Sałatka TexMex

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

50 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

15 dekagramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę odsącz, papryki jalapeno pokrój w małe kawałki, pomidory w ćwiartki i ser w paski.

Sałatka TexMex - Krok 1

Krok 2

Awokado przetnij wzdłuż na pół, rozdziel. Następnie za pomocą noża usuń pestkę. Obierz i pokrój w kostkę awokado.

Sałatka TexMex - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną, guacamole i sokiem z cytryny.

Sałatka TexMex - Krok 3

Krok 4

Zmieszaj wszystkie składniki sałatki. Przed podaniem wstaw na 1 godzinę do lodówki.

Sałatka TexMex - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka TexMex - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka TexMex - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka TexMex - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka TexMex - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka TexMex - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka TexMex - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka TexMex - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka TexMexSałatka TexMex

Kuchnia TexMex to połączenie wpływów kuchni wywodzących się pogranicza Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Tereny te łączyła trakcja kolejowa, dzięki której utrwaliło się wiele powiązań ekonomicznych i kulturowych. Do znanych dań Tex-Mex należą m.in. chili con carne, tacos i burritos. Królową tych dań jest czerwona fasola, która pojawia się często w ostrych sosach. Inspirowana tą kuchnią jest również sałatka teksańsko-meksykańska, na którą składają się oczywiście czerwona fasola, ostra papryka jalapeno, ser żółty i sos guacamole. Ten meksykański sos można kupić gotowy lub przyrządzić go samemu z awokado, czerwonej cebuli, pomidorów, soku z limonki i sporej ilości chili. Sałatkę TexMex podawać możesz na imprezach okolicznościowych, dla znajomych i rodziny. Fuzja amerykańskich smaków jest smaczna i ciekawa, przypadnie do gustu każdemu, kto chce poznawać nieznaną kuchnię.