Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem
średnie
175 osób zapisało

Składniki
290 gramów
160 gramów
3.5 łyżki
90 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
600 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier puder, jogurt grecki, sól) siekamy nożem i szybko je zagniatamy (można użyć również robota kuchennego). Formujemy kulę i chowamy ją do lodówki na 30 minut. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na połowę. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
Schłodzone ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 32-34 cm i przenosimy ostrożnie na blachę. Zostawiamy ok. 3 cm wolnego ciasta od brzegu, na dalszej jego części ciasno układamy śliwki (rozcięciem do góry). Owoce posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Podważamy wolne brzegi ciasta i zaginamy je do środka formując naturalną „formę” do pieczenia (brzegi można lekko zlepić tak, aby owoce się nie wysypały w czasie pieczenia).
Krok 3
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (w czasie ostatnich 10 minut pieczemy tylko dół). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej