Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką
łatwe
79 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
100 gramów
120 gramów
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę myjemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy papryki na drugą stronę. Będą gotowe, kiedy skórka zacznie się mocno przypalać. Aby obrać paprykę wkładamy ją (po lekkim ostudzeniu) do foliowej torebki (lub szczelnie zawijamy w folię aluminiową). Kiedy warzywa ostygną wyjmujemy je z torebki, zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne.

Krok 2
Z wędzonej makreli zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i dzielimy ją na mniejsze kawałki. Układamy rybę na umytej sałacie, dodajemy pomidorki, dymkę oraz pokrojoną w paski paprykę.

Krok 3
Sos paprykowo-ziołowy wsypujemy do kubeczka i mieszamy z wodą, oliwą, oraz sokiem z cytryny. Polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej