Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
46 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

290 gramów

160 gramów

3.5 łyżki

90 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier puder, jogurt grecki, sól) siekamy nożem i szybko je zagniatamy (można użyć również robota kuchennego). Formujemy kulę i chowamy ją do lodówki na 30 minut. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na połowę. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2

Schłodzone ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 32-34 cm i przenosimy ostrożnie na blachę. Zostawiamy ok. 3 cm wolnego ciasta od brzegu, na dalszej jego części ciasno układamy śliwki (rozcięciem do góry). Owoce posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Podważamy wolne brzegi ciasta i zaginamy je do środka formując naturalną „formę” do pieczenia (brzegi można lekko zlepić tak, aby owoce się nie wysypały w czasie pieczenia).

Krok 3

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (w czasie ostatnich 10 minut pieczemy tylko dół). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapsalon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej