Barszcz z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój warzywa w kostkę, przełóż do garnka. Dodaj skrzydełka i całość zalej około 1 litrem zimnej wody. Następnie dodaj przyprawy i ugotuj wywar na zupę.

Barszcz z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Zapraw zupę jedną lub dwiema torebkami Barszczu czerwonego Knorr.

Barszcz z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Zapraw zupę śmietaną, dodaj połowę koperku oraz majeranek.

Barszcz z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj jedno jajko, mąkę i resztę koperku, po czym wygnieć na jednolite ciasto.

Barszcz z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Kapustę pokrój w kostkę, jabłka zetrzyj na tarce. Połącz z resztą i całość gotuj jeszcze około 15 minut.

Barszcz z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Uformuj od razu małe kulki i ugotuj je w oddzielnym garnku. Podawaj kluski w barszczu.

Barszcz z jabłkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa Pho z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z jabłkamiBarszcz z jabłkami

Barszcz z jabłkami to pyszna odmiana od klasycznej wersji tej popularnej zupy. Przygotuj go na wywarze drobiowo-warzywnym. Żeby jego smak był jak najbardziej urozmaicony, oprócz marchewki, pietruszki, selera i cebuli, dodaj do zupy również białą kapustę. Zrób to, kiedy barszcz będzie już gotowy, dzięki temu kapusta nie zmięknie zbytnio i pozostanie chrupiąca. Dobry barszcz to taki, w którym dobrze komponują się ze sobą smaki słodkie i kwaśne. Żeby zrównoważyć słodycz warzyw, dodaj jabłka dowolnego kwaśnego gatunku, np. papierówki lub renety. Zagęść zupę dodatkiem śmietany, która dodatkowo polepszy jej smak. Zamiast często spotykanych dodatków, takich jak np. jajka czy ziemniaki, do barszczu przygotuj drobne ziemniaczane kluseczki. Będą doskonale uzupełniały ten oryginalny wariant czerwonego barszczu. Przygotujesz w ten sposób zupę, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Podoba Ci się ten pomysł? Wypróbuj nasz przepis i przygotuj barszcz z jabłkami przy najbliższej okazji.