Dania i potrawy z fasoli | Przepisy.pl pixel

Przepisy z fasoli

170 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (170)

Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

299

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
ratingratingratingratingrating

267

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstaw...
Sałatka meksykańska
ratingratingratingratingrating

206

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego M...
Kurczak po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

311

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak po meksykańsku to jednogarnkowe danie, szybkie i proste w przyrządzeniu. Warto od czasu d...
Burrito z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjne burrito z mięsem mielonym to pszeniczna tortilla, w którą zawija się ostry farsz. Wari...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Pikantna sałatka meksykańska z ryżem
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lubisz kurczaka na ostro, czerwoną fasolę i kukurydzę? Jeśli tak, pikantna sałatka meksykańska z...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

118

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Teorii na temat wynalezienia fasolki po bretońsku powstało wiele i współcześnie trudno ocenić, kt...
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, a Ty szukasz rozgrzewającego dania, które umili Ci ten ponury dz...
Zapiekany kurczak w musztardzie
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi...
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje n...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prawdopodobnie każdy szef kuchni, gotujący dla swojej rodziny, posiada własny sposób na podejście...
Chili con carne w pomidorach
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chili con carne – czyli mielone lub posiekane mięso, zazwyczaj wołowe, uduszone w pomidorowym sos...
Zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Fasola znana jest w gastronomii od dawna i bardzo często serwujemy ją w kuchni meksykańskiej jako...
Zapiekanka meksykańska
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przygotować pyszny, pełen koloru obiad dla większej liczby osób? Ten przepis z pewnością b...
Sałatka z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z czerwoną fasolą to kolorowy mix. Dlaczego? Poprzez wyjątkowe połączenie składników pows...
Chili Con Carne
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chili con carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków...
Meksykańskie burittos
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następie dodaj mięso mielone. Ca...
Meksykańskie naleśniki z warzywami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dziś przedstawiamy przepis na naleśniki po meksykańsku, bo kto powiedział, że naleśniki trzeba zj...
Meksykańskie nachos z chilli con carne
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mielone mięso w towarzystwie aromatycznych przypraw i warzyw – cebuli, czerwonej fasoli, pomidoró...
Pikantne burrito z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Dziki Zachód. Kaktusy. Saloon i ... burrito z kurczakiem. Czujecie ten klimat? Jeżeli tak, już te...
Jajka flamenco
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...
Karkówka z fasolką
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Duża biała fasola typu Jaś to ostatnio nieco zapomniany składnik. Dziś częściej używana jest faso...
Meksykańskie naleśniki na ostro
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki na ostro to propozycja dla miłośników nieco bardziej wyrazistej kuchni. Inspiracją jest...
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Garść fasolki szparagowej oraz kilka świeżych pomidorów mogą stać się bazą do przygotowania smacz...
Fasolka w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasolkę umyj, poodcinaj jej końce i przekrój na połowę. Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 mi...
Pizza góralska
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Choć pizza kojarzy się ze słoneczną Italią, popularność tego placka z dodatkami sprawiła, że pows...
Zielona zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cebule, czosnek i ostrą paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie w dużym garnku. Marchew, seler...
Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tego przepisu, pomimo swojej prostoty, wyróżnia się wyjątkowo delikatnym smakiem, który...
Szybka fasola po bretońsku
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szybka fasola po bretońsku to świetna alternatywa dla klasycznego wariantu tego dania (wymagające...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - FasolaFasola

Fasola niejedno ma imię. Czerwona odmiana jest jednym z podstawowych składników kuchni meksykańskiej. Chili con carne i burrito nie smakowałyby bez niej tak dobrze. Białą fasolę doskonale znają kucharze, którzy z tradycyjną, polską kuchnią są za pan brat. Gorąca zupa fasolowa posmakowała już niejednemu zmarzluchowi. Z kolei fasolka szparagowa podobno najlepiej smakuje w letnie popołudnia wraz z masłem i bułką tartą. Pomyśleć, że to zaledwie kilka z niezliczonych sposobów na przygotowanie fasoli!

Dla kogo?

W kuchni z pewnością nie będzie nudno. Ogromna liczba różnokolorowych odmian fasoli w najrozmaitszych rozmiarach zadowoli każdego, kto chce poszerzać swój repertuar kulinarny. Kolejne smakowite pozycje czekają! Fasola to ważny składnik potraw jednogarnkowych, które są wybawieniem dla osób, które cenią oszczędność czasu. Wystarczy duży garnek, by przygotować obiad dla całej rodziny nawet na kilka dni.

Na jaką okazję?

Fasolę włączajcie do przepisów na sałatki (np. makaronowe), naleśniki, zapiekanki i zupy. Dzięki temu stworzycie jadłospis odpowiedni na każdą porę dnia i okoliczność. Fasolowe brownie i babeczki to niebanalna propozycja na proszony podwieczorek. Kanapki z pastą fasolową odmienią oblicze drugich śniadań zabieranych do pracy lub szkoły. Słynne śniadanie angielskie musi zawierać porcję fasolki, więc weźcie to pod uwagę w weekend, gdy wreszcie jest więcej czasu na przygotowanie wyjątkowego, porannego posiłku dla bliskich.

Czy wiesz, że?

Z mielonych ziaren fasoli można otrzymać… mąkę. Do tego rodzaju produkcji nadaje się, chociażby popularna biała fasola. Gotowa mąka jest neutralna w smaku, nie wpływa więc pod tym względem na efekty kulinarnych starań. Nadaje się do wypieku chleba, ciast oraz pizzy.

Dla urozmaicenia:

Dla wzmocnienia wrażeń estetycznych i smakowych warto spróbować czarnej fasoli. Jest lubiana w kuchni meksykańskiej, w której wykorzystuje się ją do zup i potrawek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć ją z ryżem, dowolnym mięsem i warzywami.