
Składniki
50 dekagramów
3 sztuki
20 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostkę rosołową wołową Knorr.

Krok 2
Opłucz ryż. Następnie zalej osolonym wrzątkiem, gotuj kilka minut.

Krok 3
Odcedź i przepłucz, a następnie odsącz i ugotuj w wywarze.

Krok 4
Sparz cytryny i zetrzyj skórkę.

Krok 5
Pokrój cytryny w półplasterki usuwając pestki i dodaj do zupy razem z otartą skórką.

Krok 6
Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy. Gotuj zupę 10 minut, dodaj żółtka połączone z zupą i dopraw do smaku. Zupę cytrynową podawaj zaraz po ugotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cytrynowa
Cytryna jest owocem niezwykle rzadko występującym w kuchni polskiej w roli głównej. Tymczasem w bardzo prosty sposób przygotujesz z niej cytrynową zupę. Wykorzystasz właściwie wszystkie jej części, bo nie tylko sok jest ważny, ale również skórka, w której tkwi cały aromat. Kwaskowaty smak w zupie cytrynowej zneutralizuje ryż. Idealną konsystencję zapewnią za to żółtka jaj. Przekonaj się o orzeźwiających walorach tej potrawy we własnej jadalni.
Dla kogo?
Zupa cytrynowa to genialna propozycja dla tych, którzy w kuchni szukają czegoś wyjątkowego. To coś zupełnie innego niż znane w lokalnej tradycji kulinarnej chłodniki. Cytrynowa zupa na nowo rozbudzi w tobie pasję do odkrywania zaskakujących kombinacji.
Na jaką okazję?
Przepis na zupę cytrynową to propozycja, która idealnie nadaje się na rozpoczęcie dwudaniowego obiadu. Szczególnie jeśli planujesz podać danie rybne. Nietuzinkowa zupa krem cytrynowa pobudzi zmysły i podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a z całą pewnością zostanie doceniona i zauważona przez towarzyszy wspólnego posiłku.
Czy wiesz, że?
Pod nazwą avgolemono znają ją Grecy. Zupą z cytrusów z jajkiem zajadają się też Cypryjczycy i Włosi. Przepis na zupę cytrynową naszego autorstwa jest więc inspirowany doświadczeniem szefów kuchni i kulinariami znanymi na cały świat.
Dla urozmaicenia:
Ta zupa cytrynowa najlepiej smakuje podana od razu po ugotowaniu, kiedy unosi się nad talerzem aromatyczna para. Ciekawym akcentem w zupie z cytryny będzie odrobina rozmarynu.


































