Składniki
300 gramów
2 sztuki
100 gramów
120 gramów
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę myjemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy papryki na drugą stronę. Będą gotowe, kiedy skórka zacznie się mocno przypalać. Aby obrać paprykę wkładamy ją (po lekkim ostudzeniu) do foliowej torebki (lub szczelnie zawijamy w folię aluminiową). Kiedy warzywa ostygną wyjmujemy je z torebki, zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne.
Krok 2
Z wędzonej makreli zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i dzielimy ją na mniejsze kawałki. Układamy rybę na umytej sałacie, dodajemy pomidorki, dymkę oraz pokrojoną w paski paprykę.
Krok 3
Sos paprykowo-ziołowy wsypujemy do kubeczka i mieszamy z wodą, oliwą, oraz sokiem z cytryny. Polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej