Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
łatwe
6523 osoby zapisały
Składniki
1 puszka
5 sztuk
4 sztuki
1 puszka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj mielony kumin oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze 3-4 minuty.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z wodą. Zalej podsmażone składniki płynem i zagotuj.
Krok 4
Kukurydzę i fasolkę odcedź. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj wszystkie warzywa do zupy.
Krok 5
Zupę gotuj około 15-20 minut. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstawą najczęściej jest czerwona fasola, chili i pomidory. Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką to wyśmienity pomysł na kolorowy rozgrzewający obiad dla 4 osób, który wyczarujesz w pół godziny. Ani się obejrzysz, a wraz z bliskimi będziecie siadać do stołu i zachwycać się tym bogatym składem zupy meksykańskiej.
Dla kogo? Jeżeli lubisz mocno pomidorowy smak, możesz dodać do meksykańskiej zupy jeszcze jedną łyżkę przecieru. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie.
Na jaką okazję? Taka potrawa to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację w rodzinnym gronie. O przepisie na zupę meksykańską z papryką pamiętaj w chłodniejsze dni, a jeszcze bardziej docenisz jej rozgrzewające właściwości. Kolor dania będzie pożądanym kontrastem dla szarugi za oknem.
Czy wiesz, że? Do przygotowania zupy meksykańskiej użyj filtrowanej wody, co dodatkowo wzbogaci walory smakowe warzyw i przypraw. Podczas smażenia czosnku, cebuli, kuminu i koncentratu pamiętaj, aby składniki często mieszać – w ten sposób unikniesz przypalenia. Jeżeli twoje oczy łzawią podczas krojenia cebuli, wystarczy, że otworzysz lekko usta i problem wylewanych łez zniknie. Pamiętaj, że świeże zioła do zupy meksykańskiej z papryką zawsze należy dodawać na końcu, aby nie straciły koloru i aromatu.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę meksykańską będzie kompletny, gdy podasz ją z chrupiącymi nachosami, przygotowanymi z tortilli.