Tarta na słono - przepisy na tarty wytrawne: szybkie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tarta na słono

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta na słonoTarta na słono

Kruche ciasto, wyraziste nadzienie i aromatyczna zalewa to główne elementy tej smacznej potrawy, która wywodzi się z kuchni francuskiej. Tarta na słono sprawdzi się jako obiad, ciepła kolacja, lunch, ale też będzie stanowić główny punkt Twojego menu podczas przyjęcia. Wielość przepisów na to smaczne i proste danie oferuje różnorodne połączenia smakowe, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Najpopularniejsza wersja tarty to kruchy lub półkruchy spód pieczony w okrągłej, niskiej foremce o falowanych brzegach. Zazwyczaj najpierw piecze się samo ciasto (warto je wtedy nakłuć widelcem lub obciążyć papierem do pieczenia posypanym np. fasolą, aby zbyt nie wyrosło), a potem zapieka całość raz jeszcze – już razem z nadzieniem. Istnieją też przepisy, w których od razu wkłada się całą tartę do piekarnika. Francuski specjał można również piec bez formy, rozwałkowując ciasto na okrągły kształt i zaginając jego rogi. W ten sposób uformowane ciasto nazywane jest galette. Można też skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, na które wystarczy wyłożyć wybrane składniki i zapiec. Bardzo popularne są tarty warzywne, wśród nich najbardziej znana jest tarta ze szpinakiem, z grzybami (np. z pieczarkami lub kurkami), suszonymi lub świeżymi pomidorami, cukinią, bakłażanem lub szparagami. Do nich dołącza się zazwyczaj różnego rodzaju sery – fetę, mozzarellę, ser kozi, twaróg, parmezan czy rozmaite sery pleśniowe. Starty ser żółty stanowi często część zalewy, która pojawia się w wielu przepisach na wytrawne tarty. Przygotowuje się ją ze śmietany lub jogurtu naturalnego, jajek oraz przypraw w postaci czosnku i suszonych lub świeżych ziół. Tarty na słono są bardzo lubiane przez wegetarian, ale mają również swoje mięsne i rybne wersje. Najczęstszymi mięsnymi dodatkami są kurczak, indyk, kiełbasa, dojrzewająca szynka albo boczek. Wśród ryb króluje łosoś i tuńczyk, ale pojawiają się też propozycje na tarty z wędzonymi rybami, jak np. makrela. Wytrawna tarta świetnie smakuje posypana świeżymi ziołami: natką pietruszki, bazylią, tymiankiem czy kozieradką. Znajdź wśród naszych przepisów swoją ulubioną wersję tego pysznego dania!