Zupa cytrynowa z ryżem – przepis na rosole | Przepisy.pl pixel

Zupa cytrynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1013 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

3 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostkę rosołową wołową Knorr.

Zupa cytrynowa - Krok 1

Krok 2

Opłucz ryż. Następnie zalej osolonym wrzątkiem, gotuj kilka minut.

Zupa cytrynowa - Krok 2

Krok 3

Odcedź i przepłucz, a następnie odsącz i ugotuj w wywarze.

Zupa cytrynowa - Krok 3

Krok 4

Sparz cytryny i zetrzyj skórkę.

Zupa cytrynowa - Krok 4

Krok 5

Pokrój cytryny w półplasterki usuwając pestki i dodaj do zupy razem z otartą skórką.

Zupa cytrynowa - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy. Gotuj zupę 10 minut, dodaj żółtka połączone z zupą i dopraw do smaku. Zupę cytrynową podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa cytrynowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cytrynowaZupa cytrynowa

Cytryna jest owocem niezwykle rzadko występującym w kuchni polskiej w roli głównej. Tymczasem w bardzo prosty sposób przygotujesz z niej cytrynową zupę. Wykorzystasz właściwie wszystkie jej części, bo nie tylko sok jest ważny, ale również skórka, w której tkwi cały aromat. Kwaskowaty smak w zupie cytrynowej zneutralizuje ryż. Idealną konsystencję zapewnią za to żółtka jaj. Przekonaj się o orzeźwiających walorach tej potrawy we własnej jadalni.

Dla kogo?

Zupa cytrynowa to genialna propozycja dla tych, którzy w kuchni szukają czegoś wyjątkowego. To coś zupełnie innego niż znane w lokalnej tradycji kulinarnej chłodniki. Cytrynowa zupa na nowo rozbudzi w tobie pasję do odkrywania zaskakujących kombinacji.

Na jaką okazję?

Przepis na zupę cytrynową to propozycja, która idealnie nadaje się na rozpoczęcie dwudaniowego obiadu. Szczególnie jeśli planujesz podać danie rybne. Nietuzinkowa zupa krem cytrynowa pobudzi zmysły i podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a z całą pewnością zostanie doceniona i zauważona przez towarzyszy wspólnego posiłku.

Czy wiesz, że?

Pod nazwą avgolemono znają ją Grecy. Zupą z cytrusów z jajkiem zajadają się też Cypryjczycy i Włosi. Przepis na zupę cytrynową naszego autorstwa jest więc inspirowany doświadczeniem szefów kuchni i kulinariami znanymi na cały świat.

Dla urozmaicenia:

Ta zupa cytrynowa najlepiej smakuje podana od razu po ugotowaniu, kiedy unosi się nad talerzem aromatyczna para. Ciekawym akcentem w zupie z cytryny będzie odrobina rozmarynu.