Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

216

2210 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3022 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 puszka

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 1

Krok 2

Po chwili smażenia dodaj mielony kumin oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze 3-4 minuty.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą. Zalej podsmażone składniki płynem i zagotuj.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 3

Krok 4

Kukurydzę i fasolkę odcedź. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj wszystkie warzywa do zupy.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 4

Krok 5

Zupę gotuj około 15-20 minut. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i podawaj.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 5
15

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Bednarczyk

    Katarzyna Bednarczyk , 27.01.2019

    Robiłam bez fixu za to dodałam więcej przecieru , ogórków i świeża paprykę plus kiełbaskę i przyprawy. Nastęnym razem zrobię na wędzonce i myślę że też będzie ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Leszek

    Leszek Leszek , 11.08.2018

    i dodalismy po prostu wiecej przecieru oraz metke bylo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Leszek

    Leszek Leszek , 11.08.2018

    my zrobilismy bez fix a bylo bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Lukaszewska

    Anna Lukaszewska , 29.07.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 21.02.2018

    naprawdę pyszne! dodałam tak jak wyżej boczek i kiełbaskę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 13.02.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redmi Skan

    Redmi Skan , 13.02.2018

    super przepis i pyszna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk , 30.03.2017

    Ja dałam mięso mielone super pomysł na imprezkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kowalska

    Alicja Kowalska , 31.12.2016

    W skladnikach jest przecier a w przepisie koncentrat. Co dodac lepiej?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kurosad

    Teresa Kurosad , 24.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia kesicka

    sylwia kesicka , 20.11.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Stacherska

    Alicja Stacherska , 13.04.2016

    bardzo smaczna ja też dodałam boczku i drugiego dania nie było mowy by ktoś chciał zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbarzyńca Games

    Barbarzyńca Games , 11.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gubała

    Andrzej Gubała , 04.02.2016

    dodaliśmy wędzony boczek i kielbaske. Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sulejman Kiedrowski

    Sulejman Kiedrowski , 14.01.2016

    Pycha. Nabiera dodatkowego charakteru z dodatkowa łyżką przecieru.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką

Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstawą najczęściej jest czerwona fasola, chili i pomidory. Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką to wyśmienity pomysł na kolorowy rozgrzewający obiad dla 4 osób, który wyczarujesz w pół godziny. Ani się obejrzysz, a wraz z bliskimi będziecie siadać do stołu i zachwycać się tym bogatym składem zupy meksykańskiej.

Dla kogo? Jeżeli lubisz mocno pomidorowy smak, możesz dodać do meksykańskiej zupy jeszcze jedną łyżkę przecieru. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie.

Na jaką okazję? Taka potrawa to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację w rodzinnym gronie. O przepisie na zupę meksykańską z papryką pamiętaj w chłodniejsze dni, a jeszcze bardziej docenisz jej rozgrzewające właściwości. Kolor dania będzie pożądanym kontrastem dla szarugi za oknem.

Czy wiesz, że? Do przygotowania zupy meksykańskiej użyj filtrowanej wody, co dodatkowo wzbogaci walory smakowe warzyw i przypraw. Podczas smażenia czosnku, cebuli, kuminu i koncentratu pamiętaj, aby składniki często mieszać – w ten sposób unikniesz przypalenia. Jeżeli twoje oczy łzawią podczas krojenia cebuli, wystarczy, że otworzysz lekko usta i problem wylewanych łez zniknie. Pamiętaj, że świeże zioła do zupy meksykańskiej z papryką zawsze należy dodawać na końcu, aby nie straciły koloru i aromatu.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę meksykańską będzie kompletny, gdy podasz ją z chrupiącymi nachosami, przygotowanymi z tortilli.