Zupa cytrynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa cytrynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

403 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

607 osób wydrukowało

Pobierz pdf

891 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

3 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostki Bulionu cielęcego Knorr.

Zupa cytrynowa - Krok 1

Krok 2

Opłucz ryż. Następnie zalej osolonym wrzątkiem, gotuj kilka minut.

Zupa cytrynowa - Krok 2

Krok 3

Odcedź i przepłucz, a następnie odsącz i ugotuj w wywarze.

Zupa cytrynowa - Krok 3

Krok 4

Sparz cytryny i zetrzyj skórkę.

Zupa cytrynowa - Krok 4

Krok 5

Pokrój cytryny w półplasterki usuwając pestki i dodaj do zupy razem z otartą skórką.

Zupa cytrynowa - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy. Gotuj zupę 10 minut, dodaj żółtka połączone z zupą i dopraw do smaku. Zupę cytrynową podawaj zaraz po ugotowaniu.

Zupa cytrynowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cytrynowaZupa cytrynowa

Zupa cytrynowa to genialna propozycja dla tych, którzy w kuchni szukają czegoś wyjątkowego. Pod nazwą avgolemono znają ją Grecy. Zupą z cytrusów z jajkiem zajadają się też Cypryjczycy i Włosi. Pobudza zmysły i podbije serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a z całą pewnością zostanie doceniona i zauważona przez towarzyszy wspólnego posiłku. Ta propozycja idealnie nadaje się na rozpoczęcie dwudaniowego obiadu. Szczególnie, jeśli planujesz podać danie rybne. Cytryna jest owocem niezwykle rzadko występującym w kuchni Polskiej w roli głównej. Tymczasem w bardzo prosty sposób przygotujesz z niej zupę. Wykorzystasz właściwie wszystkie jej części, bo nie tylko sok jest ważny, ale również skórka, w której tkwi cały aromat. Kwaskowaty smak zneutralizuje ryż. Idealną konsystencję zapewnią za to żółtka jaj. Ta zupa najlepiej smakuje podana od razu po ugotowaniu, kiedy unosi się nad talerzem aromatyczna para.