Sałatka z awokado i łososiem i rukolą i pomidorkami | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

6 plastrów

1 sztuka

0.5 opakowania

6 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z jogurtem, ketchupem, tabasco i sokiem z cytryny.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 1

Krok 2

Dojrzałe awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę wbijając w nią brodę noża i przekręć. Miąższ wyjmij łyżką stołową, a następnie pokrój w cienki plastry.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 2

Krok 3

Łososia pokrój w paski, pomidorki na połówki.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki połącz ze sobą, wymieszaj delikatnie i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem. Podawaj z grillowaną bagietką.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Inez Kubicka - Zaczkowska

    Inez Kubicka - Zaczkowska , 11.01.2020

    zrobiłam bez tabasco, bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ZUPW BARMAN

    ZUPW BARMAN , 02.10.2016

    ja dałem tego sosu tylko troszkę bo ten sos strasznie zamula ta sałatkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 27.03.2015

    Wypróbowałam przepis. Ten sos wszystko psuje! Jest po pierwsze za "ciężki", całkowicie zabija smak łososia i rukoli - czuć tylko sos. Dla mnie sałatka nie nadawała się do zjedzenia i cała poszła do kosza :/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i awokadoSałatka z rukolą i awokado

Jeśli szukasz smacznej propozycji na sałatkę, koniecznie wybierz tę, którą przygotowuje się z rukoli, łososia i awokado. Pierwszy z wymienionych składników charakteryzuje się delikatnym orzechowym posmakiem, który nada wyrazistości kawałkom owocu. Wybierz łososia wędzonego w plasterkach, którego mięso jest wyjątkowo delikatne. Słodyczy opisywanemu daniu nadadzą dobrze dojrzałe pomidorki koktajlowe. Aby nadać potrawie wyrazistości, przygotuj do niej pikantny sos. Wystarczy, że połączysz ketchup z sosem tabasco, sokiem z cytryny i odpowiednią mieszanką suszonych ziół, wśród których powinien znaleźć się koperek. Jako dodatek do gotowego dania świetnie sprawdzą się minigrzanki, przygotowane z dowolnego rodzaju pieczywa lub kromki świeżej chrupiącej bagietki, które możesz zapiec w piekarniku, po wcześniejszym posypaniu grubo startym serem żółtym. Taka sałatka sprawdzi się na drugie śniadanie lub wczesną kolację. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się z nami swoją opinią o tym daniu. Życzymy smacznego.