Przepisy na Sałatki z rybą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z rybą

81 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z rybąSałatki z rybą

Ryby stanowią świetny dodatek do wielu sałatek, które podasz na drugie śniadanie lub kolację. Do wyboru masz ryby wędzone, takie jak pstrąg lub makrela oraz marynowane, czyli śledzie i tuńczyk. Możesz także użyć surowej, świeżej ryby, np. łososia, i poddusić go w kremowym sosie. Tak przygotowany będzie doskonale pasował do sałatki z marynowaną dynią, roszponką i czerwoną cebulą. Tę samą rybę, tyle że w wersji wędzonej, wykorzystasz do wielu innych dań. Jej delikatny smak możesz przełamać kwaskowatymi kaparami oraz pikantną rukolą, dodać ugotowany makaron typu penne, a całość polać dressingiem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego i ziarnistej musztardy francuskiej. Z kolei marynowany łosoś najlepiej smakuje z gorzkawą cykorią, awokado i ostrą papryczką chili. Takie połączenie złagodzi dodatek słodkiej kukurydzy konserwowej. Popularną sałatkę Cezar wzbogacisz, dodając do niej pokrojony w nieduże kawałki filet wędzonego pstrąga. Znajdą się w niej także liście rzymskiej lub lodowej sałaty, chrupiące grzanki oraz wędzony ser, np. rolada ustrzycka. Marynowany tuńczyk z puszki sprawdzi się dobrze jako dodatek do sałatki z ugotowanymi na twardo jajkami oraz czarnymi oliwkami. W innej wersji połączysz go z ryżem oraz czerwoną i zieloną papryką, a także pomidorkami koktajlowymi. Taka sałatka nabierze bardziej wyrazistego, pikantnego smaku, jeśli dodasz do niej podsmażane na oliwie plasterki czosnku oraz dressing z drobno posiekaną, świeżą papryczką chili i kolendrą. Nie zapominaj jednak o rybach słodkowodnych, które wędkarze często łowią w polskich jeziorach, czyli np. okoniu. Jego grillowane filety wymieszaj z miksem sałat i pomidorkami koktajlowymi, a całość polej oliwą z oliwek i skrop cytryną. W okresie świątecznym chętnie przygotowuje się sałatki ze śledzi. W wielu z nich rybę miesza się z dużą ilością warzyw i przykrywa delikatnym, kremowym majonezem. W taki sposób przyrządzisz chociażby sałatkę śledziową z ziemniakami i zielonym groszkiem. Zapoznaj się z naszymi przepisami na sałatki z rybą i wypróbuj jak najwięcej pysznych, oryginalnych dań.