Przepisy z fasoli

163 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (163)

Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

229

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstaw...
Sałatka meksykańska
ratingratingratingratingrating

157

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego M...
Kurczak po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

155

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak po meksykańsku to charakterne, jednogarnkowe danie, szybkie i proste w przyrządzeniu. War...
Burrito z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Burrito z mięsem mielonym to pszeniczna tortilla, w którą zawija się ostry farsz. Wariantów tego...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Pikantna sałatka meksykańska z ryżem
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lubisz kurczaka na ostro, czerwoną fasolę i kukurydzę? Jeśli tak, pikantna sałatka meksykańska z...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Historii o wynalezieniu fasolki po bretońsku powstało wiele i trudno ocenić, która z nich jest na...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zapiekany kurczak w musztardzie
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Chili con carne w pomidorach
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chilli con carne – czyli mielone lub posiekane mięso, zazwyczaj wołowe, uduszone w pomidorowym so...
Zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Fasola znana jest w gastronomii od dawna, a bardzo często serwowana jest w kuchni meksykańskiej j...
Zapiekanka meksykańska
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością b...
Sałatka z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z czerwoną fasolą to kolorowy mix. Dlaczego? Poprzez wyjątkowe połączenie składników pows...
Chili Con Carne
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chili Con Carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków...
Meksykańskie naleśniki z warzywami
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dziś przedstawiamy przepis na naleśniki po meksykańsku, bo kto powiedział, że naleśniki trzeba zj...
Meksykańskie nachos z chilli con carne
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Impreza z przyjaciółmi? Koniecznie przygotuj wyjątkową przekąskę na wieczór! Nachos z chilli con...
Pikantne burrito z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Dziki Zachód. Kaktusy. Saloon i ... burrito z kurczakiem. Czujecie ten klimat? Jeżeli tak, już te...
Jajka flamenco
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...
Karkówka z fasolką
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Duża biała fasola typu Jaś to ostatnio nieco zapomniany składnik. Dziś częściej używana jest faso...
Meksykańskie naleśniki na ostro
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki na ostro to propozycja dla miłośników nieco bardziej wyrazistej kuchni. Inspiracją jest...
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Garść fasolki szparagowej oraz kilka świeżych pomidorów mogą stać się bazą do przygotowania smacz...
Pizza góralska
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zielona zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tego przepisu, pomimo swojej prostoty, wyróżnia się wyjątkowo delikatnym smakiem, który...
Szybka fasola po bretońsku
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szybka fasola po bretońsku to świetna alternatywa dla klasycznego wariantu tego dania (wymagające...

Ciekawostki i porady

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - FasolaFasola

Fasola niejedno ma imię. Czerwona odmiana jest jednym z podstawowych składników kuchni meksykańskiej. Chili con carne i burrito nie smakowałyby bez niej tak dobrze. Białą fasolę doskonale znają kucharze, którzy z tradycyjną, polską kuchnią są za pan brat. Gorąca zupa fasolowa posmakowała już niejednemu zmarzluchowi. Z kolei fasolka szparagowa podobno najlepiej smakuje w letnie popołudnia wraz z masłem i bułką tartą. Pomyśleć, że to zaledwie kilka z niezliczonych sposobów na przygotowanie fasoli!

Dla kogo?

W kuchni z pewnością nie będzie nudno. Ogromna liczba różnokolorowych odmian fasoli w najrozmaitszych rozmiarach zadowoli każdego, kto chce poszerzać swój repertuar kulinarny. Kolejne smakowite pozycje czekają! Fasola to ważny składnik potraw jednogarnkowych, które są wybawieniem dla osób, które cenią oszczędność czasu. Wystarczy duży garnek, by przygotować obiad dla całej rodziny nawet na kilka dni.

Na jaką okazję?

Fasolę włączajcie do przepisów na sałatki (np. makaronowe), naleśniki, zapiekanki i zupy. Dzięki temu stworzycie jadłospis odpowiedni na każdą porę dnia i okoliczność. Fasolowe brownie i babeczki to niebanalna propozycja na proszony podwieczorek. Kanapki z pastą fasolową odmienią oblicze drugich śniadań zabieranych do pracy lub szkoły. Słynne śniadanie angielskie musi zawierać porcję fasolki, więc weźcie to pod uwagę w weekend, gdy wreszcie jest więcej czasu na przygotowanie wyjątkowego, porannego posiłku dla bliskich.

Czy wiesz, że?

Z mielonych ziaren fasoli można otrzymać… mąkę. Do tego rodzaju produkcji nadaje się, chociażby popularna biała fasola. Gotowa mąka jest neutralna w smaku, nie wpływa więc pod tym względem na efekty kulinarnych starań. Nadaje się do wypieku chleba, ciast oraz pizzy.

Dla urozmaicenia:

Dla wzmocnienia wrażeń estetycznych i smakowych warto spróbować czarnej fasoli. Jest lubiana w kuchni meksykańskiej, w której wykorzystuje się ją do zup i potrawek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć ją z ryżem, dowolnym mięsem i warzywami.