Przepisy z fasoli
170 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (170) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Fasola
Fasola niejedno ma imię. Czerwona odmiana jest jednym z podstawowych składników kuchni meksykańskiej. Chili con carne i burrito nie smakowałyby bez niej tak dobrze. Białą fasolę doskonale znają kucharze, którzy z tradycyjną, polską kuchnią są za pan brat. Gorąca zupa fasolowa posmakowała już niejednemu zmarzluchowi. Z kolei fasolka szparagowa podobno najlepiej smakuje w letnie popołudnia wraz z masłem i bułką tartą. Pomyśleć, że to zaledwie kilka z niezliczonych sposobów na przygotowanie fasoli!
Dla kogo?
W kuchni z pewnością nie będzie nudno. Ogromna liczba różnokolorowych odmian fasoli w najrozmaitszych rozmiarach zadowoli każdego, kto chce poszerzać swój repertuar kulinarny. Kolejne smakowite pozycje czekają! Fasola to ważny składnik potraw jednogarnkowych, które są wybawieniem dla osób, które cenią oszczędność czasu. Wystarczy duży garnek, by przygotować obiad dla całej rodziny nawet na kilka dni.
Na jaką okazję?
Fasolę włączajcie do przepisów na sałatki (np. makaronowe), naleśniki, zapiekanki i zupy. Dzięki temu stworzycie jadłospis odpowiedni na każdą porę dnia i okoliczność. Fasolowe brownie i babeczki to niebanalna propozycja na proszony podwieczorek. Kanapki z pastą fasolową odmienią oblicze drugich śniadań zabieranych do pracy lub szkoły. Słynne śniadanie angielskie musi zawierać porcję fasolki, więc weźcie to pod uwagę w weekend, gdy wreszcie jest więcej czasu na przygotowanie wyjątkowego, porannego posiłku dla bliskich.
Czy wiesz, że?
Z mielonych ziaren fasoli można otrzymać… mąkę. Do tego rodzaju produkcji nadaje się, chociażby popularna biała fasola. Gotowa mąka jest neutralna w smaku, nie wpływa więc pod tym względem na efekty kulinarnych starań. Nadaje się do wypieku chleba, ciast oraz pizzy.
Dla urozmaicenia:
Dla wzmocnienia wrażeń estetycznych i smakowych warto spróbować czarnej fasoli. Jest lubiana w kuchni meksykańskiej, w której wykorzystuje się ją do zup i potrawek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć ją z ryżem, dowolnym mięsem i warzywami.