Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

100 gramów

120 gramów

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę myjemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy papryki na drugą stronę. Będą gotowe, kiedy skórka zacznie się mocno przypalać. Aby obrać paprykę wkładamy ją (po lekkim ostudzeniu) do foliowej torebki (lub szczelnie zawijamy w folię aluminiową). Kiedy warzywa ostygną wyjmujemy je z torebki, zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne.

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - Krok 1

Krok 2

Z wędzonej makreli zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i dzielimy ją na mniejsze kawałki. Układamy rybę na umytej sałacie, dodajemy pomidorki, dymkę oraz pokrojoną w paski paprykę.

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - Krok 2

Krok 3

Sos paprykowo-ziołowy wsypujemy do kubeczka i mieszamy z wodą, oliwą, oraz sokiem z cytryny. Polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzoną makrelą i pieczoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej