Zupa meksykańska z papryką i ogórkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

280

heart
2722 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3685 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8023 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 puszka

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 1

Krok 2

Po chwili smażenia dodaj mielony kumin oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze 3-4 minuty.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą. Zalej podsmażone składniki płynem i zagotuj.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 3

Krok 4

Kukurydzę i fasolkę odcedź. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj wszystkie warzywa do zupy.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 4

Krok 5

Zupę gotuj około 15-20 minut. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i podawaj.

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 08.04.2023

    Wybróbowałam - pyszna :) mąż też zachwycony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Bednarczyk

    Katarzyna Bednarczyk , 27.01.2019

    Robiłam bez fixu za to dodałam więcej przecieru , ogórków i świeża paprykę plus kiełbaskę i przyprawy. Nastęnym razem zrobię na wędzonce i myślę że też będzie ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Leszek

    Leszek Leszek , 11.08.2018

    i dodalismy po prostu wiecej przecieru oraz metke bylo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Leszek

    Leszek Leszek , 11.08.2018

    my zrobilismy bez fix a bylo bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Lukaszewska

    Anna Lukaszewska , 29.07.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 21.02.2018

    naprawdę pyszne! dodałam tak jak wyżej boczek i kiełbaskę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 13.02.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redmi Skan

    Redmi Skan , 13.02.2018

    super przepis i pyszna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk , 30.03.2017

    Ja dałam mięso mielone super pomysł na imprezkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kowalska

    Alicja Kowalska , 31.12.2016

    W skladnikach jest przecier a w przepisie koncentrat. Co dodac lepiej?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kurosad

    Teresa Kurosad , 24.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia kesicka

    sylwia kesicka , 20.11.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Stacherska

    Alicja Stacherska , 13.04.2016

    bardzo smaczna ja też dodałam boczku i drugiego dania nie było mowy by ktoś chciał zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbarzyńca Games

    Barbarzyńca Games , 11.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gubała

    Andrzej Gubała , 04.02.2016

    dodaliśmy wędzony boczek i kielbaske. Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sulejman Kiedrowski

    Sulejman Kiedrowski , 14.01.2016

    Pycha. Nabiera dodatkowego charakteru z dodatkowa łyżką przecieru.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa z makaronem udon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką

Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstawą najczęściej jest czerwona fasola, chili i pomidory. Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką to wyśmienity pomysł na kolorowy rozgrzewający obiad dla 4 osób, który wyczarujesz w pół godziny. Ani się obejrzysz, a wraz z bliskimi będziecie siadać do stołu i zachwycać się tym bogatym składem zupy meksykańskiej.

Dla kogo? Jeżeli lubisz mocno pomidorowy smak, możesz dodać do meksykańskiej zupy jeszcze jedną łyżkę przecieru. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie.

Na jaką okazję? Taka potrawa to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację w rodzinnym gronie. O przepisie na zupę meksykańską z papryką pamiętaj w chłodniejsze dni, a jeszcze bardziej docenisz jej rozgrzewające właściwości. Kolor dania będzie pożądanym kontrastem dla szarugi za oknem.

Czy wiesz, że? Do przygotowania zupy meksykańskiej użyj filtrowanej wody, co dodatkowo wzbogaci walory smakowe warzyw i przypraw. Podczas smażenia czosnku, cebuli, kuminu i koncentratu pamiętaj, aby składniki często mieszać – w ten sposób unikniesz przypalenia. Jeżeli twoje oczy łzawią podczas krojenia cebuli, wystarczy, że otworzysz lekko usta i problem wylewanych łez zniknie. Pamiętaj, że świeże zioła do zupy meksykańskiej z papryką zawsze należy dodawać na końcu, aby nie straciły koloru i aromatu.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę meksykańską będzie kompletny, gdy podasz ją z chrupiącymi nachosami, przygotowanymi z tortilli.