Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

209

2166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2954 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 słoik

5 sztuk

4 sztuki

1 słoik

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 1

Krok 2

Po chwili smażenia dodaj mielony kumin oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze 3-4 minuty.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą. Zalej podsmażone składniki płynem i zagotuj.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 3

Krok 4

Kukurydzę i fasolkę odcedź. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj wszystkie warzywa do zupy.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 4

Krok 5

Zupę gotuj około 15-20 minut. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i podawaj.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 5
15

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Bednarczyk

    Katarzyna Bednarczyk, 27.01.2019

    Robiłam bez fixu za to dodałam więcej przecieru , ogórków i świeża paprykę plus kiełbaskę i przyprawy. Nastęnym razem zrobię na wędzonce i myślę że też będzie ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Leszek

    Leszek Leszek, 11.08.2018

    i dodalismy po prostu wiecej przecieru oraz metke bylo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Leszek

    Leszek Leszek, 11.08.2018

    my zrobilismy bez fix a bylo bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Lukaszewska

    Anna Lukaszewska, 29.07.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo, 21.02.2018

    naprawdę pyszne! dodałam tak jak wyżej boczek i kiełbaskę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy, 13.02.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redmi Skan

    Redmi Skan, 13.02.2018

    super przepis i pyszna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk, 30.03.2017

    Ja dałam mięso mielone super pomysł na imprezkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kowalska

    Alicja Kowalska, 31.12.2016

    W skladnikach jest przecier a w przepisie koncentrat. Co dodac lepiej?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kurosad

    Teresa Kurosad, 24.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia kesicka

    sylwia kesicka , 20.11.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Stacherska

    Alicja Stacherska, 13.04.2016

    bardzo smaczna ja też dodałam boczku i drugiego dania nie było mowy by ktoś chciał zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbarzyńca Games

    Barbarzyńca Games, 11.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gubała

    Andrzej Gubała, 04.02.2016

    dodaliśmy wędzony boczek i kielbaske. Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sulejman Kiedrowski

    Sulejman Kiedrowski, 14.01.2016

    Pycha. Nabiera dodatkowego charakteru z dodatkowa łyżką przecieru.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką

Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstawą najczęściej jest czerwona fasola, chilli i pomidory. Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką to wyśmienity pomysł na kolorowy rozgrzewający obiad dla 4 osób, który wyczarujesz w pół godziny. Do jej przygotowania użyj filtrowanej wody, co dodatkowo wzbogaci walory smakowe warzyw i przypraw. Podczas smażenia czosnku, cebuli, kuminu i koncentratu pamiętaj, aby składniki często mieszać, aby uniknąć przypaleń. Jeżeli twoje oczy łzawią podczas krojenia cebuli, wystarczy, że otworzysz wtedy lekko usta i problem wylewanych łez zniknie. Jeżeli lubisz mocno pomidorowy smak możesz dodać jeszcze jedną łyżkę przecieru. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie. Fix chili con carne Knorra to mieszanka, która idealnie współgra z aromatem kolendry i kuminu. Pamiętaj, że świeże zioła zawsze dodajemy na końcu, aby nie straciły koloru i aromatu. Taka zupa to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację w rodzinnym gronie. Smacznego!