Muffinki frittata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki frittata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

324 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

1 szklanka

100 gramów

masa:

6 sztuk

0.5 szklanki

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z majonezem i masłem. Ciasto szybko zagnieć i wstaw do zamrażalki. Mocno schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wykrój koła wielkości foremek do muffinek. Ciastem wyściel spód foremek. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki.

Muffinki frittata - Krok 1

Krok 2

Cukinie zetrzyj na tarce z grubym okiem, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przetnij na pół. Czosnek rozetrzyj na desce na miazgę.

Muffinki frittata - Krok 2

Krok 3

Mleko zagotuj i połącz z przyprawą czerwone curry, roztartym czosnkiem. Odstaw na bok, aby ostygło, dodaj jajka i dokładnie całość wymieszaj.

Muffinki frittata - Krok 3

Krok 4

Rozdrobnione warzywa pomieszaj z serem, pozostawiając jednak kilka łyżek sera do posypania po wierzchu. Warzywa umieść w foremkach z ciastem, zalej mlekiem z jajkami , posyp z wierzchu serem.

Muffinki frittata - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 40 minut.

Muffinki frittata - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mufinek zawsze możesz dodać ostrej papryki aby delikatnie wzmocnić smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki frittata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki frittataMuffinki frittata

Muffinki frittata to ciekawa alternatywa dla klasycznych wytrawnych babeczek. Są smaczne, puszyste i pełne dodatków. Frittata, czyli włoski omlet, smażony i dopiekany w piekarniku, stanowi ich nadzienie. Spód foremek, np. silikonowych, wyłóż kruchym ciastem przygotowanym odpowiednio wcześniej. Schłodź je i przygotuj jajeczno-mleczną masę. Zacznij od podgrzania mleka z wyrazistymi przyprawami, w tym curry madras i pieprzem. Pamiętaj, by jajka i mleko łączyć dopiero wtedy, kiedy płyn wystygnie. Foremki wypełnij dodatkami: świeżymi warzywami, np. cukinią, papryką, pomidorkami i szalotką, oraz serem cheddar, najlepiej o ostrym smaku. Pasować będą także oliwki, suszone pomidory i szynka. Wybierz te dodatki, które lubisz najbardziej. Zalej foremki masą jajeczną. Muffinki frittata posyp serem przed włożeniem ich do piekarnika. Najlepiej będą smakowały na ciepło, ale sprawdzą się także jaki zimna przekąska. Podawaj je z różnego rodzaju sałatkami. Sprawdź nasz przepis i upiecz je. Życzymy smacznego.