Zupa cytrynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa cytrynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

403 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

607 osób wydrukowało

Pobierz pdf

887 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

3 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostki Bulionu cielęcego Knorr.

Zupa cytrynowa - Krok 1

Krok 2

Opłucz ryż. Następnie zalej osolonym wrzątkiem, gotuj kilka minut.

Zupa cytrynowa - Krok 2

Krok 3

Odcedź i przepłucz, a następnie odsącz i ugotuj w wywarze.

Zupa cytrynowa - Krok 3

Krok 4

Sparz cytryny i zetrzyj skórkę.

Zupa cytrynowa - Krok 4

Krok 5

Pokrój cytryny w półplasterki usuwając pestki i dodaj do zupy razem z otartą skórką.

Zupa cytrynowa - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy. Gotuj zupę 10 minut, dodaj żółtka połączone z zupą i dopraw do smaku. Zupę cytrynową podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa cytrynowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa pieczarkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cytrynowaZupa cytrynowa

Zupa cytrynowa to genialna propozycja dla tych, którzy w kuchni szukają czegoś wyjątkowego. Pod nazwą avgolemono znają ją Grecy. Zupą z cytrusów z jajkiem zajadają się też Cypryjczycy i Włosi. Pobudza zmysły i podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a z całą pewnością zostanie doceniona i zauważona przez towarzyszy wspólnego posiłku. Ta propozycja idealnie nadaje się na rozpoczęcie dwudaniowego obiadu. Szczególnie, jeśli planujesz podać danie rybne. Cytryna jest owocem niezwykle rzadko występującym w kuchni Polskiej w roli głównej. Tymczasem w bardzo prosty sposób przygotujesz z niej zupę. Wykorzystasz właściwie wszystkie jej części, bo nie tylko sok jest ważny, ale również skórka, w której tkwi cały aromat. Kwaskowaty smak zneutralizuje ryż. Idealną konsystencję zapewnią za to żółtka jaj. Ta zupa najlepiej smakuje podana od razu po ugotowaniu, kiedy unosi się nad talerzem aromatyczna para.