Przepisy na Tarta na słono
28 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Tarta na słono
Kruche ciasto, wyraziste nadzienie i aromatyczna zalewa to główne elementy tej smacznej potrawy, która wywodzi się z kuchni francuskiej. Tarta na słono sprawdzi się jako obiad, ciepła kolacja, lunch, ale też będzie stanowić główny punkt Twojego menu podczas przyjęcia. Wielość przepisów na to smaczne i proste danie oferuje różnorodne połączenia smakowe, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Najpopularniejsza wersja tarty to kruchy lub półkruchy spód pieczony w okrągłej, niskiej foremce o falowanych brzegach. Zazwyczaj najpierw piecze się samo ciasto (warto je wtedy nakłuć widelcem lub obciążyć papierem do pieczenia posypanym np. fasolą, aby zbyt nie wyrosło), a potem zapieka całość raz jeszcze – już razem z nadzieniem. Istnieją też przepisy, w których od razu wkłada się całą tartę do piekarnika. Francuski specjał można również piec bez formy, rozwałkowując ciasto na okrągły kształt i zaginając jego rogi. W ten sposób uformowane ciasto nazywane jest galette. Można też skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, na które wystarczy wyłożyć wybrane składniki i zapiec. Bardzo popularne są tarty warzywne, wśród nich najbardziej znana jest tarta ze szpinakiem, z grzybami (np. z pieczarkami lub kurkami), suszonymi lub świeżymi pomidorami, cukinią, bakłażanem lub szparagami. Do nich dołącza się zazwyczaj różnego rodzaju sery – fetę, mozzarellę, ser kozi, twaróg, parmezan czy rozmaite sery pleśniowe. Starty ser żółty stanowi często część zalewy, która pojawia się w wielu przepisach na wytrawne tarty. Przygotowuje się ją ze śmietany lub jogurtu naturalnego, jajek oraz przypraw w postaci czosnku i suszonych lub świeżych ziół. Tarty na słono są bardzo lubiane przez wegetarian, ale mają również swoje mięsne i rybne wersje. Najczęstszymi mięsnymi dodatkami są kurczak, indyk, kiełbasa, dojrzewająca szynka albo boczek. Wśród ryb króluje łosoś i tuńczyk, ale pojawiają się też propozycje na tarty z wędzonymi rybami, jak np. makrela. Wytrawna tarta świetnie smakuje posypana świeżymi ziołami: natką pietruszki, bazylią, tymiankiem czy kozieradką. Znajdź wśród naszych przepisów swoją ulubioną wersję tego pysznego dania!



