Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

100 gramów

120 gramów

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę myjemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy papryki na drugą stronę. Będą gotowe, kiedy skórka zacznie się mocno przypalać. Aby obrać paprykę wkładamy ją (po lekkim ostudzeniu) do foliowej torebki (lub szczelnie zawijamy w folię aluminiową). Kiedy warzywa ostygną wyjmujemy je z torebki, zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne.

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - Krok 1

Krok 2

Z wędzonej makreli zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i dzielimy ją na mniejsze kawałki. Układamy rybę na umytej sałacie, dodajemy pomidorki, dymkę oraz pokrojoną w paski paprykę.

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - Krok 2

Krok 3

Sos paprykowo-ziołowy wsypujemy do kubeczka i mieszamy z wodą, oliwą, oraz sokiem z cytryny. Polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej