Sałatka z awokado i łososiem i rukolą i pomidorkami | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1092 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

6 plastrów

1 sztuka

0.5 opakowania

6 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z jogurtem, ketchupem, tabasco i sokiem z cytryny.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 1

Krok 2

Dojrzałe awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę wbijając w nią brodę noża i przekręć. Miąższ wyjmij łyżką stołową, a następnie pokrój w cienki plastry.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 2

Krok 3

Łososia pokrój w paski, pomidorki na połówki.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki połącz ze sobą, wymieszaj delikatnie i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem. Podawaj z grillowaną bagietką.

Sałatka z rukolą i awokado - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Inez Kubicka - Zaczkowska

    Inez Kubicka - Zaczkowska , 11.01.2020

    zrobiłam bez tabasco, bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ZUPW BARMAN

    ZUPW BARMAN , 02.10.2016

    ja dałem tego sosu tylko troszkę bo ten sos strasznie zamula ta sałatkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 27.03.2015

    Wypróbowałam przepis. Ten sos wszystko psuje! Jest po pierwsze za "ciężki", całkowicie zabija smak łososia i rukoli - czuć tylko sos. Dla mnie sałatka nie nadawała się do zjedzenia i cała poszła do kosza :/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i awokadoSałatka z rukolą i awokado

Jeśli szukasz smacznej propozycji na sałatkę, koniecznie wybierz tę, którą przygotowuje się z rukoli, łososia i awokado. Pierwszy z wymienionych składników charakteryzuje się delikatnym orzechowym posmakiem, który nada wyrazistości kawałkom owocu. Wybierz łososia wędzonego w plasterkach, którego mięso jest wyjątkowo delikatne. Słodyczy opisywanemu daniu nadadzą dobrze dojrzałe pomidorki koktajlowe. Aby nadać potrawie wyrazistości, przygotuj do niej pikantny sos. Wystarczy, że połączysz ketchup z sosem tabasco, sokiem z cytryny i odpowiednią mieszanką suszonych ziół, wśród których powinien znaleźć się koperek. Jako dodatek do gotowego dania świetnie sprawdzą się minigrzanki, przygotowane z dowolnego rodzaju pieczywa lub kromki świeżej chrupiącej bagietki, które możesz zapiec w piekarniku, po wcześniejszym posypaniu grubo startym serem żółtym. Taka sałatka sprawdzi się na drugie śniadanie lub wczesną kolację. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się z nami swoją opinią o tym daniu. Życzymy smacznego.