
Składniki
60 dekagramów
20 dekagramów
3 sztuki
2 łyżki
1 gram
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek umyć jabłka i odmrozić jagody. Potem jabłka obrać, wyciąć środek z nasionami i pokroić w kostkę jabłko.
Krok 2
Do jabłek należy dodać jagody, goździki, skórkę pomarańczową, cukier i sok pomarańczowy (wyciśnięty z połowy pomarańczy).
Krok 3
Wszystko wrzucić do garnka z wrzącą wodą (6 szklanek wody), a potem gotować przez 15 minut. Po 15 minutach odłożyć zupę i czekać, aż trochę ostygnie
Krok 4
Potem zupę zmiksować lub przetrzeć przez sitko, ale najpierw należy usunąć goździki. I znowu wszystko przez chwilkę gotować.
Krok 5
Następnie mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami wody, dodać to do zupy. Wszystko gotować i cały czas mieszać, aż zupa zgęstnieje.
Krok 6
Zupę należy doprawić do smaku. Na koniec podać z makaronem (makaron według własnych upodobań).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej