Przepisy na Sałatki z rybą
81 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki z rybą
Ryby stanowią świetny dodatek do wielu sałatek, które podasz na drugie śniadanie lub kolację. Do wyboru masz ryby wędzone, takie jak pstrąg lub makrela oraz marynowane, czyli śledzie i tuńczyk. Możesz także użyć surowej, świeżej ryby, np. łososia, i poddusić go w kremowym sosie. Tak przygotowany będzie doskonale pasował do sałatki z marynowaną dynią, roszponką i czerwoną cebulą. Tę samą rybę, tyle że w wersji wędzonej, wykorzystasz do wielu innych dań. Jej delikatny smak możesz przełamać kwaskowatymi kaparami oraz pikantną rukolą, dodać ugotowany makaron typu penne, a całość polać dressingiem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego i ziarnistej musztardy francuskiej. Z kolei marynowany łosoś najlepiej smakuje z gorzkawą cykorią, awokado i ostrą papryczką chili. Takie połączenie złagodzi dodatek słodkiej kukurydzy konserwowej. Popularną sałatkę Cezar wzbogacisz, dodając do niej pokrojony w nieduże kawałki filet wędzonego pstrąga. Znajdą się w niej także liście rzymskiej lub lodowej sałaty, chrupiące grzanki oraz wędzony ser, np. rolada ustrzycka. Marynowany tuńczyk z puszki sprawdzi się dobrze jako dodatek do sałatki z ugotowanymi na twardo jajkami oraz czarnymi oliwkami. W innej wersji połączysz go z ryżem oraz czerwoną i zieloną papryką, a także pomidorkami koktajlowymi. Taka sałatka nabierze bardziej wyrazistego, pikantnego smaku, jeśli dodasz do niej podsmażane na oliwie plasterki czosnku oraz dressing z drobno posiekaną, świeżą papryczką chili i kolendrą. Nie zapominaj jednak o rybach słodkowodnych, które wędkarze często łowią w polskich jeziorach, czyli np. okoniu. Jego grillowane filety wymieszaj z miksem sałat i pomidorkami koktajlowymi, a całość polej oliwą z oliwek i skrop cytryną. W okresie świątecznym chętnie przygotowuje się sałatki ze śledzi. W wielu z nich rybę miesza się z dużą ilością warzyw i przykrywa delikatnym, kremowym majonezem. W taki sposób przyrządzisz chociażby sałatkę śledziową z ziemniakami i zielonym groszkiem. Zapoznaj się z naszymi przepisami na sałatki z rybą i wypróbuj jak najwięcej pysznych, oryginalnych dań.