Burrito z kurczakiem - przepis domowy, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Pikantne burrito z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

1064 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

610 osób wydrukowało

Pobierz pdf

943 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

100 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka oczyść z błonek, opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

Pikantne burrito z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój w cienkie paseczki i zamarynuj w słodkiej papryce, świeżo mielonym pieprzu i oleju. Gotowego kurczaka podsmaż na patelni na rumiany kolor.

Pikantne burrito z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski, a papryczkę chili posiekaj. Dodaj czarną fasolę i podsmaż je razem z mięsem.

Pikantne burrito z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Chili con carne Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku.

Pikantne burrito z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Pikantne burrito z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz, posyp serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.

Pikantne burrito z kurczakiem - Krok 6
44

Opinie o przepisie

  • Teresa Kryczka

    Teresa Kryczka , 20.01.2015

    Zupa meksykańska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Mroczkowska

    Malwina Mroczkowska , 18.01.2015

    Pyszne ! polecam dodać również ogórka konserwowego i kukurydze ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Waleski

    Robert Waleski , 18.01.2015

    Lekeres, pychtka i kufelek broearka:p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zakrzewicz

    Tomasz Zakrzewicz , 18.01.2015

    Na ostro to lubie ale..:-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Remigiusz Nowak

    Remigiusz Nowak , 17.01.2015

    ,ale co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Mikrut

    Marek Mikrut , 17.01.2015

    synek już nie wytrzymam zrób swoje zdjęcie na wadze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Krukowska-Milczarek

    Nina Krukowska-Milczarek , 17.01.2015

    NIE LUBIĘ POTRAW PIKANTNYCH, TYLKO TEGUILA...... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Hoszowska

    Małgorzata Hoszowska , 17.01.2015

    Lubię burrito na ostro, niebo w .......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viölent Vince

    Viölent Vince , 17.01.2015

    quesadillas - boska rzecz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smuga

    Joanna Smuga , 17.01.2015

    polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smuga

    Joanna Smuga , 17.01.2015

    zdrowiej !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Puch

    Wiesław Puch , 17.01.2015

    a ja zrobie dzisiaj stare ale jare golabki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smuga

    Joanna Smuga , 17.01.2015

    Ania!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kakietek

    Marek Kakietek , 17.01.2015

    Me gusta mucho la carne de res con frijolitas en salsa verde. Esto es de Mexico...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smuga

    Joanna Smuga , 17.01.2015

    Z BETONIARY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smuga

    Joanna Smuga , 17.01.2015

    OCZYWIŚCIE-TO NIE MEKSYK . BARDZIEJ POD CHINY ZBETONIARY.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smuga

    Joanna Smuga , 17.01.2015

    Dziewczęta ! Piersi kurczaka podzielone w trzy paskI ,przyprawione przyprawą do kurczaka, lub zwykłą wegetą,, podsmażyc, poddusić, zalać lekko wodą. Znowu podsmażyć.Podsypać curry, wlać pół puszki mleka kokosowego, pół buteleczki (ok. 0,20 l) sosu chili, ząbek czosnku drobniutko pokrojony, czubriszka (2,3 szcypty) lub lubczyk, odrobina sosu sojowego ciemnego. Szybko, smacznie jak nie wiem co. W między czasie worek ,dwa ryżu ugotować.Suróweczkę czas też jest zrobić. I W 20 MINUT OBIAD GOTOWY ! Moje Boysy zawsze zachwycone i dziękują,że "tak, napracowałam się".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Adamczyk

    Kasia Adamczyk , 17.01.2015

    Sombrero !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Cieslak

    Wanda Cieslak , 17.01.2015

    musi być super smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Wilkosz

    Robert Wilkosz , 17.01.2015

    Czuszka+ piwo + gaśnica gratis... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kazimierczuk

    Elzbieta Kazimierczuk , 17.01.2015

    Wyglada ,smakowicie,,,ale co dalej,,,ponoc ostre to wiadomo,,,ha,ha,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Durawa

    Halina Durawa , 17.01.2015

    Ty Aniu tak na "ostro".... A co z wulkanem ? Grzeje ? Dymi ? Pozdrawiamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Piejko

    Elżbieta Piejko , 17.01.2015

    Piecze dwa razy: przy jedzeniu i ....... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Tołkaczew

    Tomasz Tołkaczew , 17.01.2015

    Tequila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Piwnik

    Marcin Piwnik , 17.01.2015

    Nalesniki po meksykansku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Stępień

    Edward Stępień , 17.01.2015

    tekila

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Rachański

    Jan Rachański , 17.01.2015

    super i naturlne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bis

    Anna Bis , 17.01.2015

    Wiktor, jedno pytanko. Ta wędzona papryka, gdzie jest do kupienia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gołębiowski

    Wiktor Gołębiowski , 17.01.2015

    Gotować na wolnym ogniu!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bis

    Anna Bis , 17.01.2015

    Zapamiętam :) Jak tylko będę mogła już chodzić od razu robię grochóweczkę :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne burrito z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne burrito z kurczakiemPikantne burrito z kurczakiem

Dziki Zachód. Kaktusy. Saloon i ... burrito z kurczakiem. Czujecie ten klimat? Jeżeli tak, już teraz możecie odtworzyć go we własnym domu.

Dla kogo?

Przepisem na burrito z kurczakiem zainteresują się osoby przepadające za kuchnią meksykańską. Sięgną po niego też ci, którzy nie wyobrażają sobie potraw bez ostrości i przypraw.

Na jaką okazję?

Burrito z kurczakiem świetnie pasuje nie tylko na obiad, ale też na kolację. Można przyrządzać je zarówno na co dzień, jak i od święta. Dlaczego? Bo jest pyszne, oryginalne i na długo zaspokaja głód.

Czy wiesz, że?

Bardzo ważnym elementem w przypadku przepisu na burrito z kurczakiem jest tortilla. To rodzaj okrągłego placka o średnicy od 6 do nawet 30 cm. Robi się go z mąki kukurydzianej lub pszennej.

Dla urozmaicenia

Już wiesz, jak zrobić burrito z kurczakiem, ale pamiętaj, że kurczaka w przepisie na burrito można bez problemu zastąpić innym nadzieniem: wołowiną, wieprzowiną, indykiem. Niech zdecydują kubki smakowe! Warto mieć też w zanadrzu salsę pomidorową. Z nią burrito smakuje tak, że palce lizać!