Tarta na słono - przepisy na tarty wytrawne: szybkie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tarta na słono

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku...
Prowansalska tarta z pomidorami
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego gron...
Tarta ziemniaczana ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wr...
Muffinki frittata
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Muffinki frittata to ciekawa alternatywa dla klasycznych wytrawnych babeczek. Są smaczne, puszyst...
Tarta ziemniaczana z serem i szynką
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubisz smak ziemniaków, ale masz ich dość w formie puree lub nudnych placków? Zainspiruj się nasz...
Tarta ziemniaczana z boczkiem
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Próbowałaś kiedyś ziemniaczanej tarty? Wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Tarta ziemniaczana z...
Makaronowa tarta
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z mąki, masła, jednego żółtka i szczypty soli zagnieć ciasto.
Tarta ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarta – rarytas dla miłośników ziemniaków. Z połączenia powszechnie znanych i lubianych placków z...
Tarta ze szpinakiem i serem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy fran...
Tarta z salami i serem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, przyrządzane na słodko lub na słono. W wersji wytraw...
Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szparagi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dostępne rodzaje – zarówno bardziej intensywne w sm...
Tarta z porem i szparagami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź fra...
Tarta szparagowa
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarta najczęściej składa się z podstawy wykonanej z kruchego lub francuskiego ciasta. Można ją po...
Grecka tarta filo
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szpinak, oliwki, ser halloumi, suszone pomidory, ciasto filo – brzmi jak kuchnia grecka w pigułce...
Spanakopita, czyli grecka tarta
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Spanakopita to tradycyjne danie greckie, przyrządzane ze szpinaku i sera feta. Podstawę potrawy s...
Tarta z czerwonej kapusty
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko...
Flammkuchen
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kulinarne podróże to coś, co lubimy najbardziej. Wy też? Jeżeli tak, to koniecznie sprawdźcie wyj...
Quiche z szparagami, grzybami i serem kozim
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Podczas codziennego gotowania można bazować na ekspresowych w przyrządzeniu daniach, składających...
 Quiche marchewkowy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dania jajeczne nie sprowadzają się wyłącznie do jajecznicy i omletów. Szukacie niebanalnej potraw...
Tarta po chłopsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta na słonoTarta na słono

Kruche ciasto, wyraziste nadzienie i aromatyczna zalewa to główne elementy tej smacznej potrawy, która wywodzi się z kuchni francuskiej. Tarta na słono sprawdzi się jako obiad, ciepła kolacja, lunch, ale też będzie stanowić główny punkt Twojego menu podczas przyjęcia. Wielość przepisów na to smaczne i proste danie oferuje różnorodne połączenia smakowe, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Najpopularniejsza wersja tarty to kruchy lub półkruchy spód pieczony w okrągłej, niskiej foremce o falowanych brzegach. Zazwyczaj najpierw piecze się samo ciasto (warto je wtedy nakłuć widelcem lub obciążyć papierem do pieczenia posypanym np. fasolą, aby zbyt nie wyrosło), a potem zapieka całość raz jeszcze – już razem z nadzieniem. Istnieją też przepisy, w których od razu wkłada się całą tartę do piekarnika. Francuski specjał można również piec bez formy, rozwałkowując ciasto na okrągły kształt i zaginając jego rogi. W ten sposób uformowane ciasto nazywane jest galette. Można też skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, na które wystarczy wyłożyć wybrane składniki i zapiec. Bardzo popularne są tarty warzywne, wśród nich najbardziej znana jest tarta ze szpinakiem, z grzybami (np. z pieczarkami lub kurkami), suszonymi lub świeżymi pomidorami, cukinią, bakłażanem lub szparagami. Do nich dołącza się zazwyczaj różnego rodzaju sery – fetę, mozzarellę, ser kozi, twaróg, parmezan czy rozmaite sery pleśniowe. Starty ser żółty stanowi często część zalewy, która pojawia się w wielu przepisach na wytrawne tarty. Przygotowuje się ją ze śmietany lub jogurtu naturalnego, jajek oraz przypraw w postaci czosnku i suszonych lub świeżych ziół. Tarty na słono są bardzo lubiane przez wegetarian, ale mają również swoje mięsne i rybne wersje. Najczęstszymi mięsnymi dodatkami są kurczak, indyk, kiełbasa, dojrzewająca szynka albo boczek. Wśród ryb króluje łosoś i tuńczyk, ale pojawiają się też propozycje na tarty z wędzonymi rybami, jak np. makrela. Wytrawna tarta świetnie smakuje posypana świeżymi ziołami: natką pietruszki, bazylią, tymiankiem czy kozieradką. Znajdź wśród naszych przepisów swoją ulubioną wersję tego pysznego dania!