, zup kremów czy czystego czerwonego barszczu. Zainspiruj się naszymi propozycjami i wypróbuj je.