Przepisy z fasoli
170 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Fasola
Fasola niejedno ma imię. Czerwona odmiana jest jednym z podstawowych składników kuchni meksykańskiej. Chili con carne i burrito nie smakowałyby bez niej tak dobrze. Białą fasolę doskonale znają kucharze, którzy z tradycyjną, polską kuchnią są za pan brat. Gorąca zupa fasolowa posmakowała już niejednemu zmarzluchowi. Z kolei fasolka szparagowa podobno najlepiej smakuje w letnie popołudnia wraz z masłem i bułką tartą. Pomyśleć, że to zaledwie kilka z niezliczonych sposobów na przygotowanie fasoli!
Dla kogo?
W kuchni z pewnością nie będzie nudno. Ogromna liczba różnokolorowych odmian fasoli w najrozmaitszych rozmiarach zadowoli każdego, kto chce poszerzać swój repertuar kulinarny. Kolejne smakowite pozycje czekają! Fasola to ważny składnik potraw jednogarnkowych, które są wybawieniem dla osób, które cenią oszczędność czasu. Wystarczy duży garnek, by przygotować obiad dla całej rodziny nawet na kilka dni.
Na jaką okazję?
Fasolę włączajcie do przepisów na sałatki (np. makaronowe), naleśniki, zapiekanki i zupy. Dzięki temu stworzycie jadłospis odpowiedni na każdą porę dnia i okoliczność. Fasolowe brownie i babeczki to niebanalna propozycja na proszony podwieczorek. Kanapki z pastą fasolową odmienią oblicze drugich śniadań zabieranych do pracy lub szkoły. Słynne śniadanie angielskie musi zawierać porcję fasolki, więc weźcie to pod uwagę w weekend, gdy wreszcie jest więcej czasu na przygotowanie wyjątkowego, porannego posiłku dla bliskich.
Czy wiesz, że?
Z mielonych ziaren fasoli można otrzymać… mąkę. Do tego rodzaju produkcji nadaje się, chociażby popularna biała fasola. Gotowa mąka jest neutralna w smaku, nie wpływa więc pod tym względem na efekty kulinarnych starań. Nadaje się do wypieku chleba, ciast oraz pizzy.
Dla urozmaicenia:
Dla wzmocnienia wrażeń estetycznych i smakowych warto spróbować czarnej fasoli. Jest lubiana w kuchni meksykańskiej, w której wykorzystuje się ją do zup i potrawek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć ją z ryżem, dowolnym mięsem i warzywami.



